Megfázásra C-vitamint? Vagy mégse?

Az igazi nyárimádók nehezen fogadják el, ha itt az ősz:  nem kell pulcsi, még ma utoljára szandálban megyek dolgozni. Ismerős? Reggel aztán kapar a torok – elő a C-vitaminnal!

Ha közeleg a hideg, sokan automatikusan C-vitamint vásárolnak, hogy elkerüljék a megfázást. De honnan ez a lelkesedés, ha általános iskolás korunk óta tudjuk, hogy a C-vitamin hiánya skorbutot okoz (amiben a matrózok meghaltak), és nem pedig immungyengeséget?

Linus Pauling Nobel-díjas kémikus az 1970-es években azt állította, hogy a nagy dózisban adott C-vitaminnal egyrészt megelőzhető a megfázás, másrészt a már megkezdődött betegség lefolyása enyhébb és gyorsabb lehet. Könyvében napi 1-18 gramm (azaz 1000-18000 mg!) C-vitamin bevitelét javasolta. Harminc kutatás eredményeire hivatkozik, ám az nem derül ki, hogy milyen alapon válogatott, és milyen minőségű kutatásokat vett alapul.

A megadózisú C-vitamin-terápia hívei számára Paulingot a Nobel-díja teszi hitelessé, azonban nem árt tudni, hogy a díjat nem a C-vitaminnal kapcsolatos munkásságáért kapta, hanem a kémiai kötések vizsgálatáért. Több szkeptikus az úgynevezett Nobel-betegséget „elkapó” tudósok közé sorolja, vagyis azok közé, akik a díj elnyerése utáni kutatásaikkal megkérdőjelezhető vagy hamisnak bizonyuló következtetésekre jutottak, vagy egyenesen áltudományos tanok terjesztéséhez adták nevüket.

Kétségtelen, hogy a C-vitaminnak szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, mivel hiányában egyes fehérvérsejt-típusok működése korlátozódik. Egy összegző tanulmány ötvenhat olyan vizsgálat eredményeit összesítette, amelyekben a C-vitamint megfázás megelőzésére vagy a tünetek csökkentésére alkalmazták. Az eredmények szerint a C-vitamin-fogyasztás nem csökkentette a felső légúti betegségek előfordulási gyakoriságát, csak azok között, akik nagyfokú fizikai igénybevételnek voltak kitéve (katonák, futók stb.). Ami a betegség lezajlását illeti, a tünetek súlyossága kis mértékben csökkent, a betegség időtartama pedig mintegy 8-13 százalékkal rövidült, ami statisztikailag ugyan létező, de összességében a beteg szempontjából alig érzékelhető különbség.

Normál esetben a kiegyensúlyozott étrend tartalmazza a szükséges napi C-vitamin-mennyiséget – ha megfelelő a friss gyümölcs- és zöldségfogyasztásunk. Jelenlegi tudásunk szerint a C-vitamin rendszeres pótlása olyan esetekben indokolt, ha az étrenddel nem oldható meg a megfelelő vitaminbevitel. Ilyenkor a javasolható adag körülbelül 100 mg/nap. Napi 400 mg feletti bevitelnél nem növekszik érdemben a vér C-vitamin-koncentrációja.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?