Leteszteltük: így tárolva marad a legtovább friss az ünnepi linzer

Az omlós linzer elmaradhatatlan szereplője minden klasszikus karácsonyi vendégváró tálnak. Persze ahhoz, hogy a sütemény tényleg porhanyós legyen a kóstolás időpontjában, megfelelő módon kell tárolni – ezeknek a módszereknek jártam utána egy kis teszt keretein belül. Lássuk, melyik a tuti módszer!

Aki készített már valaha klasszikus, lekvárral töltött linzert karácsonyra (vagy bármilyen más alkalomra), az tudhatja, hogy az aprósütemény sikere kisebb mértékben múlik az összetevőkön és a kisütésen, mint az utólagos pihentetésen. Mivel az összeállítás utáni egy-két nap során puhulnak meg a falatnyi sütemények, ez a szakasz, mondhatni, kritikus az egész projekt szempontjából. Sőt, ha megfelelő körülmények között történik a linzer tárolása, akár meg is hosszabbíthatjuk annak élettartamát (és nem kis mértékben), ezzel elkerülve az ünnep előtti, utolsó pillanatos készülődés egy részét.

Klasszikus karácsonyi linzerek sütőpapíron, baracklekvárral töltve, porcukorral hintve, félbevágva
Leteszteltük: így tárolva marad a legtovább friss az ünnepi linzer

Ez az alapvetés ihletett meg, és ennek nyomán végeztem el a Nosalty stúdiókonyhájában az alábbi kis gasztrokísérletet. Célom az volt, hogy megtudjam, milyen tárolási körülmények között marad a lehető legtovább friss és puha a lekváros linzer.

Ehhez elkészítettem egy nagy adag süteményt, majd a baracklekvárral összeragasztott és porcukorral meghintett linzereket hat különböző tárolóedényben és –alkalmatosságban helyeztem el. Magukra hagytam őket a konyha egy ritkán látogatott sarkában 20 napra, miután ismét elővettem és megvizsgáltam őket.

FONTOS: a linzert érdemes szobahőmérsékleten tárolni, hűvös, száraz és fénytől védett helyen. Alkalmas lehet erre például a kamránk vagy a konyhaszekrény teteje.

Diós-birsalmás linzerkarika

Megfogtam az összes kedvenc ízemet és alapanyagomat és létrehoztam nekik egy aprósüteményt, ahol boldogan élhetnek együtt. A végeredmény az alábbi karácsonyi linzer, amelyből egy falat ...

Klasszikus linzer baracklekvárral

Az omlós tészta megfizethető, gyors az elkészítése és nagyon egyszerű. Roppantmód sokoldalú, változatosan megtölthető, felhasználható, a végeredmény pedig egy istenei teasütemény, ...

A linzer tárolásának kihívásai

Első körben leszögezhetjük, hogy a linzer nem kényes sütemény, ha tárolásról van szó – ettől függetlenül azonban vannak speciális igényei. Magas zsírtartalmú tésztája rögtön a sütés után keményebbnek tűnhet, de idővel, leginkább a lekvár által biztosított extra nedvességnek köszönhetően, visszapuhul.

Klasszikus karácsonyi linzerek sütőpapíron, baracklekvárral töltve, porcukorral hintve, félbevágva
Néhol szabad szemmel is láthatóak a különbségek

Ahhoz, hogy ezek a folyamatok nyugalomban végbemehessenek és ne sikerüljenek félre, nekünk két faktort kell szabályoznunk: a levegő és a nedvesség jelenlétét.

Ugyanis, ha simán kint hagyjuk a pulton, a linzer kiszárad, kemény és porszerű lesz. Ezért, amennyire csak tudjuk, légmentes környezetben kell tartanunk az elfogyasztásig. De! Nem teljesen: ha minden légmozgást megszüntetünk és hermetikusan lezárjuk, a lekvár által behozott nedvesség penészedést okozhat a süteményen belül.

Klasszikus karácsonyi linzerek sütőpapíron, baracklekvárral töltve, porcukorral hintve, félbevágva
Összességében egész jól bírták a tárolt linzerek

Tehát egy nagyrészt félutas megoldásra, egy egyszerre szigetelő, mégis lélegző tárolóedényre lesz szükségünk a tökéletes eredményhez… legalábbis a logika és a fizika szabályai alapján. De nézzük, milyen eredményeket hozott a teszt!

A teszthez használt tárolási módszerek

Olyan tárolókkal akartam dolgozni, amelyek bármilyen átlagos háztartásban megtalálhatók, illetve, amelyeket logikusan gyakran használnánk sütemények tárolására. Az alábbiak kerültek fel a listára:

  • egy kistányér, frissen tartó fóliával lefedve,
  • egy kistányér, alufóliával lefedve,
  • egy fém süteményes doboz, papírtörlővel kibélelve,
  • egy műanyag ételhordó doboz,
  • egy csatos üveg,
  • egy visszazárható fagyasztózacskó.
Klasszikus linzer karácsonyra: baracklekvárral töltve, porcukorral hintve, fém süteményes dobozban tárolva
Már a nagymama is így tárolta: igaza volt vajon?

Kezdjük hátulról a listát

Meglepő módon a nagymamáink kedvenc tárolója, a fémdoboz végzett a hatodik helyen. Lehet, hogy a belehelyezett papírtörlő is rásegített, de a linzer végletes módon kiszáradt a többihez képest. Bár valószínűleg az sem vált a tároló előnyére, hogy a laza tető igen sok levegőt beengedett.

Klasszikus linzer karácsonyra: baracklekvárral töltve, porcukorral hintve, csatos üvegben tárolva
Elegáns tároló, de vajon jól járunk-e vele?

Az ötödik helyen a csatos üveg végzett, ami ugyan már szignifikánsan jobban megőrizte a linzer puha állagát, azonban a széleken mégis lehetett érezni, hogy a sütemény száradni kezdett. Egy olyan üveggel talán jobb eredményeket lehet elérni, amelynek gumírozott a szája – a teszthez használt csatos tárolón ilyen nem volt.

Nagy plusz bármilyen üvegből készített tárolónál, hogy semmilyen furcsa szagot nem ad át a belehelyezett élelmiszereknek (kivéve persze, ha előtte valamilyen extra dolog volt benne), így ezt érdemes lehet kihasználni.

Klasszikus linzer karácsonyra: baracklekvárral töltve, porcukorral hintve, frissentartó fólia alatt tárolva
Nem a legszebb, nem is a legtudatosabb: de működik?

Nagyjából hasonló eredményt hoztak a tányéros tárolási módszerek, azonban furcsa módon az alufólia alatt pihenő linzerek egy leheletnyivel puhábbak maradtak, mint a frissen tartó fólia alá helyezettek. Ironikus, nem? Nos, fogalmam sincs, hogyan történhetett ez, hiszen az átlátszó, műanyag csomagolás lényege éppen az, hogy kizárja a levegő nagy részét, míg a fényes fólia erre nem képes olyan alaposan. Ha semmilyen más tárolónk nincs, végül is használhatunk egy szorosan lefedett tányért, azonban ezt tényleg tartsuk távol mindenféle fény- és hőforrástól, hogy elkerüljük a linzer kiszáradását.

Klasszikus linzer karácsonyra: baracklekvárral töltve, porcukorral hintve, fagyasztózacskóban tárolva
Ha van otthon fagyasztózacskó, érdemes bevetni

Egy modernebb konyhai alkalmatosság (ami nem mellesleg borzasztó sokszínűen felhasználható és relatíve környezetbarátnak mondható) a visszazárható fagyasztózacskó. Akár teljesen légmentesen is tárolhatunk benne különböző méretű és halmazállapotú élelmiszereket – jelen esetben egy minimális mennyiségű levegőt hagyhatunk a zacskóban. Az ebben tárolt linzer szinte olyan volt, mint a friss, az egyetlen hátránya, hogy nem fér bele túl sok sütemény és maga a zacskó is nagy helyet foglal.

Klasszikus linzer karácsonyra: baracklekvárral töltve, porcukorral hintve, műanyag dobozban tárolva
Dobozból úgyis akad bőven, hasznosítsuk!

De amennyiben a lehető legjobb módszert keressük a linzertárolásra, választásunk essen a műanyag ételhordó dobozokra. Ezek közül is olyat válasszunk, amely jól záró tetővel rendelkezik, illetve külön figyeljünk arra, hogy szagtalan legyen a doboz: senki nem akar pörköltes vagy töltött káposztás süteményt falatozni a tea mellé.

FONTOS: míg a teszt keretében majdnem három hétig tároltam a linzereket és a végső kóstolásnál is fogyaszthatónak tűntek a sütemények, az élelmiszerbiztonság érdekében senkinek nem ajánlom, hogy ilyen hosszú idő után elfogyassza a tárolt süteményeket. A tészta vajat és tojást is tartalmaz, ezek pedig könnyen romlandóvá teszik a desszertet. Sütéstől számított 5-6 napig tartogassuk, és ne tovább!

Citromkrémes mandulás linzer

A linzer az egyik legalapvetőbb karácsonyi édesség. Általában lekvárral töltjük meg, mi most azonban egy hasonlóan finom citromkrémes verziót mutatunk nektek, ami a karácsonyi ...

Linzer - könnyen, gyorsan

A lélekmelengető sütik korszaka jön ősszel, most linzerkéket hoztam nektek. Szirupos, savanykás házi baracklekvárral összetöltve, porcukorral megszórva.

Fotók: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek az ünnepekre:

Legújabb receptek

Sajtkrémes fánk

Itt van a farsangi szezon, de ki mondta, hogy csak az édes a nyerő? :) Minden sós után kell valami édes, de minden édes után mindenképp kell valami sós is :D. Próbáljuk ki ezeket az isteni ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...