Konyhában nevelt fűszerek

Friss fűszereket az év bármely szakában termeszthetünk a konyhaablakban, hiszen a boltokban kapható növények segítségével igazi fűszerparadicsomot varázsolhatunk otthonunkba.

A megfelelő fűszernövényfajta kiválasztása előtt érdemes arra törekednünk, hogy olyat válasszunk, amely kisebb helyen is kényelmesen elfér, és ideális környezetet tudunk biztosítani a számára. Fontos tehát, hogy növényünk idővel ne nőjön túl magasra, és ne legyen túlságosan széles, valamint, hogy bőséges napfényhez jusson!

Mikor, milyet?

Konyhai, cserepes fűszernövénynek a petrezselyem, a metélőhagyma (snidling), a kakukkfű, a bazsalikom, a menta, valamint a levendula lesz számunkra a tökéletes választás.A fűszernövényeket ültethetjük egyenként, külön kaspóba vagy nagyobb virágládába egymás mellé, tetszés szerint.

A február kiváló hónap arra, hogy beltéri fűszernövényeink szépen megerősödjenek, köszönhető mindez az egyre gyakoribb napsütésnek és a lelkiismeretes, megfelelő gondoskodásnak. Márciusban megindul a növények bimbózása, majd áprilistól újra szabad földbe kerülhetnek a kertben.

Mire ügyeljünk?

  • A fűszernövények vízigénye attól függ, hogy mekkora edénybe ültettük őket, ezért a kisebb cserepes növényeket 2-3 naponta, míg a nagyobb virágládába ültetett fűszereket hetente 1 alkalommal öntözzük.
  • Havonta egyszer érdemes olyan szerves trágyát adnunk a növények földjéhez, amely biztonsággal használható ehető növények trágyázására.
  • A növényeket érdemes, otthonunk déli fekvésű helyiségének ablakpárkányain elhelyezni.

Mihez használjuk?

Petrezselyem: Gyökere a tartalmas levesek és különböző saláták elmaradhatatlan alapanyaga.

A petrezselyem zöldje, frissen aprított formában azonnal megbolondítja a roston sült húsokat, hústöltelékeket, köreteket, a tojásos ételeket, szendvicseket, a hideg és meleg mártásokat, valamint a főzelékeket. Ügyeljünk arra, hogy a petrezselyemzöldet ne tegyük ki nagy hőkezelésnek a benne található értékes vitaminok miatt.

Vitamindús petrezselyemmel készülő ételek >>

Snidling: Ezt a közkedvelt, pikáns hagymafélét nyers állapotban érdemes felhasználni az elkészült ételek tálalásánál. Húsokhoz, salátaöntetekhez, köretekhez, szendvicsekhez, mártásokhoz, sós krémekhez egyaránt kiváló.

Kakukkfű: A kakukkfüvet szárított és friss fűszernövényként is kiválóan használhatjuk hüvelyes zöldségek, sültek, mint például egy ellenállhatatlan porhanyós nyúlsült, mustáros-vadas mártások, saláták, káposztából készülő ételek, halak, paradicsomos ételek fűszerezésére.

A kakukkfű nagyszerű gyomorjavító, görcsoldó tulajdonságának köszönhetően könnyebbé teszi a nehéz ételek emésztését.

Bazsalikom: Ennek a csodálatos fűszernövénynek húsos, sötétzöld leveleit használhatjuk fel pesto készítésére, különböző mediterrán ételekhez, halakhoz, mártásokhoz, pácokhoz, salátákhoz, roston sült zöldségekhez, illetve paradicsomos ragukhoz. A bazsalikom, mentával együtt, egyedi ízharmóniát kölcsönöz az ételeknek.Bazsalikomos ínyencségek >>

Menta: A mentának sok fajtája ismert, kereskedelmi forgalomba friss és morzsolt állapotban kerülhet. Különböző desszertek, mint például fagylaltok, gyümölcssaláták, tejalapú hideg mártások, szószok, likőrök, szárnyas töltelékek ízesítésére, illetve dekorációjára használhatjuk.

Levendula: Szárított virágja teaként felhasználva nyugtató, alvást elősegítő hatású. Mediterrán ételkülönlegességek, desszertek, hallevesek, húsok, saláták tökéletes fűszernövénye.

A rovat további cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Matchás-epres keksz

Fogtunk egy egyszerű keksz receptet és felturbóztuk matcha porral és eperlekvárral. Amikor van friss eper, akár abból is készíthetünk egy ragut és azt is beletehetjük a lekvár helyett. ...

Mogyorós négyzet piskótalap

Mivel nekünk van a kertben mogyorófa, így ebből szoktam ilyen finom piskótalapot készíteni. Persze lehet vásárolni is hozzá, ezt a tíz dekányi mennyiséget. Én olajos-vizes piskótát ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.