#HÁZICSEMEGE: Közös kockázatvállalás a termelőkkel, erről szól a közösségi gazdálkodás

Gazdálkodni manapság nem egyszerű műfaj, ahogyan megbízható forrásból származó, jóízű zöldséget szerezni is egyre nehezebb. Erre a kettős problémára nyújt megoldást a közösségi mezőgazdaság egyre népszerűbb modellje, ami a zöldségipar jövője is lehet. Házicsemege videósorozatunk legújabb részében ezt a gazdasági formát mutatjuk be a Biokert Szigetmonostor példáján keresztül.

A közösségi gazdaság első ránézésre azt sejteti, hogy az emberek együtt művelnek egy földterületet, azonban nem erről van szó. A közösség ebben a modellben a közösségvállalást jelenti a gazdával; a vásárlók egy idényre szerződnek az adott termelővel, aki ezért cserébe egy éven keresztül, az év elején egyeztetett fix áron látja el őket mindenféle, változatos zöldséggel és gyümölccsel. A vásárló így garantáltan friss és ízletes zöldséghez jut egész évben, ami ráadásul helyi, így a csomagolással és szállítással járó hatalmas ökológiai lábnyom nincs, illetve nem kell a zöldség árába belekalkulálni a közvetítőt (zöldséges, szupermarket) sem.

Nézd meg legújabb Házicsemege-epizódunkat a Biokert Szigetmonostorról, az egyik legrégebb óta üzemelő közösségi gazdaságról:

A gazdák szempontjából emellett a közösen vállalt kockázat az, ami miatt egyre népszerűbb ez a modell. Változó világunkban a szélsőséges időjárás igen komoly kihívás mindenki számára, aki gazdálkodásból él, hiszen ha túl sok vagy túl kevés eső esik, egyes növényfajok termése akár teljes egészében tönkremegy. Ez a hatalmas anyagi veszteség alapból egyedül a gazdát terhelné, a közösségi gazdálkodásban azonban a vásárlók vállalják, hogy fix áron veszik minden alkalommal az aktuálisan termő zöldségeket, így nagy terhet véve le a gazdák válláról.

Paradicsomkacsolás a Biokert Szigetmonostor üvegházában - fotó: Bodorkós Máté

A modell azonban a vásárlóknak is megéri, hiszen amiből a vártnál jobb a termés, azt is egyenlően szétosztják a gazdák közöttük. Ebből már sejthető, hogy elsősorban azoknak érdemes ezt a gazdasági modellt kipróbálni, akik sokat főznek, szeretnek mindenféle zöldséget és nagyobb mennyiségben is fogyasztják, ha pedig arról van szó, a befőzéstől sem riadnak meg. 

Az egyik legrégebben üzemelő közösségi gazdaság a Pető Áron által vezetett Biokert Szigetmonostor. Áron és öt kollégája 14 éve űzik a gazdálkodásnak ezt a formáját, idén nagyjából 120 családot látnak el zöldséggel. Szezonban hetente szállítanak, szezonon elején-végén kéthetente, télen pedig szétosztják azt, ami a kamrában maradt.

Ő úgy látja, vásárlóik elsősorban a zöldségek minősége és változatossága miatt kedvelik biokertjüket és a gazdasági modellt: Áronék egy évben nagyjából 80 féle zöldséget termelnek, így szezonban egy héten átlagosan 8-10 féle jut a vásárlóinak.

Persze minden évben van egy-két fajta, aminek nem sikerül a termesztése, de ekkora választék mellett szinte észrevehetetlen ez a veszteség.

Biokert Szigetmonostor - fotó: Bodorkós Máté

Áron számára emellett az is fontos, hogy folyamatos és közvetlen kapcsolatban áll a vásárlóival. A fontos történésekről hírlevélben tájékoztatja őket, de az átadásokon is személyesen jelen van, hogy visszajelzést kapjon a zöldségekről. Érdekli, mi az, amit nagyon szerettek, hogyan boldogulnak egy-egy ritkább zöldségfajtával, milyen recepteket találtak ki. Az először kísérleti jelleggel bevezetett mángold például akkora siker lett, hogy azóta minden évben ültetnek. Emellett rengetegféle salátát termesztenek, híresen finomak a paradicsomaik és a kukoricájuk, de a zöldbab is óriásira nő a Szentendrei-sziget adottságainak köszönhetően.

Az infláció és az energiaárak folyamatos és drasztikus tempójú emelkedése természetesen a gazdákat is újabb és újabb nehézségek elé állítja. Áron szerint ezek közül a legnehezebb az, hogy év elején kikalkuláljanak egy olyan előfizetői árat az évre, amivel év végére is nyereségesek tudnak maradni. Szerencsére a vásárlók ebben is partnerek, és megértik, miért szükséges az áremelés - ami persze a boltokban vagy a piacon vásárolva sem lenne másként.

Pető Áron 14 éve űzi a közösségi gazdálkodást - fotó: Bodorkós Máté

Idén 18 közösségi mezőgazdaság üzemel Áronékkal együtt, ebből 4 tag új versenyző, a listájuk a Tudatos Vásárlók weboldalán elérhető. Országszerte találhatók gazdaságok és átvevőpontok, így érdemes körülnézni a lakóhelyünkön is, hátha a környéken is van lehetőség ilyen típusú zöldségvásárlásra.

A cikk és a videó megjelenését a Tudatos Vásárlók Egyesülete támogatta. Ez a tartalom az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.