Készítsünk mézeskalács-házikót gyerekekkel!

Szezonja van a mézeskalácsnak, az adventi készülődésnek, a kuckózásnak, így a mézeskalácsháznak is. Van néhány tippünk, hogy gyerekkel is nekifuthassunk az elkészítésének.

Tavaly csináltam életemben először mézeskalácsházat. Úgy gondoltam, nem lehet ez valami nagy truváj, nekilátok az akkor 3 éves lányommal, 1-2 óra, és kész is leszünk mosogatással együtt. Jajj, mekkorát tévedtem akkor.
Ragad a habarcs
Egyrészt sokkal tovább tartott, mint gondoltam, másrészt alapos tervezgetés nélkül sokkal nehezebb is volt. Például úgy gondoltam, egy ház négy falból meg két oldaltetőből áll. A négy fal pedig négyzet/ téglalap alakú, mi sem természetesebb. Emiatt a két keskenyebb oldalán a tető alatt nagy lyukak tátongtak a házon, mert azt a bizonyos háromszöget kifelejtettem a dologból. Azóta tudom, hogy van néhány alapszabály a mézeskalács-készítéssel kapcsolatban. Na nem praktikákra gondolok, hogy a legjobb legyen a tészta, hanem túlélési tippekre.
  • A mézeskalácsház-sütés nagyon-nagyon sok idő. Fél nap biztosan. Gyerekkel érdemes több fázisra szétosztani (tészta, nyújtás, sütés, díszítés), és akár napokig húzni a dolgot, hogy mindenki élvezhesse az idegeskedés helyett.
  • Aki a cukormáz 10 méteres körzetében tartózkodik, az akkor is ragacsos lesz, ha nem nyúl hozzá a mázhoz.
  • A cukormáz a legváratlanabb helyeken tud megjelenni a gyerekeken, a fülük hátuljától a kesztyűjükig, ami ott sem volt a konyhában.
  • Aki kibontott hajjal lát neki a mézeskalács-díszítésnek, annak cukormázas lesz a haja.
  • A cukormáz mindig a frissen mosott hajba ragad bele.
  • A gyerekeknek épp akkor van halaszthatatlan szükségük valamire (pisilni kell, folyik az orrom, azonnal szomjan halok), amikor mi két kézzel, egy lábbal + orral próbáljuk összetartani a házikó részeit, amíg kicsit megszárad a máz.
  • A mécsest még a tető felhelyezése előtt tegyük a házikóba, vagy rakjuk rá a kész házat, mielőtt az alaphoz ragasztanánk. Az ajtón/ablakokon beügyeskedni a mécsest nagyon nehéz, tapasztalatból tudom.
  • Készítsünk alaprajzot a házhoz, tervezzük meg az egyes részeket a tőlünk telhető precizitással, vágjunk ki sablonokat, azok mentén vágjuk a kinyújtott tésztát. Ezzel sok bosszúságot megspórolhatunk magunknak. Sajnos a tészta sülés közben mindenképp deformálódik kicsit, de ha ez csak minimális, akkor a kötőanyaggal korrigálhatjuk a dolgot.
A fentiekkel nem elvenni akartam bárkinek kedvét ettől a tevékenységtől, mert mézeskalácsházat sütni tényleg nagyon jó buli. Csodás illat terjeng az egész lakásban, lehet önmegvalósítani, kreatívkodni, és a gyerekek nagyon élvezik a dolgot. Persze velük az igazán nehéz elérni, hogy a végeredmény olyan legyen, amilyet ők elképzeltek. De ha ők rakosgathatják a kis színes cukorkákat a házikóra, díszíthetik a falakat, „rajzolhatják” a cserepeket, akkor be fogják látni, hogy ez nem a világ legegyszerűbb dolga. De nagyon fogják élvezni, hát még azt, hogy minden nap pislákol a gyertyaláng a kis kalácsablakokból egészen Karácsonyig.
  • +1 észrevétel: párás helyen a gyertya simán megfolyatja a cukormázat a háztetőn…de kit zavar ez már ebben a stádiumban, nem igaz?

Mézeskalácsemberke-szett a NoSalty Webshop-jában!

Retro mézeskalács kiszúróforma-készlet díszdobozban. Minden egyben a mézeskalács-készítéshez!

Címlapról ajánljuk

További cikkek