Keserű csokikat kóstoltunk

Minden a csokin múlik! Na jó, nem csak azon, de sütikészítéskor számít, hogy tortabevonót vagy valódi keserű csokit használunk. A cél a sütiért kapott minél több bók: kezdjük az alapoknál!

Újabb, sokakat érintő termékcsoportot választottunk és teszteltünk belőle öt, minden nagyobb élelmiszerboltban kapható márkát. A jó keserű csoki megtalálása roppantul macerás, ráadásul, ha első kóstolásra nem jó a megvásárolt áru, dobhatjuk az egészet a kukába vagy rosszabb esetben zavaró mellékízzel toldja meg frissen sült süteményeinket, mert a gyártók előszeretettel spórolnak a csokoládék kakaótartalmán. Találtunk majdnem tökéletes és ehetetlennek minősített csokikat is, lássuk, melyik nyert!

Szerecsen étcsokoládé (499 Ft)

A legérdekesebb megfigyelésünk, hogy mindössze ötven forinttal olcsóbb a kategória nyertes versenyzőjéhez képest, mégis fényévekre jár tőle. A Szerecsen mondjuk kakaót rendesen adagol (50%), de a mindent átható, túl édes mellékíz átjárja a csokoládét. Brownie-ba, bevonóként viszont simán adagolnánk.

Tortareceptjeink >>

Értékelés: 10/5,5

Szerencsi Party kakaós étbevonó (219 Ft)

A mezőny utolsóként befutott versenyzője volt ez, a mindenen áthatoló hidrogénezett növényi íze, állaga uralja a csokikockákat, leginkább a húsvéti csokinyuszikat juttatta kóstolóink eszébe. Természetesen kétszáz forintért nem lehet csodákat várni és nem is erőlteti meg magát a gyártó: kakaótartalmat nem tüntettek föl a csomagoláson.Értékelés: 10/1,5

Boci Étcsokoládé (299 Ft)

Meglepetésnek nem volt rossz, nem számítottunk rá, hogy ilyen árkategóriában kapunk egy közepesen magas csokitartalmú (52%) terméket. Egészen semleges ízű, bár az elején betámad egy markánsan avas mellékíz, ami a fogyasztás során fokozatosan, szépen megadja magát. Brownie-ba már simán elhasználnánk.Értékelés: 10/7,5

Vivani Bio keserű csokoládé (649 Ft)

Megnyerte a keserű csokik fordulóját a 71%-os kakaótartalmú, bio minősítésű Vivani. Sallangoktól mentes, kissé csípős íze van, valódi étcsoki, tesztelőink egyértelműen ezt tekintették minden csoki ősének. Bármilyen sütibe felhasználható, jól olvadó termék, melyben a rettegett margarinnal biztosan nem kerülünk közelebbi kapcsolatba.

Brownie-recepteket itt találsz >>

Értékelés: 10/9

Cote D’Or Étcsokoládé (649 Ft)

Nagy elvárásaink voltak a Cote D’Or csokijával szemben, a vaktesztelés során bebizonyosodott, hogy van nála finomabb. Van egy egészen jellegzetes, semmihez sem hasonlítható mellékíze, de a 70%-os kakaótartalom kötelez. Kissé savanykás. Ezek az apró, zavaró tényezők vontak le a csokoládé értékéből, amit egyébként bármikor szívesen leemelnénk a polcról. Értékelés: 10/8

Korábban megtaláltuk a legjobb tejfölt >>

Babapiskótákat is kóstoltunk >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Szerző: Dacota és Kitti_

A fenti vélemények a szerkesztőség ízlésvilágát tükrözik.

Hozzászólások

Amaerilde

Én Szerecsent :) Nekem ízlik, és sütibe, bevonónak tökéletes, nem is túl drága Ha már az íz mellett figyelembe vesszük az árat (ami vitathatatlanul számomra is az egyik legfontosabb tényez?) akkor sokkal informatívabb ft/kg-ban megadott árat nézni! Nem mindegy, hogy egy tábla csoki 100g (újabban ez az általános) vagy 90g (újabban a Boci) vagy 200g (400-500 ft-ért ugyanis már a dupla súlyú szerecsent kapjuk, a 100g-os ugyanannyi mint a Boci 90g-ja). Szóval az, hogy a szerecsen csak 50 ft-al olcsóbb mint a legdrágábbak, nem releváns mert azok 100 grammosak. A Carte D'or szerintem nagyon finom, és nagyon drága, sütibe nem venném, csak magában fogyasztani. Vivani csokit még sehol sem láttam, szóval a minden nagyobb élelmiszerboltban kapható elmélet nem igazolódik. (mondjuk mi az a minden nagyobb élelmiszerbolt? Szerintem az, ami majd minden településen van: Spar, Tesco stb.). Amúgy a Spar saját márkás étcsokija is finom sütibe, kb. olyan mint a Szerecsen. 179 ft egy 100g-os tábla, szóval jó áron van. De ha majd gazdagabb leszek, biztos mindenbe min. 60%-os kakaótartalmú prémium csokit veszek én is, addig jó az is ami már finom és csokoládé és nem borzasztó kakaós tejtábla.

jancsa

Nekem is a SPAR csokija a nyer?, állagra is és ízre is jobb szerintem a Szerecsennél, csak mindig megeszem miel?tt felhasználnám, hiába veszek 2-3 táblával :D

szurikáta

Kedves Dacota és Kitti! Szeretem a terméktesztel?s cikkeiteket, de próbálhatnátok többfélét is, hogy valóban meggy?z? véleményt alkothassatok. Pl a csokiknál egyértelm?en hiányolható a Lindt nagyszer? kreációja, ami a vivani árkategóriájába belefér vagy az ár/érték arányban gazdaságosabb Tibi prémium 70%-os verziója vagy a lidlben kapható fajták, amik szintén nyugodt szívvel használhatók egy-egy csokis remek elkészítéséhez!

Sandra7

csokit csak is lidlb?l vásárolok, az áruk is jó és finomak is :P és tényleg a kg-ban való ár megadás az igazi a többi mind csalóka lehet a tetszteltek közül nekem a cote dor a kedvencem,drága de finom :P nem hiszem hogy a boci jobb lenne nála :P az ilyen tetszteléseknél mindig az a véleményem mintha fizetnének érte hogy az legyen az els? ami,mert tökre nem értek egyet vele.

Törölt felhasználó

Kár, hogy a tesztben nem szerepel a Tibi Prémium 70%-os étcsokija. Szerintem ennek a legjobb az ár/érték aránya, ráadásul most nyerni is lehet vele, akár egy Honda Civic-et, akár havonta egy XBoxot :-) Bárki meglássa: http://fon.gs/nyerocsoki

koszider

Én sütéshez Tibit használok, és meg vagyok vele elégedve. (Sajnálom, hogy itt nem találkoztam vele.) Gyorsan olvad, nem válnak szét az alkatrészei elemekre, szépen terül. Máskülönben nem nagyon szeretem a csokoládét (talán egyedüliként ebben az országban), magában szinte sosem eszem. Egyszer kíváncsiságból kipróbáltam a Lindt 99%-os csokiját, szörny? volt. Szabályosan száraz, fullasztó, mintha kakaóport rágtam volna. Ahogy mondani szokás: megverte a jóság. Szerintem nem mindig a legdrágább a legjobb. Koszider

Törölt felhasználó

Hasznaltam mar sutibe spar-ost, szerecsent, tibit, dragabb magas kakaotartalmu etcsokit, party-t is, de ar/finomsag arany miatt a tibit veszem mostansag. A szerecsen csoki -etcsokihoz-kepest tenyleg tul edes, a party, hat igen, az meg tortabevono, de ra is van irva:/ szoval a mezonyben semmi keresnivaloja-szerintem.

Bíró Judit

Nekem a Lidl egyik 52%-os étcsokija jön be nagyon. Fin Carré. Fantasztikusan finom sütikbe és csak úgy tördelve enni is :)

Törölt felhasználó

Nos nem bírtam ki, hogy ne regisztráljak. Ritkán van kedvem hozzá. Egyszer?en kiverte a biztosítékot nálam néhány dolog rendesen :) Egyrészt, tudom, hogy most aztán kapok rendesen kövezést, de le szeretném szögezni az elején a Vivani, és a Cote D'or maximum a közép kategória fels? harmada. Amiképpen a Lindt is. Tudom durván hangzik, de sajnos ez van. A csokoládéik tele vannak ízhibákkal. Bulk ültetvények túlpörkölt kakaópapjaiból készült tételek amik legalább nem étolajból készülnek :) A tibi, milka, boci, és mindenféle "gazdaságos márkák" pedig tudom ez most kiveri a biztosítékot, de ipari hulladék kategóriák. Gyatra alapanyagból étolaj, ipari cukor, bourbon vanillia aroma, és szójalecitinnel tartósítva készült termékek. Ha igazán szeretnél jó alapanyagot használni akkor jó min?ség? csokoládé pasztillát keress!!! Lehet ilyet találni. Végül írok néhány márkát ami minden bizonnyal ismeretlen sokaknak. Direkt itthon nem elérhet?ket, mivel ezzel a területtel foglalkozó szakemberként, nem a reklám a fontos, hanem hogy picit megmozgassak mindenkiben egy kisördögöt. Tessék ellátogatni egy igazi csokoládéboltba ( van olyan hely ahol még kóstolgatni is lehet nem is akármilyen tételeket ) Szóval márkák: Marou ( Vietnam ) Academy of Chocolate nyertes Idilio ( Svájc ) Academy of Chocolate nyertes Amma ( Brazília ) El Ceibo ( Bolívia ) többek közt vadon term? klónokból szüretelt babból Grenada Chocolate Company ( Grenada ) nulla emisszióval készül? ültetvényes bean to bar csoki Sorolhatnám még sokáig.... vannak jó csokik, és alapanyagok, de keresgélni kell, és persze érdemes is. U.i.: Táblás csokit ne pazarolj süteménybe :) a pasztilla olcsóbb, és egyszer?bb a használata is :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek