Margarinkészítés – ahogyan még nem láttuk

A pontos receptet nem, de az összetevőit megtudhatod! A szemünk előtt gyártott margarinból Gianni kent szendvicseket, és Kiss Gergő kevert avokádókrémet, mutatjuk, hogyan!

Az Unilever úgy gondolta, eljött az ideje, hogy leszámoljunk a margarin körül keringő számtalan tévhittel és városi legendával. Mai eseményén bárki meggyőződhetett arról, hogy milyen egyszerű és hétköznapi alapanyagokból készül, ráadásul meglepően könnyen. Most futó kampányában a budapesti piacokon felállított Flora Blend Bar-ban mutatja meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából bizonyítottan hasznos növényi olajokból egyszerű gyártási eljárás segítségével készülnek a minőségi és ízletes Flora margarinok.

A nyitóesemény résztvevői a Flora Blend Bar pultja előtt

A brand-elt stand hat héten át, három népszerű budapesti piacon látogatható, ahol neves séfek készítenek minőségi növényi olajokból különleges és finom margarinokat, amelyeket bárki megkóstolhat a helyszínen.

Szikora Péter mesterszakács margarint kever

Mi rögtön a helyszínre siettünk, hogy lássuk a ma útjára induló kampány nyitóeseményét, melyen Szikora Péter mesterszakács jóvoltából elkészült a Flora Blend Bar első, helyben kevert, speciális ízesítésű margarinkrémje. Ezt otthon is elkészíthetitek, nem kell hozzá más, mint: napraforgóolaj, repceolaj, lenmagolaj, pálmazsír és víz. A kedvező színhatás kedvéért öntsetek a tálba egy kevés sárgarépalevet, a krémes állagot pedig egy kis tejszín hozzáadásával érhetitek el. Ezt az alapot bármilyen fűszerrel, fűszeres olajjal gazdagíthatjátok - a Flora mesterszakácsa citromos olajjal bolondította. És most jön a lényeg: a tál tartalmát botmixerrel keverjétek simára. Olyannak kell lennie, mint a szobahőmérsékletű, lágy margarin. Itt még nincs vége, gépesített konyhások előnyben! Ha rendelkeztek fagylaltkészítő géppel, akkor egy rövid előhűtés után lapátoljátok bele a puha krémet, majd kb. 30 perc alatt, gyakori átkeveréssel készítsétek el a saját margarinotokat! Ne búsuljanak azok sem, akik nem büszkélkedhetnek fagyigéppel, ők ültessék jégágyra a keverőtálat, így keverjék a megfelelő állag eléréséig margarinjukat. Ugye milyen egyszerű?

A margarinkészítés után szakértői beszélgetést hallhattunk:

„A margarinok kiemelten pozitív szerepet tölthetnek be a táplálkozásban, alapanyagai a legújabb táplálkozási ajánlásokhoz illeszkednek, a gyártási folyamat pedig a lehető legegyszerűbb fizikai műveleteket jelenti, és lényegében a vajköpüléssel analóg tevékenység” – fogalmazott Dr. Somogyi László, élelmiszeripari mérnök, egyetemi docens. Hozzátette: „a Flora Blend Barban látható keverési és hűtési folyamat ugyanazt az alapelvet követi, mint az üzembeli gyártás.”

„Az emberi szervezetnek a mindennapi táplálkozás során szüksége van zsírokra, ám az egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hogy milyen zsiradékot fogyasztunk. A legfrissebb tudományos eredmények is igazolják, hogy szívünk és érrendszerünk egészsége érdekében a növényi zsiradékokat kell előnyben részesítenünk az állati eredetűekkel szemben” – mondta Prof. Dr. Császár Albert lipidológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, osztályvezető főorvos. „Két harvardi vizsgálat során közel 130 ezer ember mintegy három évtizeden át nyomon követett táplálkozási és egészségi adatait elemezték. Ezekben a kutatásokban azt mutatták ki, hogy a telített zsírok telítetlenekkel való helyettesítése együtt jár a szív-és érrendszeri megbetegedések jelentősen alacsonyabb kockázatával.”

„A margarinok fő összetevői a növényi olajok és zsírok, így nemcsak finomak, hanem tartalmazzák azokat a létfontosságú zsírsavakat is, amelyeket a szervezet nem képes magától előállítani” – emelte ki Őri Ágnes, az Unilever táplálkozási szakértője. A Flora margarin készítéséhez felhasznált jó minőségű repce- és lenolaj természetes módon tartalmazza ezeket az omega-3 zsírsavakat, a napraforgóolaj pedig kimagasló E-vitamin- és omega-6 zsírsavtartalma miatt hasznos alapanyaga a margaringyártásnak. Az értékes összetevők a gyártás folyamán is megmaradnak, hiszen a gyártás alapvetően az összetevők hűtés közbeni keverését jelenti. „A kenhető állagot a szobahőmérsékleten is szilárd pálmazsír hozzáadásával érjük el, nincs tehát szükség az olajok hidrogénezésére, keményítésére. Így az összes forgalomba hozott margarin transzzsírsav-tartalma alatta van az EMMI rendeletben meghatározott határértéknek (2 g transzzsírsav/100g zsírtartalom).” Hozzátette: „a margarin összetevőivel, a gyártási folyamattal kapcsolatban sok a félreértés, a Blend Bar egyik célja ezek eloszlatása”.

Az esemény sztárvendégei voltak:

Először Kiss Gergely vízilabdázó, olimpiai bajnok lépett a Flora Blend Bar pultja mögé, hogy bemutassa kedvenc szendvicskrémének készítési fortélyait. A receptet itt is közreadjuk: 1 db avokádó villával krémesítve, 3 ek margarin, 1 gerezd fokhagyma, koriander, lime, chili, só ízlés szerint, próbáljátok ki!

Gergő után Gianni Annoni szendvicseket készített, közben a kiegyensúlyozott táplálkozás előnyeiről beszélt. Igazi showman-ként sokszor megnevettette az egybegyűlteket. A pácolt lazacos-rukkolás összeállítású szendvicsét citromos margarinnal, a carpaccio-s szendvicsét pedig mogyorós-mandulás margarinnal kente meg, a közönség legnagyobb örömére.

A Flora Blend Bar hat hétig látogatható:

  • a Fehérvári úti piacon szeptember 16. és 24. között,
  • a Fény utcai piacon szeptember 26. és október 8. között,
  • a Lehel téri csarnokban október 10. és 22. között.

Legújabb receptek

Brokkolis gulyás sertésoldalasból

Nekem van egy olyan keverékem készítve, hogy oregano, kakukkfű, bazsalikom és ezt sok ételbe szoktam tenni, hisz a fűszerek adják az ételek ízét!!!! Imádjuk a gulyáslevest is, főleg, ...

Címlapról ajánljuk

„Életminőségünk romlásának okai 80%-ban a bélben keresendők" – Interjú Dr....

Negyvennapos nagyböjt, időszakos böjt, étkezési ablakok, diéták, a különböző életmód-programoknak se szeri se száma, az ember hirtelen azt sem tudja, melyikhez kapjon közülük. Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus [SR] és Hadnagy Viktória dietetikus [HV] a Nosaltynak adott interjúban segít, hogy kicsit tisztábban lássunk, de elmondják azt is, tudatosabbak lettünk-e az étkezésünket, életmódunkat illetően, és hogy miért problémás, ha minden bajra gyógyszeres megoldást keresünk.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...