Lavender Martini: indul a levendula!

Köztudomású, hogy a kutya mellett a levendula az ember legjobb barátja. Hát még ha egy jéghideg koktélban ül, fekszik ebben a nagy hőségben! Kössünk össze szezont és fazont!

„Vagdalt húson éltek és birsalmasajton, amit háromágú salátás kanállal ettek.”Ugye emlékeznek a felülmúlhatatlan „Csengetett, Mylord?” felejthetetlen Lady Lavenderére (Mavis Pugh), aki az „Adomány” című epizódban előbb a papagájára, majd a cselédlányra íratja a gumigyárat? Bár az öreglányról sokunknak sokszor csak a könnyű, édes, boldog delírium jut az eszébe, nagy nevetésekkel, jelen bemutatásunk tárgya mégsem róla kapta a nevét. Viszont legelsősorban az Ő és a sorozat emlékének és mindannyiunk egészségének tisztelegve ajánljuk! (A teljes sorozat megtekinthető itt.)

Levendula: ismert mellékhatások nélkül

Dolgoknak általában menő tudni az idegen, hát még a latin nevét. A levendulát hívhatjuk „Lavendula Angustifolia”-ának is, amit néhány déli típusú Hölgy akár még álnévként is használhat nem publikus útjai, vagy romantikus regényírói karrierje során. Maradjunk annyiban, hogy valahonnan délről ered és nálunk, Eurázsia e kieső nyugati félszigetén a Mediterráneumban terjedt el legmasszívabban. A szó maga valószínűleg a lavare-mosni latin szóból jön, mert már a római korban is mosó- fertőtlenítő-öblítőként alkalmazták. Évelő, az Ajakosok családjába tartozik, termése makkocska és nálunk is jól érzi magát, főleg napos közegben.

Csúcsformáját júniusban és júliusban futja ki, amikor lila virágait és jellegzetes illatát élvezhetjük – nemegyszer rengeteg, de tényleg rengeteg pillangó társaságában: aki ilyet már látott, nem felejti el soha. Hazánkban erre a legmegfelelőbb terepet a Tihanyi-félsziget vagy a Pannonhalmi Bencés Apátság gyógynövénykertje szolgáltatja.

Lévén már az emberi lét hajnalától fogva ismert és használt, felsorolni is nehéz minden ismert és/vagy neki tulajdonított hatást: leginkább tessék csak utánanézni: több, mit 180-féle anyagot tartalmaz. A legismertebb persze a moly- és hangyaűző alkalmazás, de kiváló nyugtató, depressziót, migrént, szédülést mulasztó szerként is népszerű, sőt egyes boltosok még arra is használják, hogy a vásárlási kedvet növeljék vele. Csáberőt kölcsönöz annak, aki levendulafürdőt vesz, olaját használja. Mindezek és más ezer hatása mellett antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő: tökéletes adalék hát egy pompás kevert italhoz. De még a gyros-szószának is az egyik összetevője, tudták?

Lavender Martini

Tudjuk, hogy a martini eredetileg gin-alapú ital, de jelen sorok szerzője egy fiatalkori sajnálatos túladagolása miatt kizárólag vodka-alapú (tehát vodkatini) változatot hajlandó ajánlani, meghagyva a teret a borókapálinka szerelmeseinek. Ám mielőtt az alkolholra térnénk, készítsünk gyorsan egy egyszerű

levendulaszirupot

Hozzávalók:

  • 1.5 csésze cukor (használjunk biocukrot)
  • 1.5 csésze víz (használjunk minél jobb vizet)
  • 3-4 teáskanál szárított, vagy 4-5 teáskanál friss levendula (használjunk saját, vagy ellenőrzött forrásból származót)

Elkészítés: készítsünk cukorszirupot a víz és a cukor összemelegítésével. Vegyük le a hőt közepesre és adjuk hozzá a levendulát, majd főzzük lassan 10-15 percig.

Fortély

A haladók megbolondíthatják a szirupot idénygyümölccsel, például eperrel vagy málnával. Ez esetben a kb. 10 dkg gyümölcsöt a sziruppal együtt főzzük, majd a levendula kiengedését követően szétnyomkodjuk, ha finomak vagyunk, szűrjűk, ha durvábbak, ne. Az így nyert kombo ellenállhatatlan élettani hatással lesz vendégeinkre, s nem utolsósorban önmagunkra.

Azoknak, akik nem alkohollal kérik

Ha van szirupunk, már nyert ügyünk van, hiszen készíthetünk levendulás limonádét, levendulaszörpöt, savanyú fehér bort levendulafröccsé varázsolhatunk és így tovább. Ám a java még csak most következik.

Recept

  • 9 cl vodka
  • 6 cl levendulaszirup
  • Ízlés szerint friss lime-, vagy citromlé
  • Ízlés szerint még egy kis málna, eper, egyéb illő idénygyümölcs

Díszítéshez:

  • Levendula (száras, vagy csak virág), málna, eper, egy levél bazsalikom

Elkészítés

A hozzávalókat egy kockajéggel töltött shakerbe töltjük és addig-addig rázzuk, amíg hideg fúziót nem érünk el közöttük. Ezt követően Y-alakú, azaz martinis pohárba töltjük, levendulával, és még ami benne van, azzal diszítjuk és kész!

Végeredmény

Önmagában egy opálosan halványlilás ital, amely kiválóan öltöztet a forróságban: de ha például málnával kombináljuk, akkor persze színét váltja. Nagy előnye, hogy a vb ideje alatt bármelyik náció szurkolótáborában bátran fogyaszthatjuk, hiszen nincsen lila mezes csapat: ha megkérdeznek minket, mondjuk, hogy a Vatikánnak szurkolunk!És az sem kicsinység, amikor selyemruhánkban a Balaton parton szabad kezünkkel fügét mutatunk azoknak, akik nem tudják, hogyan kell élni, mit kell inni a modern emberfiának a Nyár ölelő karjaiban,

Fogyasszanak mértékkel: meleg is van és jólesően becsiccsenteni is csak józanul lehet!

Italszeretettel:Al

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 trükk, ami az egyszerű köretedből elegáns ünnepit varázsol

Ha ünnep van, úgy érezhetjük, hogy mindenből a legszebbet, a legelegánsabbat kell elővenni, legyen az étkészlet, jókedv vagy éppenséggel köret. Persze az idő vagy a pénz nem mindig adott minderre: nézzük meg hát, hogy lesz a szerény karácsonyi köretből (pofonegyszerűen) elegáns!