Konyhában nevelt fűszerek

Friss fűszereket az év bármely szakában termeszthetünk a konyhaablakban, hiszen a boltokban kapható növények segítségével igazi fűszerparadicsomot varázsolhatunk otthonunkba.

A megfelelő fűszernövényfajta kiválasztása előtt érdemes arra törekednünk, hogy olyat válasszunk, amely kisebb helyen is kényelmesen elfér, és ideális környezetet tudunk biztosítani a számára. Fontos tehát, hogy növényünk idővel ne nőjön túl magasra, és ne legyen túlságosan széles, valamint, hogy bőséges napfényhez jusson!

Mikor, milyet?

Konyhai, cserepes fűszernövénynek a petrezselyem, a metélőhagyma (snidling), a kakukkfű, a bazsalikom, a menta, valamint a levendula lesz számunkra a tökéletes választás.A fűszernövényeket ültethetjük egyenként, külön kaspóba vagy nagyobb virágládába egymás mellé, tetszés szerint.

A február kiváló hónap arra, hogy beltéri fűszernövényeink szépen megerősödjenek, köszönhető mindez az egyre gyakoribb napsütésnek és a lelkiismeretes, megfelelő gondoskodásnak. Márciusban megindul a növények bimbózása, majd áprilistól újra szabad földbe kerülhetnek a kertben.

Mire ügyeljünk?

  • A fűszernövények vízigénye attól függ, hogy mekkora edénybe ültettük őket, ezért a kisebb cserepes növényeket 2-3 naponta, míg a nagyobb virágládába ültetett fűszereket hetente 1 alkalommal öntözzük.
  • Havonta egyszer érdemes olyan szerves trágyát adnunk a növények földjéhez, amely biztonsággal használható ehető növények trágyázására.
  • A növényeket érdemes, otthonunk déli fekvésű helyiségének ablakpárkányain elhelyezni.

Mihez használjuk?

Petrezselyem: Gyökere a tartalmas levesek és különböző saláták elmaradhatatlan alapanyaga.

A petrezselyem zöldje, frissen aprított formában azonnal megbolondítja a roston sült húsokat, hústöltelékeket, köreteket, a tojásos ételeket, szendvicseket, a hideg és meleg mártásokat, valamint a főzelékeket. Ügyeljünk arra, hogy a petrezselyemzöldet ne tegyük ki nagy hőkezelésnek a benne található értékes vitaminok miatt.

Vitamindús petrezselyemmel készülő ételek >>

Snidling: Ezt a közkedvelt, pikáns hagymafélét nyers állapotban érdemes felhasználni az elkészült ételek tálalásánál. Húsokhoz, salátaöntetekhez, köretekhez, szendvicsekhez, mártásokhoz, sós krémekhez egyaránt kiváló.

Kakukkfű: A kakukkfüvet szárított és friss fűszernövényként is kiválóan használhatjuk hüvelyes zöldségek, sültek, mint például egy ellenállhatatlan porhanyós nyúlsült, mustáros-vadas mártások, saláták, káposztából készülő ételek, halak, paradicsomos ételek fűszerezésére.

A kakukkfű nagyszerű gyomorjavító, görcsoldó tulajdonságának köszönhetően könnyebbé teszi a nehéz ételek emésztését.

Bazsalikom: Ennek a csodálatos fűszernövénynek húsos, sötétzöld leveleit használhatjuk fel pesto készítésére, különböző mediterrán ételekhez, halakhoz, mártásokhoz, pácokhoz, salátákhoz, roston sült zöldségekhez, illetve paradicsomos ragukhoz. A bazsalikom, mentával együtt, egyedi ízharmóniát kölcsönöz az ételeknek.Bazsalikomos ínyencségek >>

Menta: A mentának sok fajtája ismert, kereskedelmi forgalomba friss és morzsolt állapotban kerülhet. Különböző desszertek, mint például fagylaltok, gyümölcssaláták, tejalapú hideg mártások, szószok, likőrök, szárnyas töltelékek ízesítésére, illetve dekorációjára használhatjuk.

Levendula: Szárított virágja teaként felhasználva nyugtató, alvást elősegítő hatású. Mediterrán ételkülönlegességek, desszertek, hallevesek, húsok, saláták tökéletes fűszernövénye.

A rovat további cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek