Ilyen az eredeti Eszterházy-torta?

Megszereztem az Eszterházy-torta receptjét, nem is akárhonnan, hanem az ausztriai kastélyból, ami alapjaiban tér el az általunk ismert klasszikustól.

Ősszel nekivágtunk egy három napos ausztriai túrának, ahol Burgenland felfedezése volt a cél. A szűkös időkorlát miatt jól össze kellett válogatni a programokat, minden nem férhetett bele, de legnagyobb szerencsénkre ezzel nem volt dolgunk, a turisztikai hivatal megoldotta helyettünk.

A kirándulás számomra legérdekesebb része – legalábbis ha a gasztronómiai szempontokat vesszük számításba – Eisenstadt, és azt ott lévő Esterházy kastély volt. Miután megláttam a zsúfolt menetrendünkben, hogy itt kapunk egy privát kastélytúrát, rögvest az ugrott be, hogy akkor hátha szerezhetünk mellé recepteket is.

Hatlapos Eszterházy-torta recept

A család nevével fémjelzett rostélyost és tortát talán senkinek nem kell bemutatni, viszont azt, hogy anno hogyan készülhetett az „eredeti” változat a nemesi család udvarában, ki tudhatná jobban, mint a levéltárhoz és egyéb feljegyzésekhez hozzáférő kastélyi dolgozók?

Nem én voltam az egyetlen, aki ráröppent erre a témára – valószínűleg a rengeteg hasonló kérés és megkeresés miatt már korábban is kiadtak egy Eszterházy szakácskönyvet, és ezzel oda is lett az „exkluzív” és „bennfentes” receptem. A rossz hír ennek ellenére az, hogy bár megjelentek és bárki számára elérhetőek lettek ezeket a receptek, azonban csak német nyelven.

Hatlapos Eszterházy-torta recept

Az Eszterházy rostélyos receptje túl sok újdonságot nem tartogatott azon kívül, hogy ez bizonyíthatóan köthető a családhoz, egész pontosan II. Miklóshoz. Petra receptje majdhogynem hű az eredetihez, annyi kivétellel, hogy állítólag anno kevés szardellát és marhahúslevest is adtak a szószhoz, hogy még ízesebb legyen.

A torta viszont már annál érdekesebb. Milyen kép él a fejünkben, ha valaki az Eszterházy-tortát emlegeti? Diós tésztalapok között rétegezett vajas krém, a tetején pedig a pókháló-mintás csokoládés védjegy. Igen ám, viszont a könyvben lejegyezett recept alapjaiban különbözik. Szó szerint, azaz nem dióval, hanem mandulával készül! Ha pedig tényleg így van, akkor a desszert karaktere és íze is alaposan megváltozik.

Hatlapos Eszterházy-torta recept

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a rostélyossal ellentétben a torta eredete nem teljesen tiszta ügy. Az biztos, hogy a család cukrásza készítette, de hogy pontosan mikor, kinek és hogyan, na azt már nem tudja senki. Így akár még az is lehetséges, hogy a jól ismert diós változat az etalon, bár én azt tanácsolom, hogy legalább egyszer mindenki készítse el mandulából is, megéri!

A piskótába – készüljön az bármilyen olajos magból – egy deka liszt sem kell, a tojásból is csak a fehérje, az viszont jó habosan. Én hat adagban sütöttem – amit később aztán már bántam is, mert így jó fél napig tartott, mivel kisebb formát használtam. 22-23 centis tortaformában négy lap jön ki.

A töltelék valahol a cukrászkrém és a vajaskrém között van félúton. Ezt viszont lehet turbózni akár egy kis alkohollal, akár egy leheletnyi mandulakivonattal.

Hatlapos Eszterházy-torta recept

A csokoládés díszítéstől nem kell félni, és nem is kell túlgondolni. Én – ahogyan a könyv is írja – az egész tortát bevontam a maradék krémmel, majd étcsokiból, kevés kakaóporból és vízből készítettem egy kissé folyékony masszát, ezt csorgattam rá, később pedig fogpiszkálóval húztam meg a csíkokat. Nem muszáj a fondant-nal bajlódni, így is tökéletesen kivitelezhető. Nekem persze csak utólag jutott eszembe, hogy a jó sűrűre dermedt csokoládét inkább habzsákba töltsem, és így formázzam meg a köröket a tetejére, ehelyett egy műanyag kiöntővel ügyeskedtem.

Az oldalán nagyon jól mutat a szeletelt mandula, amit jobb, ha száraz serpenyőben meg is pirítunk. Egyfelől szép árnyalatokban pompázik majd, másfelől az íze is intenzívebb lesz. És ha még nem untuk meg a cicomázást, akkor extrának nyomhatunk rá habzsákból néhány díszt, bele pedig mandulát.

Fontosabb információk Burgenlandról itt!

Interaktív térképet itt találsz!

Hozzászólások (8)

Törölt felhasználó

Én mindig is ezt a receptet sütöttem :) Úgy látszik üknagymamám a grófkisasszonytól az eredeti receptet kapta meg. :)

Törölt felhasználó

Hát a díszítés, az tényleg nem az "igazi."

wpetersejt

Azt hogy a tésztalapokba egy deka liszt sem kell, mondja meg valaki a tisztelt cukrászda tulajdonosok és cukrászok kb 90%-ának!!!!!

Sz. Ági

Tudják. Csak nem úgy csinálják.

Törölt felhasználó

Oké, tehát akkor most kiderült, hogy az Eszterházy-torta lényegében egy többemeletes IKEA mandulatort?! Vagy ugye az IKEA-s mandulatorta egy picike Eszterházy.... :) Király ^____^ Így már azért jóval több kedvem van nekiveselkedni. Remek cikk!

Dávid

Ebbe még nem gondoltam bele, de mondasz valamit! :)

csuricsibe78

Nekem is a svéd mandulatorta jutott eszembe egyb?l . De szerintem ezt is kipróbálom.

Sz. Ági

Tavaly jártam cukrász tanfolyamra, nekünk is mandulával tanították és liszt nélkül. Hogy aztán a cukrászdában a cukrászok hogy spórolnak, az már más kérdés.

Csamanda

Csak dícsérni tudom :-) Kókusztejjel készítettem a krémet - úgy láttam másnál is felmerült a "mentesség" kérdése. Kicsit megszaladt a mandulaaroma, de nem rontott rajta, nagy sikere volt!

Ilke1

Húú, de igénytelen a tetején az a csoki"dísz". Kiváncsi lennék rá, hogy a régi id?kben volt-e kukoricakeményít? meg mandulaaroma!

Luculla

Szabad megkérnem ezt a receptet velünk közölni? Azt, amenlyet a burgenlandi Esterhazy-kastélyban konzultalt. Köszönom.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.