Konyhában nevelt fűszerek

Friss fűszereket az év bármely szakában termeszthetünk a konyhaablakban, hiszen a boltokban kapható növények segítségével igazi fűszerparadicsomot varázsolhatunk otthonunkba.

A megfelelő fűszernövényfajta kiválasztása előtt érdemes arra törekednünk, hogy olyat válasszunk, amely kisebb helyen is kényelmesen elfér, és ideális környezetet tudunk biztosítani a számára. Fontos tehát, hogy növényünk idővel ne nőjön túl magasra, és ne legyen túlságosan széles, valamint, hogy bőséges napfényhez jusson!

Mikor, milyet?

Konyhai, cserepes fűszernövénynek a petrezselyem, a metélőhagyma (snidling), a kakukkfű, a bazsalikom, a menta, valamint a levendula lesz számunkra a tökéletes választás.A fűszernövényeket ültethetjük egyenként, külön kaspóba vagy nagyobb virágládába egymás mellé, tetszés szerint.

A február kiváló hónap arra, hogy beltéri fűszernövényeink szépen megerősödjenek, köszönhető mindez az egyre gyakoribb napsütésnek és a lelkiismeretes, megfelelő gondoskodásnak. Márciusban megindul a növények bimbózása, majd áprilistól újra szabad földbe kerülhetnek a kertben.

Mire ügyeljünk?

  • A fűszernövények vízigénye attól függ, hogy mekkora edénybe ültettük őket, ezért a kisebb cserepes növényeket 2-3 naponta, míg a nagyobb virágládába ültetett fűszereket hetente 1 alkalommal öntözzük.
  • Havonta egyszer érdemes olyan szerves trágyát adnunk a növények földjéhez, amely biztonsággal használható ehető növények trágyázására.
  • A növényeket érdemes, otthonunk déli fekvésű helyiségének ablakpárkányain elhelyezni.

Mihez használjuk?

Petrezselyem: Gyökere a tartalmas levesek és különböző saláták elmaradhatatlan alapanyaga.

A petrezselyem zöldje, frissen aprított formában azonnal megbolondítja a roston sült húsokat, hústöltelékeket, köreteket, a tojásos ételeket, szendvicseket, a hideg és meleg mártásokat, valamint a főzelékeket. Ügyeljünk arra, hogy a petrezselyemzöldet ne tegyük ki nagy hőkezelésnek a benne található értékes vitaminok miatt.

Vitamindús petrezselyemmel készülő ételek >>

Snidling: Ezt a közkedvelt, pikáns hagymafélét nyers állapotban érdemes felhasználni az elkészült ételek tálalásánál. Húsokhoz, salátaöntetekhez, köretekhez, szendvicsekhez, mártásokhoz, sós krémekhez egyaránt kiváló.

Kakukkfű: A kakukkfüvet szárított és friss fűszernövényként is kiválóan használhatjuk hüvelyes zöldségek, sültek, mint például egy ellenállhatatlan porhanyós nyúlsült, mustáros-vadas mártások, saláták, káposztából készülő ételek, halak, paradicsomos ételek fűszerezésére.

A kakukkfű nagyszerű gyomorjavító, görcsoldó tulajdonságának köszönhetően könnyebbé teszi a nehéz ételek emésztését.

Bazsalikom: Ennek a csodálatos fűszernövénynek húsos, sötétzöld leveleit használhatjuk fel pesto készítésére, különböző mediterrán ételekhez, halakhoz, mártásokhoz, pácokhoz, salátákhoz, roston sült zöldségekhez, illetve paradicsomos ragukhoz. A bazsalikom, mentával együtt, egyedi ízharmóniát kölcsönöz az ételeknek.Bazsalikomos ínyencségek >>

Menta: A mentának sok fajtája ismert, kereskedelmi forgalomba friss és morzsolt állapotban kerülhet. Különböző desszertek, mint például fagylaltok, gyümölcssaláták, tejalapú hideg mártások, szószok, likőrök, szárnyas töltelékek ízesítésére, illetve dekorációjára használhatjuk.

Levendula: Szárított virágja teaként felhasználva nyugtató, alvást elősegítő hatású. Mediterrán ételkülönlegességek, desszertek, hallevesek, húsok, saláták tökéletes fűszernövénye.

A rovat további cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...