Ilyen az eredeti Eszterházy-torta?

Megszereztem az Eszterházy-torta receptjét, nem is akárhonnan, hanem az ausztriai kastélyból, ami alapjaiban tér el az általunk ismert klasszikustól.

Ősszel nekivágtunk egy három napos ausztriai túrának, ahol Burgenland felfedezése volt a cél. A szűkös időkorlát miatt jól össze kellett válogatni a programokat, minden nem férhetett bele, de legnagyobb szerencsénkre ezzel nem volt dolgunk, a turisztikai hivatal megoldotta helyettünk.

A kirándulás számomra legérdekesebb része – legalábbis ha a gasztronómiai szempontokat vesszük számításba – Eisenstadt, és azt ott lévő Esterházy kastély volt. Miután megláttam a zsúfolt menetrendünkben, hogy itt kapunk egy privát kastélytúrát, rögvest az ugrott be, hogy akkor hátha szerezhetünk mellé recepteket is.

Hatlapos Eszterházy-torta recept

A család nevével fémjelzett rostélyost és tortát talán senkinek nem kell bemutatni, viszont azt, hogy anno hogyan készülhetett az „eredeti” változat a nemesi család udvarában, ki tudhatná jobban, mint a levéltárhoz és egyéb feljegyzésekhez hozzáférő kastélyi dolgozók?

Nem én voltam az egyetlen, aki ráröppent erre a témára – valószínűleg a rengeteg hasonló kérés és megkeresés miatt már korábban is kiadtak egy Eszterházy szakácskönyvet, és ezzel oda is lett az „exkluzív” és „bennfentes” receptem. A rossz hír ennek ellenére az, hogy bár megjelentek és bárki számára elérhetőek lettek ezeket a receptek, azonban csak német nyelven.

Hatlapos Eszterházy-torta recept

Az Eszterházy rostélyos receptje túl sok újdonságot nem tartogatott azon kívül, hogy ez bizonyíthatóan köthető a családhoz, egész pontosan II. Miklóshoz. Petra receptje majdhogynem hű az eredetihez, annyi kivétellel, hogy állítólag anno kevés szardellát és marhahúslevest is adtak a szószhoz, hogy még ízesebb legyen.

A torta viszont már annál érdekesebb. Milyen kép él a fejünkben, ha valaki az Eszterházy-tortát emlegeti? Diós tésztalapok között rétegezett vajas krém, a tetején pedig a pókháló-mintás csokoládés védjegy. Igen ám, viszont a könyvben lejegyezett recept alapjaiban különbözik. Szó szerint, azaz nem dióval, hanem mandulával készül! Ha pedig tényleg így van, akkor a desszert karaktere és íze is alaposan megváltozik.

Hatlapos Eszterházy-torta recept

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a rostélyossal ellentétben a torta eredete nem teljesen tiszta ügy. Az biztos, hogy a család cukrásza készítette, de hogy pontosan mikor, kinek és hogyan, na azt már nem tudja senki. Így akár még az is lehetséges, hogy a jól ismert diós változat az etalon, bár én azt tanácsolom, hogy legalább egyszer mindenki készítse el mandulából is, megéri!

A piskótába – készüljön az bármilyen olajos magból – egy deka liszt sem kell, a tojásból is csak a fehérje, az viszont jó habosan. Én hat adagban sütöttem – amit később aztán már bántam is, mert így jó fél napig tartott, mivel kisebb formát használtam. 22-23 centis tortaformában négy lap jön ki.

A töltelék valahol a cukrászkrém és a vajaskrém között van félúton. Ezt viszont lehet turbózni akár egy kis alkohollal, akár egy leheletnyi mandulakivonattal.

Hatlapos Eszterházy-torta recept

A csokoládés díszítéstől nem kell félni, és nem is kell túlgondolni. Én – ahogyan a könyv is írja – az egész tortát bevontam a maradék krémmel, majd étcsokiból, kevés kakaóporból és vízből készítettem egy kissé folyékony masszát, ezt csorgattam rá, később pedig fogpiszkálóval húztam meg a csíkokat. Nem muszáj a fondant-nal bajlódni, így is tökéletesen kivitelezhető. Nekem persze csak utólag jutott eszembe, hogy a jó sűrűre dermedt csokoládét inkább habzsákba töltsem, és így formázzam meg a köröket a tetejére, ehelyett egy műanyag kiöntővel ügyeskedtem.

Az oldalán nagyon jól mutat a szeletelt mandula, amit jobb, ha száraz serpenyőben meg is pirítunk. Egyfelől szép árnyalatokban pompázik majd, másfelől az íze is intenzívebb lesz. És ha még nem untuk meg a cicomázást, akkor extrának nyomhatunk rá habzsákból néhány díszt, bele pedig mandulát.

Fontosabb információk Burgenlandról itt!

Interaktív térképet itt találsz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek