Készítsünk mézeskalács-házikót gyerekekkel!

Szezonja van a mézeskalácsnak, az adventi készülődésnek, a kuckózásnak, így a mézeskalácsháznak is. Van néhány tippünk, hogy gyerekkel is nekifuthassunk az elkészítésének.

Tavaly csináltam életemben először mézeskalácsházat. Úgy gondoltam, nem lehet ez valami nagy truváj, nekilátok az akkor 3 éves lányommal, 1-2 óra, és kész is leszünk mosogatással együtt. Jajj, mekkorát tévedtem akkor.
Ragad a habarcs
Egyrészt sokkal tovább tartott, mint gondoltam, másrészt alapos tervezgetés nélkül sokkal nehezebb is volt. Például úgy gondoltam, egy ház négy falból meg két oldaltetőből áll. A négy fal pedig négyzet/ téglalap alakú, mi sem természetesebb. Emiatt a két keskenyebb oldalán a tető alatt nagy lyukak tátongtak a házon, mert azt a bizonyos háromszöget kifelejtettem a dologból. Azóta tudom, hogy van néhány alapszabály a mézeskalács-készítéssel kapcsolatban. Na nem praktikákra gondolok, hogy a legjobb legyen a tészta, hanem túlélési tippekre.
  • A mézeskalácsház-sütés nagyon-nagyon sok idő. Fél nap biztosan. Gyerekkel érdemes több fázisra szétosztani (tészta, nyújtás, sütés, díszítés), és akár napokig húzni a dolgot, hogy mindenki élvezhesse az idegeskedés helyett.
  • Aki a cukormáz 10 méteres körzetében tartózkodik, az akkor is ragacsos lesz, ha nem nyúl hozzá a mázhoz.
  • A cukormáz a legváratlanabb helyeken tud megjelenni a gyerekeken, a fülük hátuljától a kesztyűjükig, ami ott sem volt a konyhában.
  • Aki kibontott hajjal lát neki a mézeskalács-díszítésnek, annak cukormázas lesz a haja.
  • A cukormáz mindig a frissen mosott hajba ragad bele.
  • A gyerekeknek épp akkor van halaszthatatlan szükségük valamire (pisilni kell, folyik az orrom, azonnal szomjan halok), amikor mi két kézzel, egy lábbal + orral próbáljuk összetartani a házikó részeit, amíg kicsit megszárad a máz.
  • A mécsest még a tető felhelyezése előtt tegyük a házikóba, vagy rakjuk rá a kész házat, mielőtt az alaphoz ragasztanánk. Az ajtón/ablakokon beügyeskedni a mécsest nagyon nehéz, tapasztalatból tudom.
  • Készítsünk alaprajzot a házhoz, tervezzük meg az egyes részeket a tőlünk telhető precizitással, vágjunk ki sablonokat, azok mentén vágjuk a kinyújtott tésztát. Ezzel sok bosszúságot megspórolhatunk magunknak. Sajnos a tészta sülés közben mindenképp deformálódik kicsit, de ha ez csak minimális, akkor a kötőanyaggal korrigálhatjuk a dolgot.
A fentiekkel nem elvenni akartam bárkinek kedvét ettől a tevékenységtől, mert mézeskalácsházat sütni tényleg nagyon jó buli. Csodás illat terjeng az egész lakásban, lehet önmegvalósítani, kreatívkodni, és a gyerekek nagyon élvezik a dolgot. Persze velük az igazán nehéz elérni, hogy a végeredmény olyan legyen, amilyet ők elképzeltek. De ha ők rakosgathatják a kis színes cukorkákat a házikóra, díszíthetik a falakat, „rajzolhatják” a cserepeket, akkor be fogják látni, hogy ez nem a világ legegyszerűbb dolga. De nagyon fogják élvezni, hát még azt, hogy minden nap pislákol a gyertyaláng a kis kalácsablakokból egészen Karácsonyig.
  • +1 észrevétel: párás helyen a gyertya simán megfolyatja a cukormázat a háztetőn…de kit zavar ez már ebben a stádiumban, nem igaz?

Mézeskalácsemberke-szett a NoSalty Webshop-jában!

Retro mézeskalács kiszúróforma-készlet díszdobozban. Minden egyben a mézeskalács-készítéshez!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...