Mártogatós, tunkolós társasági étkek

Édeskés fehér bort (forralt is lehet) vagy pezsgő rozét fogyasztanak, esetleg meleg teát a gyomorban a hideg üdítőtől összeránduló olvasztott sajt kellemetlen érzésének elkerülésére. Mindkét étel svájci eredetű. Az olvasztott sajtból készült racklett készítésének lényege, hogy szeletelt sajtot tesznek a tűz fölé vagy a racklett-sütőbe és a megolvadt, lecsepegő sajtot burgonyával, savanyúsággal fogyasztják.

Távol-Keleten a mongolok juhhúsból készítették fogásukat, ezt a kínaiak fejlesztették tovább, speciális edényüket faszénparázzsal melegítik, az alap húsleves, abba marha-, disznó- és csirkehúsokat, különböző halakat mártogatnak, hogy aztán külön tálakban ezt spenóttal, kínai kellel, babpürével szervírozzák.Vietnamban ünnepi fondüt kókusztejben marhahúsból, garnélarákból és különböző halakból főznek és savanyú-édes ízesítéssel fogyasztják.Az egzotikus finomságok mellett az olvasztó edénybe az idők folyamán csokoládé is került, abba pedig kekszeket, gyümölcsöket mártogat felnőtt és gyerek.Mert kortól, nemzettől függetlenül, varázslatos élmény a tűz közelében melegedni és közben finomakat enni, még akkor is, ha az csak egy asztali spirituszégő lángját vagy a racklett-sütő melegét jelenti.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.