Mártogatós, tunkolós társasági étkek

Édeskés fehér bort (forralt is lehet) vagy pezsgő rozét fogyasztanak, esetleg meleg teát a gyomorban a hideg üdítőtől összeránduló olvasztott sajt kellemetlen érzésének elkerülésére. Mindkét étel svájci eredetű. Az olvasztott sajtból készült racklett készítésének lényege, hogy szeletelt sajtot tesznek a tűz fölé vagy a racklett-sütőbe és a megolvadt, lecsepegő sajtot burgonyával, savanyúsággal fogyasztják.

Távol-Keleten a mongolok juhhúsból készítették fogásukat, ezt a kínaiak fejlesztették tovább, speciális edényüket faszénparázzsal melegítik, az alap húsleves, abba marha-, disznó- és csirkehúsokat, különböző halakat mártogatnak, hogy aztán külön tálakban ezt spenóttal, kínai kellel, babpürével szervírozzák.Vietnamban ünnepi fondüt kókusztejben marhahúsból, garnélarákból és különböző halakból főznek és savanyú-édes ízesítéssel fogyasztják.Az egzotikus finomságok mellett az olvasztó edénybe az idők folyamán csokoládé is került, abba pedig kekszeket, gyümölcsöket mártogat felnőtt és gyerek.Mert kortól, nemzettől függetlenül, varázslatos élmény a tűz közelében melegedni és közben finomakat enni, még akkor is, ha az csak egy asztali spirituszégő lángját vagy a racklett-sütő melegét jelenti.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek