„A legnehezebb a méhem elsiratása volt” - egy HPV-ből felgyógyult nő őszinte vallomása

Zsuzsa egyike volt a HPV-vel diagnosztizált nőknek. Esete jól mutatja, hogy egy betegségen túl is van élet, igaz, rengeteg testi és lelki fájdalommal kell szembenézni. (x)

Magyarországon évente 1300 nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal, amely elsősorban a fiatal-középkorú nőket veszélyezteti. A betegséget az esetek döntő többségében a Humán papillomavírus (HPV) fertőzés okozza, ezért is fontos rendszeresen szűrővizsgálatra járni, és odafigyelni a megelőzésre.

Zsuzsa egyike volt a HPV-vel diagnosztizált nőknek. Esete jól mutatja, hogy egy betegségen túl is van élet, igaz, rengeteg testi és lelki fájdalommal kell szembenézni.

„Évente jártam nőgyógyászati ellenőrzésre, és az egyik alkalommal a citológiai leletemben a P-értékem rossz volt: P3-as, amitől nagyon megijedtem” - meséli Zsuzsa, aki tudta, hogy az érték azt jelenti, hogy rákmegelőző állapot gyanúja áll fenn, vagy nagyfokú gyulladás jelenléte. Akkori orvosa ugyanakkorazt mondta, hogyezzel együtt lehet élni”, nem igényel további kezelést, menjen haza nyugodtan. Zsuzsa azonban nem tudott megnyugodni, ezért az Onkológiai Intézet nőgyógyászatának egyik orvosához fordult segítségért.

Tudtad?

Május eleje óta kapható online, webáruházon keresztül a Neumann Labs Easy HPV Test, ami nem csak minden eddiginél megbízhatóbb és pontosabb, de lényegesen komfortosabb is, hiszen otthon elvégezhető és teljesen fájdalommentes.

„Ő egyből azt javasolta, hogy mivel a szülések után – természetes módon született mindkét gyermekem – úgyis eldeformálódott a méhszájam, ezért csináljunk egy plasztikát, és amit kicsippentenek, azt elküldi szövettanra” - emlékszik vissza Zsuzsa, aki ekkor még nem is sejtette, hogy kórházi tartózkodása hosszabb lesz egy-két napnál. A kis, rutin műtétet még négy követte. Közben kiderült, hogy nagyobb a baj, mint először gondolták.

Zsuzsa sorban írta alá a beleegyező nyilatkozatokat a műtétekhez, és altatáskor csak arra gondolt, hogy a gyermekeinek szüksége van rá, túl kell élnie. A fiatal nő a műtétek között folyamatosan vérzett, még felállni is nagyon megerőltető volt számára.

„Végül az orvosom azt mondta, hogy hazamehetek, de ha véget akarok vetni az egésznek, akkor el kell távolítania a méhem” - meséli Zsuzsa, aki rögtön behívta akkori férjét (azóta már elvált, és újra férjhez ment), hogy közölje vele a rossz hírt:

„Lementem a kórház kertjébe, és megmondtam neki, ha most nem fekszem kés alá, akkor elvérzek, és itt halok meg, ennek viszont az a következménye, hogy sajnos, nem lehet több gyerekünk. Emlékszem, ahogy elsírta magát, én is tudtam volna, de közben megint véreztem, így indultam vissza, hogy pontot tegyek a rémálom végére”.

A felépülés szakaszai

Zsuzsa a végső műtéten gyorsan átesett, de az ezt követő felépülés hosszú és fájdalmas volt. A kórházban pánikbeteg lett, többször volt légszomja és halálfélelme. Ezután gyógytornászhoz fordult, aki egy kicsit testileg és lelkileg is helyrehozta. Bár a méhét el kellett távolítani, Zsuzsának mégis szerencséje volt:

„Utókezelést nem javasoltak, csak folyamatos ellenőrzést, és növényi hormonpótlást. Szerencsére a hormonjaim azóta is csodásan működnek” - mondja, és hozzáteszi, nem kívánja senkinek azt az érzést, amikor várnia kell, hogy a tumormarkere megérkezzen a laborból.

Zsuzsa öt éven keresztül fél évente járt kontrollra, aztán már csak évente, ahogy másoknak is kell.Az eset után nem volt kétséges, hogy mindkét lányát, amint a megfelelő korba értek, elvitte HPV-oltásra. A naggyal háromszor mentek, a kisebb már a kétvakcinás készítményt kapta.

Tudtad?

Rendszeres HPV-szűréssel a méhnyakrák kialakulása nagy biztonsággal megelőzhető. Az orvosi vizsgálat mellett ma már lehetőség van arra is, hogy otthonunkban végezzük el a szűrést, és professzionális laboratóriumban értékeltessük ki.

A legnehezebb a méhem elsiratása volt, de mindenkinek azt javaslom, aki hasonló helyzetbe kerül, hogy ne habozzon a szükséges lépéseket megtenni, ne lépjen túl úgy az ügyön, mintha mi sem történt volna- figyelmeztet mindenkit Zsuzsa, aki a műtét után nemcsak szűrésekre, hanem pszichológushoz is járt, mivel amellett, hogy nem lehetett többé gyereke, az akkori férjével is megromlott a kapcsolata, elváltak.

Zsuzsa azóta újból férjhez ment, és egy csomó gyereket nevelnek együtt, mert mind a ketten két lurkóval léptek a kötelékbe.

„Sokan kérdezik, hogy közöset nem szeretnétek? Nem tudják, hogy nem lehet, de ez már nem szomorít el. Gondolkodtunk örökbefogadáson is, ki tudja mi lesz a jövő? Egyelőre élvezzük és megbecsüljük egymás, és hála a jó égnek, a gyermekeink társaságát!”

A HPV-ről további információ elérhető a Neumann Labs honlapján.

Címlapról ajánljuk

Egy főzelék nem akkor rossz, ha liszt van benne, hanem...

Novemberben nyílik Szatmári Feri főzelékbárja, a Hippeace. A hosszabb ideje dédelgetett álom részben közösségi finanszírozással válik valóra: úgy néz ki, hogy a budapestiek osztják Feri több évtizedes szenvedélyét a tartalmas, korszerű zöldségalapú ételek iránt. Ferivel főzelékes ősélményekről, figyelmes vendéglátásról, céklakolbászról és arról beszélgettünk, mettől meddig főzelék a főzelék.

Balázs Barbara

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!