Az Unilever úgy gondolta, eljött az ideje, hogy leszámoljunk a margarin körül keringő számtalan tévhittel és városi legendával. Mai eseményén bárki meggyőződhetett arról, hogy milyen egyszerű és hétköznapi alapanyagokból készül, ráadásul meglepően könnyen. Most futó kampányában a budapesti piacokon felállított Flora Blend Bar-ban mutatja meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából bizonyítottan hasznos növényi olajokból egyszerű gyártási eljárás segítségével készülnek a minőségi és ízletes Flora margarinok.

A brand-elt stand hat héten át, három népszerű budapesti piacon látogatható, ahol neves séfek készítenek minőségi növényi olajokból különleges és finom margarinokat, amelyeket bárki megkóstolhat a helyszínen.

Mi rögtön a helyszínre siettünk, hogy lássuk a ma útjára induló kampány nyitóeseményét, melyen Szikora Péter mesterszakács jóvoltából elkészült a Flora Blend Bar első, helyben kevert, speciális ízesítésű margarinkrémje. Ezt otthon is elkészíthetitek, nem kell hozzá más, mint: napraforgóolaj, repceolaj, lenmagolaj, pálmazsír és víz. A kedvező színhatás kedvéért öntsetek a tálba egy kevés sárgarépalevet, a krémes állagot pedig egy kis tejszín hozzáadásával érhetitek el. Ezt az alapot bármilyen fűszerrel, fűszeres olajjal gazdagíthatjátok - a Flora mesterszakácsa citromos olajjal bolondította. És most jön a lényeg: a tál tartalmát botmixerrel keverjétek simára. Olyannak kell lennie, mint a szobahőmérsékletű, lágy margarin. Itt még nincs vége, gépesített konyhások előnyben! Ha rendelkeztek fagylaltkészítő géppel, akkor egy rövid előhűtés után lapátoljátok bele a puha krémet, majd kb. 30 perc alatt, gyakori átkeveréssel készítsétek el a saját margarinotokat! Ne búsuljanak azok sem, akik nem büszkélkedhetnek fagyigéppel, ők ültessék jégágyra a keverőtálat, így keverjék a megfelelő állag eléréséig margarinjukat. Ugye milyen egyszerű?

A margarinkészítés után szakértői beszélgetést hallhattunk:
„A margarinok kiemelten pozitív szerepet tölthetnek be a táplálkozásban, alapanyagai a legújabb táplálkozási ajánlásokhoz illeszkednek, a gyártási folyamat pedig a lehető legegyszerűbb fizikai műveleteket jelenti, és lényegében a vajköpüléssel analóg tevékenység” – fogalmazott Dr. Somogyi László, élelmiszeripari mérnök, egyetemi docens. Hozzátette: „a Flora Blend Barban látható keverési és hűtési folyamat ugyanazt az alapelvet követi, mint az üzembeli gyártás.”
„Az emberi szervezetnek a mindennapi táplálkozás során szüksége van zsírokra, ám az egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hogy milyen zsiradékot fogyasztunk. A legfrissebb tudományos eredmények is igazolják, hogy szívünk és érrendszerünk egészsége érdekében a növényi zsiradékokat kell előnyben részesítenünk az állati eredetűekkel szemben” – mondta Prof. Dr. Császár Albert lipidológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, osztályvezető főorvos. „Két harvardi vizsgálat során közel 130 ezer ember mintegy három évtizeden át nyomon követett táplálkozási és egészségi adatait elemezték. Ezekben a kutatásokban azt mutatták ki, hogy a telített zsírok telítetlenekkel való helyettesítése együtt jár a szív-és érrendszeri megbetegedések jelentősen alacsonyabb kockázatával.”
„A margarinok fő összetevői a növényi olajok és zsírok, így nemcsak finomak, hanem tartalmazzák azokat a létfontosságú zsírsavakat is, amelyeket a szervezet nem képes magától előállítani” – emelte ki Őri Ágnes, az Unilever táplálkozási szakértője. A Flora margarin készítéséhez felhasznált jó minőségű repce- és lenolaj természetes módon tartalmazza ezeket az omega-3 zsírsavakat, a napraforgóolaj pedig kimagasló E-vitamin- és omega-6 zsírsavtartalma miatt hasznos alapanyaga a margaringyártásnak. Az értékes összetevők a gyártás folyamán is megmaradnak, hiszen a gyártás alapvetően az összetevők hűtés közbeni keverését jelenti. „A kenhető állagot a szobahőmérsékleten is szilárd pálmazsír hozzáadásával érjük el, nincs tehát szükség az olajok hidrogénezésére, keményítésére. Így az összes forgalomba hozott margarin transzzsírsav-tartalma alatta van az EMMI rendeletben meghatározott határértéknek (2 g transzzsírsav/100g zsírtartalom).” Hozzátette: „a margarin összetevőivel, a gyártási folyamattal kapcsolatban sok a félreértés, a Blend Bar egyik célja ezek eloszlatása”.

Az esemény sztárvendégei voltak:
Először Kiss Gergely vízilabdázó, olimpiai bajnok lépett a Flora Blend Bar pultja mögé, hogy bemutassa kedvenc szendvicskrémének készítési fortélyait. A receptet itt is közreadjuk: 1 db avokádó villával krémesítve, 3 ek margarin, 1 gerezd fokhagyma, koriander, lime, chili, só ízlés szerint, próbáljátok ki!

Gergő után Gianni Annoni szendvicseket készített, közben a kiegyensúlyozott táplálkozás előnyeiről beszélt. Igazi showman-ként sokszor megnevettette az egybegyűlteket. A pácolt lazacos-rukkolás összeállítású szendvicsét citromos margarinnal, a carpaccio-s szendvicsét pedig mogyorós-mandulás margarinnal kente meg, a közönség legnagyobb örömére.
A Flora Blend Bar hat hétig látogatható:
- a Fehérvári úti piacon szeptember 16. és 24. között,
- a Fény utcai piacon szeptember 26. és október 8. között,
- a Lehel téri csarnokban október 10. és 22. között.