
- A mézeskalácsház-sütés nagyon-nagyon sok idő. Fél nap biztosan. Gyerekkel érdemes több fázisra szétosztani (tészta, nyújtás, sütés, díszítés), és akár napokig húzni a dolgot, hogy mindenki élvezhesse az idegeskedés helyett.
- Aki a cukormáz 10 méteres körzetében tartózkodik, az akkor is ragacsos lesz, ha nem nyúl hozzá a mázhoz.
- A cukormáz a legváratlanabb helyeken tud megjelenni a gyerekeken, a fülük hátuljától a kesztyűjükig, ami ott sem volt a konyhában.
- Aki kibontott hajjal lát neki a mézeskalács-díszítésnek, annak cukormázas lesz a haja.
- A cukormáz mindig a frissen mosott hajba ragad bele.

- A gyerekeknek épp akkor van halaszthatatlan szükségük valamire (pisilni kell, folyik az orrom, azonnal szomjan halok), amikor mi két kézzel, egy lábbal + orral próbáljuk összetartani a házikó részeit, amíg kicsit megszárad a máz.
- A mécsest még a tető felhelyezése előtt tegyük a házikóba, vagy rakjuk rá a kész házat, mielőtt az alaphoz ragasztanánk. Az ajtón/ablakokon beügyeskedni a mécsest nagyon nehéz, tapasztalatból tudom.
- Készítsünk alaprajzot a házhoz, tervezzük meg az egyes részeket a tőlünk telhető precizitással, vágjunk ki sablonokat, azok mentén vágjuk a kinyújtott tésztát. Ezzel sok bosszúságot megspórolhatunk magunknak. Sajnos a tészta sülés közben mindenképp deformálódik kicsit, de ha ez csak minimális, akkor a kötőanyaggal korrigálhatjuk a dolgot.


- +1 észrevétel: párás helyen a gyertya simán megfolyatja a cukormázat a háztetőn…de kit zavar ez már ebben a stádiumban, nem igaz?
Mézeskalácsemberke-szett a NoSalty Webshop-jában!
Retro mézeskalács kiszúróforma-készlet díszdobozban. Minden egyben a mézeskalács-készítéshez!