Megvan, meddig marad az árstop, de kötelező akciókat is bevezetnek

Újításokat vezet be a kormány, melyek értelmében az élelmiszerláncoknak kötelező heti akciókat kell majd bevezetniük, de az is kiderült, meddig marad az árstop.

Az infláció mérséklése érdekében a kormány folyamatosan figyeli a nagy élelmiszerláncok árpolitikáját. A kormányinfón bejelentették: június 30-ig meghosszabbítják az árstopokat.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a rezsicsökkentés politikáját fenntartják, és betartatják az ársapkákra vonatkozó szabályokat.

Mindenkinek biztosítani kell az előírt készletet, az előírt áron. Az árstopok bevezetése óta több mint hatezer üzlet került az ellenőrzés körébe. Amíg maradnak az árstopok, addig a hatóság is folyamatosan ellenőriz majd.

Kötelező akciók lesznek

  • az alapvető élelmiszereknek hozzávetőleg húsz kategóriába kell besorolódniuk, az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző harminc napban tapasztalt árnál alacsonyabban kínálni
  • hetente változó akciók lesznek, de az akció nem vonatkozhat árstopos termékre

Az új rendelet várhatóan július elsejéig életbe lép majd, és a jelentősebb bevétellel rendelkező élelmiszerláncokat fogja érinteni.

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek