Ezen a helyen már ingyenesek a menstruációs termékek

Skóciában hétfőtől hivatalosan is ingyenesen kell biztosítani a menstruációs termékeket a közintézményekben, ezzel is felvéve a harcot a menstruációs szegénység ellen, mely nők millióit érinti az Egyesült Királyságban (is).

A tamponokhoz és a betétekhez mostantól bárki ingyen juthat hozzá a skóciai közintézményekben, így például az iskolákban és az önkormányzatoknál is – írja a Telex.hu a BBC cikkére hivatkozva.

Skóciában már ingyenesek a menstruációs termékek

Hétfőn lépett életbe az a törvény, amelyet még 2020-ban egyhangúlag szavazott meg a skót parlament. Eszerint a közintézményekben minden nő számára elérhetővé kell tenni a menstruációs ciklushoz szükséges egészségügyi termékeket. A tervezet már korábban, 2017-ben megszületett, azóta pedig mintegy 27 millió fontot, vagyis nagyjából 13 milliárd forintot költöttek a projekt megvalósulására.

Ez egy újabb nagy mérföldkő a menstruációs ciklus méltóságáért kampányolók és az alulról szerveződő mozgalmak számára, amely megmutatja, hogy a progresszív és bátor politikai döntések milyen változásokat tudnak elérni

– nyilatkozta Monica Lennon munkáspárti parlamenti képviselő.

Az Egyesült Királyságban, ahogy sok más országban, komoly probléma a menstruációs szegénység. Georgie Nicholson, a Hey Girls szervezet képviselője szerint rengeteg nő küzd meg azzal a problémával, hogy a hipermarketben járva aközött kell döntenie, élelmiszert vásárol vagy tampont a kevés pénzéből.

Skócia a világon elsőként vezetett be ilyen intézkedést. Shona Robison, Skócia szociális igazságügyi minisztere szerint az ingyenes menstruációs termékekhez való hozzáférés biztosítása „alapvető fontosságú az egyenlőség és a méltóság szempontjából”.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek