Feltárul a kapszulakamra: az új kihívás, amivel jól jár a pénztárcád, a konyhád és a bolygó is

A kamra minden háztartás szíve, irányítóközpontja és motorja. Néha üresebb, néha dugig van, az étkezéseink alapját adja, és minden nap inspirációként szolgál ahhoz a nehéz kérdéshez, hogy „na, mi lesz ma az ebéd?”. Nagyon sok múlik azon, hogyan használjuk a kamránkat, éppen ezért indul most útjára a „kapszulakamra” nevű kezdeményezés, amivel időt, pénzt, energiát spórolhatunk, ráadásul a pazarlással is felvehetjük a harcot. Lessük meg, mit rejt a kapszulakamra! (x)

Sokaknak talán már ismerős lehet a kapszulagardrób, azaz a ruhatárunk csökkentésének, optimalizálásának fogalma. Nos, a változás, ami a fenntartható ruhaiparban már kezd bevett gyakorlattá válni, mostanra elérte a főzés és a gasztronómia világát is. Főleg a 2020-as év eseményei miatt sokan rádöbbentünk, hogy akár heti egy bevásárlással, kevesebb alapanyaggal is ugyanolyan sokszínű, ízletes és tápláló ételeket készíthetünk, mint egy telezsúfolt kamra mellett. És ugyanezen gondolaton elindulva született meg a kapszulakamra elképzelése, amit az ittaszezon.hu csapatával most büszkén mutatunk be mindenkinek, aki szívesen csökkentené a kidobott élelmiszer mennyiségét. Megannyi változatos recept, egy izgalmas kihívás és egy tudatosabb kamra vár ránk: induljon a kaland!

Feltárul a kapszulakamra

Kidobjuk, pedig nem kéne

Sajnos a modern konyhák egyik legnagyobb problémája az élelmiszerpazarlás. Az egész világon évi 1,3 milliárd tonna étel kerül a kukába, ebből a magyarországi mennyiség 1,8 millió tonnát tesz ki (a Nébih adatai szerint).

Ezek hatalmas számok, de talán jobban átlátható a helyzet, ha úgy olvassuk, hogy egy ember egy évben 68 kilogramm élelmiszert dob a kukába.

A szemetesben elsősorban készételek, pékáruk illetve zöldségek és gyümölcsök landolnak. Talán némi bizakodásra ad okot a tény, hogy a karanténban töltött idő sokakat ráébresztett a pazarlás mértékére, így az élelmiszerhulladék mennyisége 4%-kal csökkent hazánkban.

Csupán egy kis tervezés kell

Talán pont az előző év bezártsága és korlátai hívták fel a figyelmünket a kamránkban uralkodó helyzetre: otthon voltunk, nem mentünk boltba, esetleg csak hetente egyszer, és kénytelenek voltunk mindent felhasználni, amit találtunk.

Csupán egy kis tervezés kell

És igazából ez a kapszulakamra lényege: előre megtervezett bevásárlás, kevesebb, de sokkal több mindenre használható (lehetőleg szezonális) alapanyagok, és összességében egy tudatosabb, átgondoltabb otthoni főzés és étkezés.

Gondoljuk újra a kamrát!

Meg fogunk lepődni, hogy milyen sok mindenre vagyunk képesek, még akkor is, ha nincs olyan sok különböző alapanyag a kamrában. Persze a frissen főtt ételek is lehetnek sokszínűek, de ha nem akarjuk ugyanazt enni napokig, akár a maradékokat is újragondolhatjuk, alkothatunk belőlük valami teljesen újat.

Az ittaszezon.com-mal együtt most ebben szeretnénk segíteni mindenkinek. Részünkről készültünk pár fantasztikus étellel – ezekhez a hozzávalókat mind az Itt a szezon online piacteréről szereztük be – amelyek a kapszulakamra szellemiségét követve készültek, közben mégis felérnek egy elképesztő lakomával.

Ha pedig további lépéseket tennénk egy átláthatóbb és fenntarthatóbb kamra felé, akkor látogassunk el az ittaszezon.com-ra, ahol ingyenesen letölthető az 5 lépés a szezonális kapszulakamra kialakításához című ebook, valamint még több információt megtudhatunk a kezdeményezés részleteiről.

Nálunk ilyen a "kapszulás" krumplis tészta

De nemcsak olvasni tudunk ám róla, hanem részt is vehetünk benne. Elindult ugyanis a #kamrakihivas, melynek keretében mindenki megtapasztalhatja, milyen az élet egy kapszulakamrával. Előre meghatározott bevásárlások, a kamra tartalmának intenzív használata és havi egy online vásárlás: tehát egy izgalmas világ, amibe érdemes belecsöppenni.

Vegyél részt te is a kihívásban, használd a #kapszulakamra és #kamrakihívás hashtageket, és oszd meg, te hogyan képzeled el a saját kapszulakamrádat!

Mi, itt a Nosalty szerkesztőségében megfőztünk 5 fantasztikus kapszulakamrás ételt csak nektek! Öt nap alatt nálunk ez az 5 "kapszulás" finomság készült:

  1. nap: Pestos-sajtos "fullos" szendvics
  2. nap: Krémes gombaleves
  3. nap: Klasszikus paprikás krumpli
  4. nap: Fordított almatorta
  5. nap: Maradékmentő krumplis tészta

Most pedig rajtatok a sor, átadjuk a stafétát nektek: készítsetek ti is ételeket a kapszulakamra szellemiségében, és a fenti hashtagekkel osszátok meg, hogy mi is láthassuk. Kellemes főzést mindenkinek!

Tudj meg még többet a #kapszulakamra-ról az ittaszezon.hu oldalán, itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek