5 Michelin-ajánlott étterem Máltán, ahol belekóstolhatsz a helyi különlegességekbe

Málta kevésbé ismert, de figyelemre abszolút érdemes konyhájába a legjobb, ha ott helyben, a szigetország valamelyik éttermében kóstolunk bele. A széles választék persze igencsak megnehezíti a választást, ezen próbál enyhíteni az alábbi cikk kiváló étteremjavaslataival.

2023-ban új máltai szelekcióval jelentkezett a Michelin Guide (eddig négy alkalommal fésülték át a szigetország gasztronómiai felhozatalát), a friss útmutató 6 Michelin-csillagos (ezek közül egy teljesen új), 4 Bib Gourmand elismeréssel rendelkező és 26 Michelin-ajánlott éttermet prezentál az érdeklődők számára. A Michelin Guides nemzetközi igazgatója, Gwendal Poullennec rendkívül izgalmasnak nevezte azt a kulináris fejlődést, ami ma Máltán megfigyelhető. Ezt támasztja alá a széleskörű Michelin-útmutató, ami iránytűként segítheti a Máltára látogató gasztrofanatikusokat.

A máltai életérzést adják vissza ezek a képek is, lesd meg őket, töltődj fel velük az utazásig!

Ugyanezzel a céllal jött létre az alábbi válogatás is: a Michelin-ajánlott éttermek közül most azok következnek, amelyek kifejezetten a tradicionális helyi konyhára fókuszálnak.

Rubino, Valetta

A több mint 100 éve megnyitott apró étterem régen szicíliai édességboltként működött, nevét is akkori tulajdonosáról, Vincenzo Rubinóról kapta. Az atomszféra ma is úgy írható le, mint egy utazás a múltba: aki a Rubinóban ebédel, egy elfeledett korba csöppen vissza.

A máltai és délolasz konyha legjava vár a Rubinóban / Fotó: Facebook

Mindemellett maguk a felkínált fogások is varázslatosak: a tradicionális máltai és a délolasz konyha találkozása mentén kóstolhatunk ízes tengeri és húsételeket egyaránt.

Bib Gourmand elismerése ráadásul azt jelzi az idelátogatók számára: a Rubinóban kiváló fogások várnak rájuk, méltányos áron. Kár lenne kihagyni!

További információk elérhetőek az étterem honlapján!

Briju, Gzira

A Brijuban szó szerint Málta legjavát teszik elénk, ugyanis az étterem eltökélt csapata hónapról hónapra cseréli a menü egyes tételeit, mindig a szezonhoz igazítva azokat. Az alapanyagokat a környékről szerzik be, kiváló kapcsolatot ápolnak a termelőkkel.

Helyi alapanyagok, helyi ízek / Fotó: Facebook

Ez a farm-to-table (a farmról az asztalra) koncepció fenntartható, helyi, tradicionális konyhát hoz magával, amely friss, változatos és egészséges fogásokban nyivánul meg.

További információk elérhetőek az étterem honlapján!

The Medina, Mdina

Történelmi utazásra invitál Mdina egyik kis csendes sikátorában megbújva a The Medina étterem. Az 500 éves kőépületben elhelyezkedő vendéglátóhely minden betérőt képes lenyűgözni: de nemcsak építészeti csodáival, hanem természetesen az étlappal is.

Egy csipet múlt, egy leheletnyi jelen / Fotó: Facebook

A helyi alapanyagokra építő, mégis modern technikákkal alkotó konyha utánozhatatlan fogásokat szül a múlt és a jelen metszéspontjánál.

További információk elérhetőek az étterem honlapján!

Fernandõ Gastrotheque, Sliema

Málta legújabb Michelin-csillagos étterme francia bisztróstílusban nyűgözi le a vendégeit: a 2023-ban kitüntetett vendéglátóhely közvetlen, mégis elegáns hangulatot sugároz, amelyben külön élmény elfogyasztani Kurt Micallef séf ételkölteményeit.

Lenyűgöző fogásokkal vár a legújabb Michelin-csillagos máltai étterem / Fotó: Facebook

Karakteres mediterrán fogások szerepelnek az étlapon, a legjobb szezonális alapanyagokból és a legmagasabb szintű gasztronómiai tudással és odafigyeléssel elkészítve.

Külön figyelmet érdemel a Fernandõ Gastrotheque borszelekciója is, amely több mint 600 (köztük sok nemzetközi) tételt tartalmaz. Figyelmes, tudatos és abszolút előre tekintő szemlélettel állnak a vendéglátáshoz, ami természetesen a vendégélményen is nyomot hagy.

További információk elérhetőek az étterem honlapján!

Legligin, Valetta

Mintha egy barátunk konyhájába tévednénk be ebédre, olyan közvetlen és barátságos hangulat jellemzi a Legligin apró bisztróját. A Valetta utcáin való bolyongás után jól eshet megpihenni a kedves kis asztaloknál ebéd vagy vacsora alkalmával.

Mindig a szezon és Málta legjavát adja a Legligin / Fotó: Facebook

A választás végtelenül egyszerű lesz, hiszen csak két kóstolómenü adott: napközben 5 fogásból, míg este 7 fogásból álló lakoma várja a vendégeket. Persze az, hogy pontosan mi lesz majd az ajánlat, előre sosem tudható, hiszen a konyhában mindig azzal dolgoznak, amit épp szezonálisan a piacon be tudtak szerezni.

Csodásan bohém és meglepő koncepció ez, ami mégis mindig garantáltan kiváló élményt hoz: megkóstolhatjuk a máltai és mediterrán konyha legjavát ebben az eldugott kis kuckóban.

További információk elérhetőek az étterem honlapján!

Címlapkép: Facebook

A máltai szigetek gazdag kulináris kínálata mellett elbűvölő mediterrán hangulatát, csodás tengerpartjait és lenyűgöző történelmi értékeit is fedezd fel, további inspirációkért látogass el a VisitMalta weboldalára.

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek