Illatos, ananászos-narancsos linzertorta

A mostani és múlt heti gasztroblogger párosunk a NoSalty két régi szakácsa, Nyamóka és Makkermanó, akik újszülött blogjuknak, a Sünis kanálnak konyhájába kalauzolnak titeket!

A linzertorta nálunk hagyomány, régóta rajongásom tárgya. Nagyon szeretem, mert azon túl, hogy könnyű és viszonylag gyors az elkészítése, a végtelenségig variálható. A tészta könnyű és omlós, és ugyanolyan jól tud esni meleg nyári napokon, mint a csípős téli hidegben. Csak a gyümölcs változik idény szerint, amivel megpakolom. Az ananász nagy kedvencem, ezért aztán sima út vezetett az ananászos pitéig. Érdemes kipróbálni, már az illat is mennyei, ami belengi a konyhát, míg sül a piténk. Az íze pedig... hmmm! De inkább kóstoljátok meg!

Hozzávalók a tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • + kevés zsemlemorzsa

A töltelékhez:

  • 1 ananász
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 3 ek étkezési keményítő
  • 4 dl habtejszín
  • 2 dkg vaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 narancs leve

Elkészítés:

  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, belereszeljük a narancs héját.
  2. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk; könnyű, puha tésztát kell kapnunk. Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, nyújtófa segítségével a piteformánkba simítjuk, elegyengetjük a széleket, és megszórjuk zsemlemorzsával.
  3. Az ananászt kis kockákra daraboljuk, majd elosztjuk a tészta tetején. Amíg a krém elkészül, a tésztát a formával együtt hűtőszekrénybe tesszük.
  4. A krémhez a tojásokat kikeverjük a cukorral. Kanalanként hozzákeverjük az étkezési keményítőt, majd a narancs levét, végül a tejszínt. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük, ha felforrt, levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és a vaníliakivonatot.
  5. A krémet egyenletesen elosztjuk az ananászos tészta tetején, és előmelegített sütőben megsütjük.

Nyamóka és Makkermanó blogja, a Sünis kanál >>

Nyamóka receptjei a NoSaltyn >>

Sünis kanál a Facebookon >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Nagyon úgy néz ki, hogy aki Internet Explorerrel netezik, az sok esetben nem látja a Sünis kanál blog bejegyzéseit. Ez ellen sajnos nem tudok mit tenni, talán ez ennek a fajta blognak a hibája. Firefox-szal vagy Chrome-mal szerencsére nincs ilyen gond.

Törölt felhasználó

Nagyon guszta a torta! Gratulálok az új blogotokhoz! Jártam is ott, és én lettem a 10. olvasótok :-)! Nekem most m?ködött Explorerrel is. Üdv: Anita

Törölt felhasználó

Szia:) Én éppen most csinálom, te kb hány percig sütötted?

Törölt felhasználó

Szia Fahééj! Sajnos nem kaptunk értesítést a hsz-edr?l, így már elkéstünk a válasszal, de azért leírom ide, mert a NoSalty-n valamiért nem kerültek fel a sütési paraméterek. Reméljük, ízlett neked a torta! Szép estét: Gabi és Éva sütési h?fok: 160°C sütési mód: h?légkeveréses sütési id?: kb. 30 perc

Törölt felhasználó

Köszi, Nosalty! Azt nem mondom, h. megnyugodtam, de legalább tudom, h. valóban az Explorer hibája.

Amaerilde

Konzerv ananászból is készülhet?

Törölt felhasználó

Természetesen abból is elkészítheted. :-)

Amaerilde

Rendben, köszönöm szépen!

Törölt felhasználó

Szia Anita! :-) Igen, láttuk, h. tag lettél, örülünk neked, és köszönjük! Reméljük, sok jó receptet találsz nálunk! Szép estét: Gabi és Éva

Kata58

Sziasztok! Nagyon megszerettem ezt a NoSlitit, eddig bármit csináltam minden finomra sikeredett már els?re...Izgalmas volt az is, hogy általam ismert receptet másként megcsinálni...ezt a Süteményt is feltétlenül kipróbálom. További sikeres receptajánló készülést....

Fatifeher

Kedves Gabi és Éva! Ez a torta valami mennyei... Köszönöm a receptet! Fati

evacili

Valaki tudja hová tünt Nyamóka és a receptjei? Pl. a szirupban eltehet? zöld füge recept, de a profil oldalán láttam, hogy más is keres t?le receptet.

Címlapról ajánljuk

További cikkek