Kedvezz gyermekednek halételekkel!

Manapság nagy keletje van az omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítményeknek. Múló divatról van szó csupán, vagy valóban ettől lesznek okosak a gyermekeink?  

Néhány éve a csapból is az omega-3 folyik, pontosabban annak hiánya – úgy tűnik ugyanis, hogy az emberek szervezetében általában nincs megfelelő mennyiségben jelen ez a létfontosságú zsírsav. Magyarországon a vizsgált alanyok szervezetében az omega-3 zsírsavaknak a szükséges mennyiség töredéke található csak meg. Ennek elsősorban az az oka, hogy a legtöbb omega-3-at a tengeri halak tartalmazzák, amelyből viszonylag kevés él az országban.

Az omega-3 zsírsavaknak jelentős szerepe van a gyermekek fejlődésében, elsősorban az agy és a látás kialakulásánál. Már a kismamáknak is azt ajánlják a szakértők, hogy minél nagyobb mennyiségben vigyék be ezt a jótékony zsírfajtát magzatuk megfelelő fejlődése érdekében. Az omega-3 zsírsavak hiánya lehet a felelős bizonyos érrendszeri megbetegedéseknél is, sőt, a depresszióval is összefüggésbe hozható. Gyermekek esetében a gyógyszergyártók és reklámjaik azt hangsúlyozzák, hogy a különféle omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények nélkül a kicsik intelligenciája nem fog kielégítően fejlődni, és az iskolában is rosszabbul teljesítenek majd. Ez talán kicsit sarkosan hangzik, de a szellemi teljesítmény és az omega-3 zsírsavak fogyasztása között valóban szoros az összefüggés.

Hogy mit tehetünk a kicsik agyi fejlődése érdekében, ha nem kívánunk nekik gyógyszertári készítményeket adni már csecsemőkoruktól fogva?

Igyekezzünk a szükséges vitaminokat, ásványi-anyagokat, zsírsavakat a lehető legkörültekintőbb táplálkozással biztosítani a gyermekünk számára. A szellemi fejlődésük érdekében az omega-3 zsírsavakat tehát főként tengeri állatok (lazac, tonhal, szardínia, makréla, kagylófélék stb.) fogyasztásával vihetik be, de tartalmazza ezt a többszörösen telítetlen zsírsavat a dió, a mandula, a len- és repceolaj is, tehát érdemes ezeket is gyakran használni a konyhában. A szintén sokat emlegetett omega-6 zsírsavakról azonban érdemes tudni, hogy ezek hiányától kevésbé kell tartanunk, mint az omega-3-étól, mert az előbbit például a különböző növényi olajokkal is rendszeresen pótolhatjuk.

Kisbabák esetén a vitaminkészítményeket a legtöbb gyermekorvos nem ajánlja. Ha szoptatott babáról van szó, akkor a kismama helyes táplálkozása mindenképp biztosítja majd a kicsinek a megfelelő tápanyagokat, de a tápszereket is úgy állítják össze a gyártók, hogy a csecsemők semmilyen vitaminból vagy ásványi anyagból ne szenvedjenek hiányt.

Figyeljünk hát oda arra, hogy mit teszünk a gyermekünk elé az asztalra, hiszen ez nagyon fontos szervezetük megfelelő fejlődése érdekében. Ugyanakkor lényegesnek tartom megjegyezni, hogy a legtöbb (és egyben a legkevesebb), amit a csemeténk szellemi fejlődése érdekében megtehetünk, hogy mindennap leülünk hozzá mesét olvasni és játszani.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 retró menzás étel, amitől még ma is megdobban a...

Sokunk gasztronómiai ízlésének kőkemény alapját azok a retró menzás ételek adják, amelyeket nap mint nap fogyasztottunk az óvodában, iskolában és gimnáziumban. Ennyi év folyamatos traktálása bizony mély nyomot hagy az emberen, nézzük most ennek a pozitív oldalát.