Kerüld el a karácsonyi frászt – teendőlista!

Decemberi frász? Tippjeinkkel elkerülheted az ünnepi szezon rettegett rémét – semmi sem marad ki a bevásárlólistáról, időben felkészítünk, hogy miket kell beszerezned! Meglásd, csöppet sem bonyolult!

Minden évben, ha eljön a december, kétségbeesetten kapunk mindenfelé, szervezzük a rokoni látogatásokat, a baráti vacsorákat, gondoskodni kell az ajándékokról, az alapanyagok beszerzéséről, a fáról, a díszekről... a sor végeláthatatlannak tűnik. Cselezzük ki a decemberi káoszt – az idegbajt megelőzvén –, az alábbi lista mankót nyújt ahhoz, miket érdemes már most beszereznünk, hogy elkerüljük az év végi tumultust!

Karácsonyi mousse torta >>

  • A liszt, cukor, só – ezek kihagyhatatlan kellékek lesznek az ünnepi sütés-főzés során. Lisztből jó, ha több kilóval készülünk, esetleg többfélével – mondjuk teljes kiőrlésűvel is. Cukorból 2-3 zacskóval legyen otthon, ebből az egyik mindenképpen porított formában. Próbáljuk autó segítségével lebonyolítani a bevásárlást – ha a családnak nincsen, jó, ha összefogunk a szomszédokkal vagy a barátokkal!
  • Olaj, zsír, vaj – ízlés kérdése, ki mivel süt-főz, de egy jó minőségű olívaolaj igazán ünnepivé teszi az ételkészítést, kacsa-, liba- vagy mangalicazsírral nagyon finom ízt kölcsönözhetünk az ételeknek, a vaj a párolnivalók mellett pedig természetesen a süteményekhez szolgál majd zsiradékul.

Esik a hó! Havas sütik, hókiflik >>

  • Könnyen megfeledkeznénk róluk, pedig: a fűszerek nincsenek szem előtt annyira, így előfordulhat, hogy 24-én délelőtt bors nélkül mradunk. Nézzük végig a készleteket! A régen felbontott, de el nem használt zacskókat – ha fél évnél hosszabb ideje bontottuk meg – kénytelenek leszünk szemétbe dobni: a fűszerek, de a sütőpor is rengeteget veszít így az erejéből. Vaníliiás cukor, sütőpor, szódabikarbóna, bors, bazsalikom, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, esetleg citromhéj... ezeket ne felejtsük.
  • Ha szeretnénk mézeskalácsot, mézes sütiket készíteni – és már miért ne –, gondoskodjunk róla, hogy időben beszerezzük a mézet a termelőtől! Nagyobb mennyiség rendelésekor talán még kedvezményt is kapunk és annyi szent, hogy rengeteg, boltban kapható mézzel összevetve jobban járunk.
  • Ha tudjuk már előre, hogy olyan húst tervezünk sütni-főzni majd, melynek a beszerzése nem egyszerű feladat, már most érdeklődjünk a kedvenc hentesünknél, hogy tud-e számunkra hozatni, könnyen meglehet ugyanis, hogy a vágyott portéka beszerzésére több hetet is várnunk kell – gondoljunk csak a vadhúsra, a ritkább halfajtákra. Ha mégis korábban megérkezik az áru, ne habozzunk, mehet a fagyasztóba, hogy aztán 23-án éjjel szépen-csendben kiengedjen.

A legadventibb süti: linzer >>

Készíts tésztát otthon! >>

Karácsony rovatunk további cikkei >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...