Kedvezz gyermekednek halételekkel!

Manapság nagy keletje van az omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítményeknek. Múló divatról van szó csupán, vagy valóban ettől lesznek okosak a gyermekeink?  

Néhány éve a csapból is az omega-3 folyik, pontosabban annak hiánya – úgy tűnik ugyanis, hogy az emberek szervezetében általában nincs megfelelő mennyiségben jelen ez a létfontosságú zsírsav. Magyarországon a vizsgált alanyok szervezetében az omega-3 zsírsavaknak a szükséges mennyiség töredéke található csak meg. Ennek elsősorban az az oka, hogy a legtöbb omega-3-at a tengeri halak tartalmazzák, amelyből viszonylag kevés él az országban.

Az omega-3 zsírsavaknak jelentős szerepe van a gyermekek fejlődésében, elsősorban az agy és a látás kialakulásánál. Már a kismamáknak is azt ajánlják a szakértők, hogy minél nagyobb mennyiségben vigyék be ezt a jótékony zsírfajtát magzatuk megfelelő fejlődése érdekében. Az omega-3 zsírsavak hiánya lehet a felelős bizonyos érrendszeri megbetegedéseknél is, sőt, a depresszióval is összefüggésbe hozható. Gyermekek esetében a gyógyszergyártók és reklámjaik azt hangsúlyozzák, hogy a különféle omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények nélkül a kicsik intelligenciája nem fog kielégítően fejlődni, és az iskolában is rosszabbul teljesítenek majd. Ez talán kicsit sarkosan hangzik, de a szellemi teljesítmény és az omega-3 zsírsavak fogyasztása között valóban szoros az összefüggés.

Hogy mit tehetünk a kicsik agyi fejlődése érdekében, ha nem kívánunk nekik gyógyszertári készítményeket adni már csecsemőkoruktól fogva?

Igyekezzünk a szükséges vitaminokat, ásványi-anyagokat, zsírsavakat a lehető legkörültekintőbb táplálkozással biztosítani a gyermekünk számára. A szellemi fejlődésük érdekében az omega-3 zsírsavakat tehát főként tengeri állatok (lazac, tonhal, szardínia, makréla, kagylófélék stb.) fogyasztásával vihetik be, de tartalmazza ezt a többszörösen telítetlen zsírsavat a dió, a mandula, a len- és repceolaj is, tehát érdemes ezeket is gyakran használni a konyhában. A szintén sokat emlegetett omega-6 zsírsavakról azonban érdemes tudni, hogy ezek hiányától kevésbé kell tartanunk, mint az omega-3-étól, mert az előbbit például a különböző növényi olajokkal is rendszeresen pótolhatjuk.

Kisbabák esetén a vitaminkészítményeket a legtöbb gyermekorvos nem ajánlja. Ha szoptatott babáról van szó, akkor a kismama helyes táplálkozása mindenképp biztosítja majd a kicsinek a megfelelő tápanyagokat, de a tápszereket is úgy állítják össze a gyártók, hogy a csecsemők semmilyen vitaminból vagy ásványi anyagból ne szenvedjenek hiányt.

Figyeljünk hát oda arra, hogy mit teszünk a gyermekünk elé az asztalra, hiszen ez nagyon fontos szervezetük megfelelő fejlődése érdekében. Ugyanakkor lényegesnek tartom megjegyezni, hogy a legtöbb (és egyben a legkevesebb), amit a csemeténk szellemi fejlődése érdekében megtehetünk, hogy mindennap leülünk hozzá mesét olvasni és játszani.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.