A krémleveskészítés alapszabályai

A Konyhafőnök mai adásának második megmérettetése egy különleges gombakrémleves elkészítése volt. Van egy igaz mondás: a krémleves nem csak télen jó!

Alaplé

Habár a piacon tavasszal is kaphatunk gombát, most mégis inkább a krémlevesekről általánosságban szeretnénk egy kis útmutatót adni nektek. Bármilyen zöldségből is készítsd is a krémlevest, használj hozzá alaplevet. Lehetőleg zöldség- vagy csirkealaplevet, de megteszi a marhahús alaplé is. Ettől sokkal ízesebb, teltebb lesz az étel. Ha marad a hétvégi levesből, szűrd át kétszer és tedd fagyasztóba, akár jégkockatartóba, és ha megfagyott, utána egy jól zárható tasakba. Így előrelátó vagy, ha csak kis adagra van szükséged. Mélyhűtőben tartva 3-4 hónapig eláll.

Gomba cappuccino recept

Sűrítés

A levesek készítésekor többféle sűrítési eljárás közül válogathatsz, segítünk eligazodni:

  • Rántás: a leghagyományosabb sűrítési technika, egy gond van vele, nehezebben emészthető a zsíros vagy olajos rántással készült leves
  • Habarás: sokak kedvelt sűrítési módszere, amelyet kétféleképpen végezhetünk: a lisztet vagy egy kis levessel keverjük ki, vagy először tejfölben keverjük el, és utána engedjük fel a levessel
  • Legírozás: tojássárgával és tejszínnel való sűrítés. Ügyeljünk arra, hogy a tűzről lehúzva végezzük, és utána már nem szabad hevíteni, mert összeugrik. Gyakori alkalmazását nem ajánljuk kalóriadús mivolta miatt
  • Staubolás/ hintés: liszttel szórást jelent, például a csirkebecsináltakat szokás ily módon sűríteni
  • Manierozás: egyenlő mennyiségű lisztet és vajat összegyúrunk, és ezzel sűrítjük az ételt
  • Burgonya: a hagyományos módszereken kívül még egy-két szem, a levesben főtt és azzal összeturmixolt burgonyával is sűríthetjük az ételt, ez a módszer az elsózott ételen is javít
Kókusztejes zöldborsókrémleves recept

Krémesítés

A krémleves királyai, a franciák Crème fraîche-el, mi legtöbbször tejszínnel krémesítjük a levest. A legajánlottabb fajtája a habtejszín, mivel az összes tejszínkészítmény közül a legmagasabb a zsírtartalma, ugyanakkor a legkevesebb adalékanyagot tartalmazza – tehát nemcsak sütéshez, főzéshez is bátran használható. Vannak, akik ennek ellenére a tejföl pártján állnak, ők valószínűleg a savanykásabb ízvilágot kedvelik. Egy másik, igaz, költségesebb eljárás a kókusztejjel vagy a parmezánnal való krémesítés, ezek még egy plusz ízt is adnak az ételnek.

Póréhagyma-krémleves zöldfűszeres krutonnal recept

Feltétek

A legelterjedtebb levesbetét a kruton, tehát pirított zsemle- vagy kenyérkocka, mely olívaolajon, fokhagymával és friss fűszerekkel készítve a legfinomabb, de van, aki még sajtot is süt a tetejére.

A legszebb és legegészségesebb feltét a zöldségchips - bármilyen zöldség olajban vagy sütőben való sütésével megoldhatod.

Hasonlóan jól nézhet ki a krémlevesed tetején egy kevés pirított mag, például sütőtöklevesbe tökmag, de ezt már tényleg rád bízzuk, csak csepegtess mellé egy kevés tökmagolajat is! A cifrázásnak csak a képzeleted szab határt.

Tudj meg többet A Konyhafőnök adásáról itt!

Legújabb receptek

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Vaníliakrémes máktorta

Ez a torta pl. az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét. A kevert tésztába került pl. egy kevés előzőleg megpörkölt mák, mert a mákos bejgli mellett szeretem egy-egy süteményben is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...