Illatos, ananászos-narancsos linzertorta

A mostani és múlt heti gasztroblogger párosunk a NoSalty két régi szakácsa, Nyamóka és Makkermanó, akik újszülött blogjuknak, a Sünis kanálnak konyhájába kalauzolnak titeket!

A linzertorta nálunk hagyomány, régóta rajongásom tárgya. Nagyon szeretem, mert azon túl, hogy könnyű és viszonylag gyors az elkészítése, a végtelenségig variálható. A tészta könnyű és omlós, és ugyanolyan jól tud esni meleg nyári napokon, mint a csípős téli hidegben. Csak a gyümölcs változik idény szerint, amivel megpakolom. Az ananász nagy kedvencem, ezért aztán sima út vezetett az ananászos pitéig. Érdemes kipróbálni, már az illat is mennyei, ami belengi a konyhát, míg sül a piténk. Az íze pedig... hmmm! De inkább kóstoljátok meg!

Hozzávalók a tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • + kevés zsemlemorzsa

A töltelékhez:

  • 1 ananász
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 3 ek étkezési keményítő
  • 4 dl habtejszín
  • 2 dkg vaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 narancs leve

Elkészítés:

  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, belereszeljük a narancs héját.
  2. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk; könnyű, puha tésztát kell kapnunk. Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, nyújtófa segítségével a piteformánkba simítjuk, elegyengetjük a széleket, és megszórjuk zsemlemorzsával.
  3. Az ananászt kis kockákra daraboljuk, majd elosztjuk a tészta tetején. Amíg a krém elkészül, a tésztát a formával együtt hűtőszekrénybe tesszük.
  4. A krémhez a tojásokat kikeverjük a cukorral. Kanalanként hozzákeverjük az étkezési keményítőt, majd a narancs levét, végül a tejszínt. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük, ha felforrt, levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és a vaníliakivonatot.
  5. A krémet egyenletesen elosztjuk az ananászos tészta tetején, és előmelegített sütőben megsütjük.

Nyamóka és Makkermanó blogja, a Sünis kanál >>

Nyamóka receptjei a NoSaltyn >>

Sünis kanál a Facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek