Ezért lehet hamarosan olcsóbb a bevásárlás az ENSZ szerint

A rohamos növekedés után ugyan lassan, de csökkenni kezdett a világpiaci árindex.

Csökkenő világpiaci árindexről adott hírt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) az élelmiszerárak vonatkozásában – írja a Reuters-re hivatkozva a 24.hu. A FAO élelmiszerár-indexe a világ legnagyobb forgalmú élelmiszer-termékeit követi nyomon. Az árindex júliusban már 140,9 pontig süllyedt, szemben a júniusi felülvizsgált 154,3 pontos értékkel, amit korábban 154,2-ben állapítottak meg.

A búza és a kukorica árindexe is csökkent júliusban

A legutóbbi árindex ugyan még mindig 13,1 százalékponttal magasabb az egy évvel ezelőttinél, de szakértők szerint ez már a fény lehet az alagút végén.

„Örvendetes, hogy az élelmiszer-nyersanyagárak a nagyon magas szintről csökkenni kezdtek, de továbbra is sok a bizonytalanság”

– nyilatkozta Maximo Torero, a FAO vezető közgazdásza.

A zord világgazdasági kilátások, az árfolyamok ingadozása és a magas műtrágyaárak – amelyek hatással lehetnek a jövőbeli termelésre és a gazdálkodók megélhetésére – mind komoly megterhelést jelentenek a globális élelmezésbiztonság számára

– fűzte hozzá.

Ahogy a 24.hu írja, havi összevetésben júliusban csökkent a cukor, a növényi olaj, a hús és a gabonafélék – a búza és a kukorica árindexe is. Az élelmiszerek világpiaci árindexét eddig az orosz-ukrán háborún túl a kedvezőtlenül alakuló időjárás, valamint a magas termelési és szállítási költségek is felfelé nyomták.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

9 ázsiai leves, amit ha megkóstolsz, szerelmes leszel

Temérdek rizs- vagy üvegtészta esetleg udon- vagy göndör búzatészta, megannyi különleges fűszer, a magyar konyha számára szokatlan feltét és ízvilág. Az ázsiai levesek annyira finomak és addiktívak, hogy nem csoda, hogy jó ideje megőrül értük a világ!

Nosalty

További cikkek