Karácsonyi gesztenyés pulykapástétom

A gesztenyéből csak a volt monarchia területén készítettek édességet. Persze, ez a felhasználási mód - mint oly sok minden más - szintén Itália földjéről indult útnak. 

Bécsben és Budapesten vált igazán népszerűvé a gesztenye alapú édességek garmadája.Más területeken, ahol használják, mindenütt egyéb ételalapanyagként ismert, sőt, ott az a szokatlan, ha desszertet csinálok belőle.

Idehaza még nem terjedt el, hogy sós töltelékként vagy pirított formában, ragukban, vagy akár önálló ételhez használják fel. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy egy serpenyőben az egész tisztított változatát kevés vajban lassan, aszalt szilvával és kis kockára vágott főtt burgonyával együtt pirítva fantasztikus köretet kapunk az áfonyás pulykasülthöz. Töltelékben kis konyakkal vagy rummal ízesítve is nagyon finom).

Itthon is régóta ismerik ezt az eredendően mediterrán növényt.Éppen a melegigénye miatt nem terjedt el egész Magyarországon - nagyobb területeket csak a Mecsekben sikerült elhódítania.Manapság az egészséges életmód terjedésével nő a gesztenye felhasználási területeinek a száma: találkozhatunk már gesztenyeolajjal, gesztenyeliszttel is. Szerencsére az élelmiszerfeldolgozó-ipar is észrevette ezt a finom alapanyagot, ezért már kapható tisztítva, főzve, fagyasztva, egészben, cikkezve, édes és nem édes masszaként.

Régen, amikor csak a klasszikus módon lehetett hozzájutni a gesztenyéhez, akkor nagyon macerás volt megtisztítani(tudják, szemenként kereszt alakban bevágni, majd megfőzni/megsütni, meghámozni, végül lepasszírozni a gesztenyemasszához).A gesztenye így viszonylag drágának is számított, ezért sokan szaporították babpürével.Ezen nem kell csodálkozni. Például Japánban olyan kevés gyümölcs terem, hogy a modern idők előtt a babból készült ízesített krémeket töltötték a süteményekbe lekvár helyett.

Szóval, ha egy finoman ízesített húsos, töltelékszerűen elkészített masszába gesztenyét tesznek és formában megsütik, akkor az bizony gesztenyés húsos pástétom. Ha tésztába is belesütik, akkor az pite - gesztenyés pite.És így ebben a formában már az egész angolszász világban ismerik.Karácsonykor nagyon praktikus. Itthon is.

De tudják mit? Nekik a pástétom, nekem a gesztenyepüré. Na jó, néha a pástétom is.

Gesztenyés pulykapástétom recept

„Egyenek mindig jót, és élvezzék az ízeket”

Buday Péter

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.