Menzakaja olasz módra

A múlt heti bolognai ragu után ismét egy olasz étel, amelyet a magyar menzák teljesen átértelmeztek. Rántott hús és rizibizi – milyen lenne, ha autentikusan, olaszosan csinálnánk?

{ GALÉRIA = title:Mil%C3%A1n%C3%B3i%20borj%C3%BA%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 2,1,3,4,5,6,7 }

Nem pizza, nem spagetti, nem tiramisu, mégis igazi olasz, pedig elsőre eszünkbe se jutna. A menzák és a vasárnapi ebédek gyakori vendége a rántott karaj rizibizivel – egyszer lepjük meg vele a családot, és készítsük el úgy, ahogy szülőhazájában!

Hát nem osztrák?

Mindenki tudja, hogy a rántott húsok királya a borjúból készült, zsírban sült, különleges panírral bevont bécsi szelet, alias Wiener Schnitzel. Ahogy a neve is mutatja, a császárváros tette híressé, és ma is úgy tekintünk rá, mint a leghíresebb osztrák fogásra. Pedig az osztrák fővárosba csak a XIX. század közepén, a forradalmak idején került. Radetzky marsall Velence ellen indult, de Milánóban megállt, és ott találkozott a cotoletta alla milanesével. Annyira ízlett neki, hogy meg is említette a hadi jelentésben Ferenc Józsefnek, akinek megtetszett az ételleírás, és el is készíttette magának. A történet persze nem ennyire egyszerű, hiszen a panírban megforgatott, zsírban sütött húst az osztrákok is ismerték. Valószínű azonban, hogy a ma ismert bécsi szelet alapjait valóban Olaszországból hozták a kor gourmand-jai. Az olasz változatban liszt helyett parmezán került a húsra, és zsír helyett vajban sütötték ki. És természetesen szigorúan borjúból készítették.

A milánói borjú receptjét itt találjuk >>

Az igazi bolognai nyomában >>

Mi legyen a körettel?

Ha a hús megvan, köret is dukál mellé. Nincs is talán még egy olyan húsétel, amihez annyi minden passzol, mint a rántott húshoz. Van, aki sült krumplival eszi, van, aki pürével, de illik hozzá a savanyúság, a zöldsaláta, a párolt rizs is. Ha osztrák földön kóstoljuk, biztos, hogy bécsi krumplisaláta jár mellé, de mi most az olasz konyhával ismerkedünk. És mivel a párolt rizs a köretek között szerepel, a rizibizire esett a választásunk. Na, nem arra a kiszáradt, borsót nyomokban tartalmazó gumis köretre, amit itthon rizibizinek csúfolnak, hanem az olasz változatra, ami nem más, mint egy egyszerű alaprizottó. Kell bele tehát vaj, fehérbor és természetesen parmezán is. Szezonban mindenképpen friss zöldborsóval készítsük, de amíg arra várunk, a mirelit is megteszi. A milánói borjú a krémes rizibizivel, amelyet eredetileg meleg előételként szolgálnak fel, cseppet sem könnyű fogás – de azért egy habkönnyű olasz krémdesszert még biztosan belefér { GALÉRIA = title:Rizibizi%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 8,9,10,11,12,13 }utána!

A rizibizi receptjét itt találod >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek