Könnyed tésztasaláta ünnep után

Citromos és fűszeres, édes zöldborsóval pöttyözve, selymes rózsaszín retkekkel, vajon pirított zsemlemorzsával gazdagítva - ez a tésztasaláta maga a tavasz egyetlen tányéron.

Az ünnepi lakmározás után valószínűleg mindannyian vágyunk egy kis könnyed ételre, amely ellensúlyozza a húsvéti sonka és a különböző tojásból készült finomságok súlyos emlékét. Ilyenkor érdemes valami húsmentes, zöldségekre építő üde táplálék után nézni. Ebből az elhatározásból készült ez az olaszos tésztasaláta is, amely a tavasz friss színeire és aromáira hagyatkozik.

Tavaszi tésztasaláta friss retekkel recept

Elkészítése igen egyszerű, és alig vesz igénybe egy fél órát. Ízeinek gerincét a citrom adja, hiszen bőségesen találunk benne citromlét és reszelt héjat is. A gyümölcs karakteresen savanykás ízét azonban féken tartja a saláta tetejére szórt vajban pirított zsemlemorzsa.

Színek tekintetében kétségtelenül a friss retek, a zöldborsó meg a petrezselyem dominál, kellemes halvány rózsaszínes-zöldes öltözetet kölcsönözve az ételnek. A retek fehérjéje egyébként a párolás során, a citromlé hatására változik rózsaszínűvé, a kémia egyik hétköznapi csodájáról téve tanúbizonyságot.

A fogás nem igényel különösebb konyhai rafinériát, talán azok közé az ennivalók közé tartozik, amelyeket el sem lehet rontani. No persze mindig van lehetőség egy kis bakira, ahogy az velem is megtörtént: a tészta leszűrésénél elfelejtettem, hogy szükségem lesz még egy bögrényi főzővízre, hiszen a kellemesen, citromlében összepárolt hagymához és retekhez hozzáadott tésztának kell még kis összefőzési idő a tűzhelyen. Ezért jó, ha kéznél van egy kevéske főzővíz, ez garantálja, hogy a serpenyőben lévő hozzávalók szépen összeérnek, és nem kozmálnak oda. Mivel én a vizet kiöntöttem, ezért sima hideg vízzel kellett pótolnom, de a végeredmény így is szívmelengető volt.

Tavaszi tésztasaláta friss retekkel recept

Az elkészült eledel szuper vacsora lehet bármelyik tavaszi hétköznapra, de különlegesebb alkalmakkor is megállja a helyét, például előételként. Barátaimmal a vakációk során szoktunk kibérelni egy-egy vidéki házat, és ott eltölteni pár napot: olyankor a különböző tésztasaláták mindig központi helyen vannak, mert egyszerűen, kevés hozzávalóból is össze lehet őket dobni. Ezentúl ezt az olaszos fogást is mindig elkészítem majd. Tegyetek ti is így!

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek! A helyszínt a ChefParade biztosította.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.