Jófogások használthűtő-vásárláshoz

Hűtőszekrényt általában nem egy évre vásárolunk. Fontos, hogy küllemre tetszetős legyen kiszemeltünk, de más egyéb tulajdonságaiban is meg kell feleljen elvárásainknak. (x)

Sokszor ragaszkodunk egy bizonyos márkához. Ha volt már egy éveken keresztül jól funkcionáló hűtőnk, akkor a következőt is ugyanabból a fajtából szeretnénk megvenni, ha azonban másodkézből vásárolunk, akkor nehéz megvalósítani az eredeti elgondolásunkat. Jobb nem kötni az ebet a karóhoz, hiszen a nagyobb márkák már mind kiváló termékeket készítenek, inkább az alábbi szisztéma szerint érdemes kiválasztani a lehető legjobbat.

Működőképesség

A hűtőelsődleges funkciója természetesen az, hogy hidegen tartsa a belerakott ételeket, vagyis a legfontosabb szempont: a működőképesség. Ha online vásárolunk, jóhiszeműen el kell hinnünk az eladónak, hogy az általa kínált portéka üzemképes. Ugyanakkor az "ifjabb ló jobban húz" elv alapján próbáljunk meg minél fiatalabb gépet választani.

Energiaosztály

Működik, de hogyan? Senki sem szeretne egy energiazabáló monstrumot a konyhájába! Éppen ezért válasszunk minél jobb, lehetőleg “A” energiajelzésű terméket. Manapság már A+, A++ és A+++ minősítés is létezik. Alap járaton az “A” és “B” osztályok között minimum 30% energiafogyasztásbeli különbség van, a pluszos jelzések ennél még nagyobb fogyasztásbeli eltérést jelentenek. Mivel újdonsült gépünk feltételezhetően éjjel-nappal üzemel majd, fontos, hogy ne kelljen olyan mélyen belenyúlnunk pénztárcánkba, ugyanakkor a környezettudatos szemlélet sem elhanyagolható.

Fagyasztó elhelyezkedése

Sajnos – ki tudja miért – még mindig a felső fagyasztós hűtökből gyártanak többet. Itt folyamatosan hajolgatnunk kell, ha a rendes hűtőrészből ki akarunk venni valamit. Ezért a legpraktikusabb, ha alsó fagyasztós terméket vásárolunk. Az ilyen elosztású termékeknél általában nagyobb a fagyasztó rész is. A legoptimálisabb helyzetben azok vannak, akik megtehetik, hogy a két funkcióra két különálló terméket vásároljanak: egy fagyasztó nélküli nagy hűtőt és egy fagyasztóládát. Ehhez azonban sok éhes szájra is szükség lesz majd!

Funkció, méret

A legnagyobb kérdés: mire használjuk és hova tesszük majd az új “lakót”? Aki egyedül él, nem főz, és általában nem otthon étkezik, annak elegendő egy kabinet-hűtőszekrény. Ebben egy sima polcrész és egy polc mélyhűtőrész lakozik. Minél nagyobb a család, annál nagyobb hasznos beltérrel rendelkező terméket válasszunk: két fős család esetén 100 liter nettó térfogatút, három főtől ennél nagyobbat és így tovább.

Elhelyezhetőség, ajtónyitás

Mérjük le pontosan a rendelkezésre álló területet, így könnyen kiderül, hogy vékonyabb, magasabb, illetve szélesebb, alacsonyabb hűtőt kell-e vásárolnunk. Számoljunk az ajtónyitás terével is, nehogy túl szűk legyen a hely, és ne tudjuk teljesen kinyitni azt. Ezek után már csak a “megfordítható ajtó” feliratra koncentráljunk. Legyen változtatható a termék ajtajának nyitási iránya, hogy minden esetben kényelmesen használhassuk.

Különálló, beépíthető

Ügyeljünk az esztétikumra: meglévő konyhabútorunkba beépíthető hűtőszekrényt vásároljunk, mely belesimul a környezetébe. Ha most tervezzük konyhánkat, akkor is alakítsunk ki helyet egy beépíthető hűtő számára. Egyéb esetben válasszunk különálló terméket!

Luxuskategória

Hogy teljes legyen a kép, az úgynevezett side-by-side hűtőszekrényekről is szót kell ejtenünk, melyek leginkább Amerikában divatosak. Jégszekrényük a hűtő mellett, külön ajtóval nyitható, tehát jóval szélesebbek az európai átlagtermékeknél. Általában digitális kijelzővel, hideg- és melegvíz- illetve jégadagolóval rendelkeznek. Nagycsaládosoknak kiváló választási lehetőség!

Ár

Végül, de nem utolsó sorban: a legkardinálisabb pont a termék ára. Ha a fenti útmutató alkalmazásával sikerült kiválasztanunk a számunkra legideálisabb hűtőszekrényt, akkor érdemes megnézni a termék eredeti, újkori árát. Használtan ennél biztosan olcsóbbnak kell lennie választottunknak. Ha mégsem vagyunk elégedettek a kedvezmény mértékével, akkor addig keressünk, ameddig megtaláljuk a lehető legkedvezőbb ár/értékarányú, legjobb paraméterekkel bíró terméket. (x)

Egy Jófogásért kattints ide!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.