Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így lehet gyerekbiztos a konyhád - ezeket az óvintézkedéseket tedd meg, hogy elkerüld a balesetet!

Pár apró mozdulat, néhány kütyü és sokkal nyugodtabban telnek a konyhában töltött perceid. Gyorsan ellenőrizd végig, mindent megtettél-e a biztonságotokért! (x)

Aki még nem próbálta, nem tudja, hogy egy folyamatos rohanás és odafigyelés a kisgyermekes anyukák napja. Félre ne nyelje a reggeli kakaót! El ne csússzon a fürdőszoba kövén! Fejre ne álljon a kismotorral! Csak a szemébe ne dobják a homokot! Egész álló nap azon pörögnek az édesanyák, hogyan tegyék akadálymentessé az utat gyermekeik, és harmonikusabbá a saját maguk számára. Íme pár trükk, amivel a konyhai lét üdítőbb lehet mindenki számára.

Rend a lelke mindennek

Az első és legfontosabb feladat a rend fenntartása. Semmi se maradjon elől, se szúró, vágó eszközök, se fakanál. Bármit lesodorhat a gyerek egy kapaszkodási kísérlet vagy esés során. Ha kifolyt, leesett valami, rögtön töröljük fel, nehogy elcsússzon rajta.

Tudtad?

A Nemzeti Közművek segítségével - Magyarországon egyedülálló módon - egy kézben tarthatod áram- és földgázszolgáltatással kapcsolatos ügyeidet. Modern, ügyfélközpontú 21. századi otthonszolgáltatóként az Nemzeti Közművek gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb kiszolgálást biztosít. Részletes információért kattints ide!

Gyógyszerek, kemikáliák

Az előzőekhez hasonlóan ne hagyjuk elérhető távolságban a gyógyszereket és a mosó-, mosogatószereket. Ha ezekre veti rá magát a gyermek, annak nagyon rossz vége is lehet.

Magassági pakolás

Ameddig lehet, minden veszélyes tárgyat, díszt, konyhai eszközt tegyünk olyan magasra, ahol már nem éri el a csemete. Ezt a szintet érdemes mindig ellenőrizni, mert nagyon gyorsan nőnek.

Sarokvédők

Az éles asztal és konyhaszekrény sarkokra helyezzünk kerek műanyag védőket, előzzük meg a kemény találkozásokat.

Biztonsági zár

Legyen biztonsági zár a szekrények nyitható ajtaján, kihúzható fiókjain. Zárjuk rövidre a bent található edények, élelmiszerek kapcsolatát a gyermekkel. A zárt ajtónak más, nagyon fontos biztonsági szerepe is van: nem tudják megütni magukat a kihúzás, nyitás során, és az ujjacskák becsípésére sem kerülhet sor.

Sütőben sült sós kalács sajtos mártogatóssal

Sütőzár

Manapság a sütőket biztonsági zárral látják el, de kapható védőzár a régebbi típusokhoz is, keressük meg a megfelelőt a sajátunkhoz. Sütés közben fokozottan ügyeljünk gyermekünk épségére, nehogy hozzáérjen a forró sütőajtóhoz. Lehetőleg akkor süssünk, ha éppen délutáni alvás van, máskülönben barikádozzuk el a veszélyes területet előle.

Főzőlap

Ha tehetjük, a gyerekek védelme érdekében indukciós tűzhelyet válasszunk, ez kevésbé melegedik át, mint a sima főzőlap, és nincs olyan közvetlen kapcsolat a tűzzel, mint a gázrózsás tűzhelyeknél.

Kikapcs!

Használat után húzzunk ki minden masinát, ne maradjon áram alatt semmi!

Konnektordugó

A kúszó-mászó gyermekek imádják a kicsi réseket, lyukakat. A számukra szabadon megközelíthető konnektorokba dugjunk biztonsági dugót, hogy a felfedezésnek gátat szabjunk.

Ezeket felejtsük el:

  • asztalterítő – ha belekapaszkodik a sarkába, az asztalra helyezett összes tárgyat magára húzhatja
  • díszek a földön, vagy a föld közelében – leginkább az üvegből és porcelánból készült tárgyakat mellőzzük, amelyek a törés során millió, összesöpörhetetlen mini szilánkká hullhatnak szét
  • nyitott alsó polcok – ezeket vagy pakoljuk ki, vagy szereltessünk gyerekzáras ajtót rá
  • rovarirtó szerek, alkalmatosságok kihelyezése – ez ugye nem is igényel magyarázatot?!

Mégsem szeretnéd, hogy bemenjen a gyermek a konyhába? Egy kis biztonsági ráccsal a lakás bármelyik részét lezárhatod! Ha van még jó ötleted, oszd meg olvasóinkkal!

Tudj meg többet a Nemzeti Közművekről itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!