Megfázásra C-vitamint? Vagy mégse?

Az igazi nyárimádók nehezen fogadják el, ha itt az ősz:  nem kell pulcsi, még ma utoljára szandálban megyek dolgozni. Ismerős? Reggel aztán kapar a torok – elő a C-vitaminnal!

Ha közeleg a hideg, sokan automatikusan C-vitamint vásárolnak, hogy elkerüljék a megfázást. De honnan ez a lelkesedés, ha általános iskolás korunk óta tudjuk, hogy a C-vitamin hiánya skorbutot okoz (amiben a matrózok meghaltak), és nem pedig immungyengeséget?

Linus Pauling Nobel-díjas kémikus az 1970-es években azt állította, hogy a nagy dózisban adott C-vitaminnal egyrészt megelőzhető a megfázás, másrészt a már megkezdődött betegség lefolyása enyhébb és gyorsabb lehet. Könyvében napi 1-18 gramm (azaz 1000-18000 mg!) C-vitamin bevitelét javasolta. Harminc kutatás eredményeire hivatkozik, ám az nem derül ki, hogy milyen alapon válogatott, és milyen minőségű kutatásokat vett alapul.

A megadózisú C-vitamin-terápia hívei számára Paulingot a Nobel-díja teszi hitelessé, azonban nem árt tudni, hogy a díjat nem a C-vitaminnal kapcsolatos munkásságáért kapta, hanem a kémiai kötések vizsgálatáért. Több szkeptikus az úgynevezett Nobel-betegséget „elkapó” tudósok közé sorolja, vagyis azok közé, akik a díj elnyerése utáni kutatásaikkal megkérdőjelezhető vagy hamisnak bizonyuló következtetésekre jutottak, vagy egyenesen áltudományos tanok terjesztéséhez adták nevüket.

Kétségtelen, hogy a C-vitaminnak szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, mivel hiányában egyes fehérvérsejt-típusok működése korlátozódik. Egy összegző tanulmány ötvenhat olyan vizsgálat eredményeit összesítette, amelyekben a C-vitamint megfázás megelőzésére vagy a tünetek csökkentésére alkalmazták. Az eredmények szerint a C-vitamin-fogyasztás nem csökkentette a felső légúti betegségek előfordulási gyakoriságát, csak azok között, akik nagyfokú fizikai igénybevételnek voltak kitéve (katonák, futók stb.). Ami a betegség lezajlását illeti, a tünetek súlyossága kis mértékben csökkent, a betegség időtartama pedig mintegy 8-13 százalékkal rövidült, ami statisztikailag ugyan létező, de összességében a beteg szempontjából alig érzékelhető különbség.

Normál esetben a kiegyensúlyozott étrend tartalmazza a szükséges napi C-vitamin-mennyiséget – ha megfelelő a friss gyümölcs- és zöldségfogyasztásunk. Jelenlegi tudásunk szerint a C-vitamin rendszeres pótlása olyan esetekben indokolt, ha az étrenddel nem oldható meg a megfelelő vitaminbevitel. Ilyenkor a javasolható adag körülbelül 100 mg/nap. Napi 400 mg feletti bevitelnél nem növekszik érdemben a vér C-vitamin-koncentrációja.

Legújabb receptek

Lazacpogácsa

A különféle halfasírtok eredetileg maradékmentés céljából készültek, lazacból azonban annyira finom halpogácsát készíthetünk, hogy érdemes külön emiatt venni egy adagot. A sült ...

Bodzasorbet

Az otthon elrakott vagy éppen boltban vett bodzaszörpöt két másik hozzávalóval és egy pofonegyszerű technikával könnyedén házi sorbet-vé alakíthatjuk. Tényleg érdemes kipróbálni, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.