Íme a tökéletes mikrohullámú sütő

A világhírű angol séf, Heston Blumenthal megalkotta a világ első intelligens mikróját, amely megvizsgálja az élelmiszerek tulajdonságait, és hozzájuk igazítja működését.

A molekuláris gasztronómia nagymestere, a bizarr ételkombinációk kiötlője, Heston Blumenthal tehetségét most a mikrohullámú sütők forradalmasításába fektette. Mindannyian ismerjük a leggyakoribb problémákat: felrobbanó főtt bab, csak a szélein átmelegedő lasagne, kellemetlen gumis állagú csirkehús. Ezek legtöbbször a készülék jellemzőiből adódnak, és szinte lehetetlen őket orvosolni. Talán épp ezzel magyarázható, hogy drasztikusan csökkennek a globális eladási számok, és a sütők egyre kisebb szerepet kapnak mindennapi konyhai ügyködéseink során.

Az excentrikus angol mesterszakács megoldása egy 280 fontos (kb. 105 ezer forintos) készülék lett, amely szenzorai segítségével felderíti az élelmiszerek tulajdonságait, és azokhoz igazítja a sütés erejét és időtartamát. A séf szerint a főzési alapanyagok nagyon különbözőek annak függvényében, hogy mennyi vizet is tartalmaznak. A zöldségek 85-90 százaléka víz, a húsok 70, de a vaj ennél sokkal kevesebb, 20 százaléknyi, a csokoládé pedig pusztán 3 százaléknyi folyadékot tartalmaz. Ezek mind-mind változó kezelést igényelnek.

Heston mikrója megvizsgálja az épp terítéken lévő ennivaló eredeti nedvességtartalmát, és figyeli, ez hogyan változik a mikrohullámok hatására. Az egyes alapanyagok reakciójához alkalmazkodva pedig automatikusan módosítja az energiabevitel intenzitását és időtartamát is. A pusztán hét gombbal és egy LCD-kijelzővel rendelkező intelligens masina így képes a korábbi készülékek összes nyavalyáját kiküszöbölni.

Az alábbi videóban Blumenthal maga mutatja be forradalmi újítását:

(via Daily Mail)

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!