Íme a tökéletes mikrohullámú sütő

A világhírű angol séf, Heston Blumenthal megalkotta a világ első intelligens mikróját, amely megvizsgálja az élelmiszerek tulajdonságait, és hozzájuk igazítja működését.

A molekuláris gasztronómia nagymestere, a bizarr ételkombinációk kiötlője, Heston Blumenthal tehetségét most a mikrohullámú sütők forradalmasításába fektette. Mindannyian ismerjük a leggyakoribb problémákat: felrobbanó főtt bab, csak a szélein átmelegedő lasagne, kellemetlen gumis állagú csirkehús. Ezek legtöbbször a készülék jellemzőiből adódnak, és szinte lehetetlen őket orvosolni. Talán épp ezzel magyarázható, hogy drasztikusan csökkennek a globális eladási számok, és a sütők egyre kisebb szerepet kapnak mindennapi konyhai ügyködéseink során.

Az excentrikus angol mesterszakács megoldása egy 280 fontos (kb. 105 ezer forintos) készülék lett, amely szenzorai segítségével felderíti az élelmiszerek tulajdonságait, és azokhoz igazítja a sütés erejét és időtartamát. A séf szerint a főzési alapanyagok nagyon különbözőek annak függvényében, hogy mennyi vizet is tartalmaznak. A zöldségek 85-90 százaléka víz, a húsok 70, de a vaj ennél sokkal kevesebb, 20 százaléknyi, a csokoládé pedig pusztán 3 százaléknyi folyadékot tartalmaz. Ezek mind-mind változó kezelést igényelnek.

Heston mikrója megvizsgálja az épp terítéken lévő ennivaló eredeti nedvességtartalmát, és figyeli, ez hogyan változik a mikrohullámok hatására. Az egyes alapanyagok reakciójához alkalmazkodva pedig automatikusan módosítja az energiabevitel intenzitását és időtartamát is. A pusztán hét gombbal és egy LCD-kijelzővel rendelkező intelligens masina így képes a korábbi készülékek összes nyavalyáját kiküszöbölni.

Az alábbi videóban Blumenthal maga mutatja be forradalmi újítását:

(via Daily Mail)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek