Így készül a szaloncukor!

Kíváncsi vagy hogy kerül a szaloncukor a csomagba? Elmentünk a Bonbonettihez, és megnéztük, hogy készülnek a Tesco idei szaloncukrai!

Az előző hetekben már beszámoltam róla, hogy részt vettünk a Tesco idei szaloncukrainak tesztelésén. Először megtanultuk, hogyan kell tesztelni, majd megkóstoltuk és szavaztunk az idei lehetséges befutókra. Végső lépésként ellátogattunk a Bonbonetti gyárába, hogy megnézzük, hogyan jönnek le a szalagról a szaloncukrok, és kerülnek dobozba.

A Bonbonetti Vágóhíd utcai gyára 1941-ben épült meg, korának egyik legmodernebb, az ország legnagyobb csokoládégyára volt nyitásakor. Ebben az évben került a boltokba a Tibi csoki, ami a mai napig az egyik legnépszerűbb magyar csokoládé. A háború után az üzemben olyan ikonikus édességek készültek, mint a konyakos meggy, a francia drazsé, vagy a Dunakavics. A gyárat 2004-ben vásárolta meg a Bonbonetti.

Jelenleg a gyár termelésének 15%-át teszi ki a szaloncukorgyártás - ez 1200-1500 tonnát jelent összesen. Ebben természetesen nemcsak a másoknak készített, hanem a saját szaloncukraik is benne vannak. Ha már a számoknál és mennyiségeknél tartunk: a Tesco a szezonban átlagosan kétmillió csomag szaloncukrot ad el országszerte - ebben benne van a lédigtől kezdve a prémium kategórián át minden. A legnépszerűbb szaloncukrok sorrendje évről évre a zselés, a kókuszos, a rumos-kakaós és a vajkaramellás - a vásárlók általában ragaszkodnak a klasszikus ízekhez.

A Tesco nem először dolgozott a Bonbonettivel, és mindkét fél nagyon meg volt elégedve mind a közös munka gördülékenységével, mind a kész termék minőségével. Fontos tudni, hogy a Bonbonetti nem használ bevonót a termékeihez, csakis kakaóbabból és kakaóvajból készült csokoládét használ - mind a saját, mind a Tesconak készített termékeiben. A tesztek alapján az idei évben a Tesco és a Bonbonetti koprodukciójában tizenkét íz készült el, nyolc kiszerelésben. A süteményes ízek zacskóban lesz Rákóczi túrós és zserbós ízű szaloncukor, a zselésben almás, narancsos és meggyes ízesítés található, a gyerekeknek pedig egy banán-crispy, epres robbanócukorkás válogatás került a polcokra. A klasszikus ízek kedvelői a tojáslikőrős, vajkaramellás, kókuszos, marcipános, cappuccinós ízeket rejtő zacskók közül választhatnak.

Az üzemben tett látogatás nagyon tanulságos volt - bár be kell valljam, nem voltak előzetes elvárásaim, érdekes volt látni, milyen gyorsan és gördülékenyen zajlik a szaloncukor előállítása. Ottjártunkkor éppen a marcipános szaloncukrok készültek - egy-egy termék gyártását egymást követő napokon intézik, mivel újabb terméknél az egész berendezést teljesen ki kell takarítani, még akkor is, ha ugyanúgy szaloncukor kerül majd a szalagra.

A marcipánt masszából állítják össze, mely bekerül egy gépbe, ami méretre vágja, és futószalagon továbbítja a csokitartály felé. Közben ellenőrzik a terméket - mindig van pár munkás, akinek az a feladata, hogy a deformált, vagy kicsit csálé darabokat kiszedje, és visszategye a formázás előtti masszába. A meón átment darabokat futószalag viszi tovább. Ők egy gépben először alulról, majd felülről kapnak csokifürdőt, mielőtt a "szárítóba" kerülnének. Természetesen itt is fennakad egy-két kevésbé szép vagy szabályos darab - őket a kontrollcsoport eltávolítja a szalagról. A végén egy csomagológép egyesével becsomagolja a cukrokat, majd zacskókba kerülnek - hogy mindegyikbe ugyanannyi kerüljön, arról egy mérleg gondoskodik. Innen már csak a kartondoboz van hátra, és mehetnek is a kijelölt áruházakba.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...