Könnyed tésztasaláta ünnep után

Citromos és fűszeres, édes zöldborsóval pöttyözve, selymes rózsaszín retkekkel, vajon pirított zsemlemorzsával gazdagítva - ez a tésztasaláta maga a tavasz egyetlen tányéron.

Az ünnepi lakmározás után valószínűleg mindannyian vágyunk egy kis könnyed ételre, amely ellensúlyozza a húsvéti sonka és a különböző tojásból készült finomságok súlyos emlékét. Ilyenkor érdemes valami húsmentes, zöldségekre építő üde táplálék után nézni. Ebből az elhatározásból készült ez az olaszos tésztasaláta is, amely a tavasz friss színeire és aromáira hagyatkozik.

Tavaszi tésztasaláta friss retekkel recept

Elkészítése igen egyszerű, és alig vesz igénybe egy fél órát. Ízeinek gerincét a citrom adja, hiszen bőségesen találunk benne citromlét és reszelt héjat is. A gyümölcs karakteresen savanykás ízét azonban féken tartja a saláta tetejére szórt vajban pirított zsemlemorzsa.

Színek tekintetében kétségtelenül a friss retek, a zöldborsó meg a petrezselyem dominál, kellemes halvány rózsaszínes-zöldes öltözetet kölcsönözve az ételnek. A retek fehérjéje egyébként a párolás során, a citromlé hatására változik rózsaszínűvé, a kémia egyik hétköznapi csodájáról téve tanúbizonyságot.

A fogás nem igényel különösebb konyhai rafinériát, talán azok közé az ennivalók közé tartozik, amelyeket el sem lehet rontani. No persze mindig van lehetőség egy kis bakira, ahogy az velem is megtörtént: a tészta leszűrésénél elfelejtettem, hogy szükségem lesz még egy bögrényi főzővízre, hiszen a kellemesen, citromlében összepárolt hagymához és retekhez hozzáadott tésztának kell még kis összefőzési idő a tűzhelyen. Ezért jó, ha kéznél van egy kevéske főzővíz, ez garantálja, hogy a serpenyőben lévő hozzávalók szépen összeérnek, és nem kozmálnak oda. Mivel én a vizet kiöntöttem, ezért sima hideg vízzel kellett pótolnom, de a végeredmény így is szívmelengető volt.

Tavaszi tésztasaláta friss retekkel recept

Az elkészült eledel szuper vacsora lehet bármelyik tavaszi hétköznapra, de különlegesebb alkalmakkor is megállja a helyét, például előételként. Barátaimmal a vakációk során szoktunk kibérelni egy-egy vidéki házat, és ott eltölteni pár napot: olyankor a különböző tésztasaláták mindig központi helyen vannak, mert egyszerűen, kevés hozzávalóból is össze lehet őket dobni. Ezentúl ezt az olaszos fogást is mindig elkészítem majd. Tegyetek ti is így!

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek! A helyszínt a ChefParade biztosította.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek