Így használd az olajat!

Miután kiderült, hogy a zsír mértékkel használva korántsem konyhai közellenség, Sárdi Dani most bemutatja, hogyan használjuk főzéshez a különféle olajokat, miből mennyit, és melyiket!

Azt vallom, majd minden ételben van helye egy kis zsiradéknak. Megadja az étel ízét, zamatát és segít az elkészítésben is. Az is biztos, hogy nem mindegy milyen zsiradékot használunk. Legutóbb a zsírról írtam, most az olajfélék jönnek, legközelebb pedig a vaj témáját járjuk körbe.

Egy bizonyos: olaj mindig legyen otthon! Jól eltartható dolog, néhány hónapot mindenképpen kibír még felnyitva is (akár fél évet is), nem avasodik meg. Néha érezni lehet ugyan egy kis avas szagot az olajosüveg szájánál, de ez általában csak az oldalára száradt olaj illata. Nagyon sokféle olaj van és javaslom, hogy többfélét használjunk!

Tartsunk étolajat, azaz napraforgó étolajat!

Mindennap használjuk, megszoktuk, abban lehet sütni, rántani, lehet vele rántást készíteni. Ez az olaj iparilag készült, nincsen különösebben karakteres íze sem, ez néha előnye is lehet. Sütés után, ha nem égettük el, érdemes leszűrni és újrahasznosítani. Ha már többedszer használtuk, akkor se a lefolyóba öntsük, hanem inkább adjuk le az erre szakosodott benzinkutakon.

Legyen a spejzban vagy a polcon olívaolaj!

Lehetőleg extraszűz, vagyis mechanikailag sajtolt olaj. Ha még ráadásul hidegen sajtolt olajat veszünk (ami már nem lesz túl olcsó!), akkor ínyencnek is gondolhatjuk magunkat. Az olívaolaj sok örömet szerez majd nekünk amikor tésztákat, salátákat készítünk, hiszen önmagában is nagyon finom zamatot kölcsönöz az ételnek.

A hidegen sajtolt, a tökmag és a többi...

Nem árt, ha van van otthon egy kis hidegen sajtolt napraforgóolaj. Ez nem túl drága és nagyon finom dolog, olyan, mintha szotyit „kortyolnánk”, sokszor helyettesíteni lehet vele a sima napraforgóolajat, például pesztókhoz, párolt zöldségekhez nagyon jól passzol.

Nagyon egészséges, különösen férfiaknak ajánlott a tökmagolaj, ami csak úgy, kenyérrel is nagyon finom. Ha keleti ételeket készítünk, a főzés végén megbolondíthatjuk őket egy kis pirított szezámolajjal.

Tarthatunk otthon mákolajat, paprikaolajat, mogyoró- vagy dióolajat és még sok sok félét ízlésünktől és pénztárcánktól függően. Arra vigyázzunk, hogy minél többféle olajunk van otthon, annál lassabban fog fogyni, így könnyen ránkavasodhat a drága gyűjtemény.

Recept: Petrezselyem pesztó

Nagyon egyszerű, nagyon finom kenyérre, tésztára és télen is elkészíthető!

  • Pirítsunk meg egy kevés hántolt napraforgómagot (kb. 5 dkg). Vigyázzuk ne égessük meg, folyamatosan figyeljük, rázogassuk, ha már kezd pattogni és kezd illata lenni, akkor jó. Ehhez a recepthez sajnos kell aprítógép, anélkül nem lehet elkészíteni.
  • Amikor meghűl a napraforgómag, akkor egy pár csipet sót, két csomag szártalanított petrezselymet, két gerezd fokhagymát, és kezdésnek fél deci hidegen sajtolt napraforgóolajat teszünk az aprítógépbe, majd bekapcsoljuk. Időnként kinyitjuk, igazítunk a hozzávalókon a kés útjába tesszük őket, ha úgy érezzük kevés olajat még öntönk hozzá.
  • Mikor egynemű kóstoljuk, ha kell még sózzuk, üvegbe tesszük a tetejét olajjal felöntjük, hogy teljesen lezárja, így hűtőben hetekig eláll.

Hozzászólások

kisemma

Kedves Dani, amiket leírtál az olajokról, az nem nagy tudomány... ha esetleg tuti beszerzési tippeket, van -e magyar gyártó, vagy sztorikat írtál volna hozzá..., pl hogy melyiknek mik az élettani hatásai.. 4 sort szentelsz az olivának... Kíváncsian várom a vajakról szóló írásodat...

sardidani

Kedves kisemma, Köszönöm véleményedet! Lehetséges, hogy túl általánosra sikerült a cikk, a sok kommentb?l és kritikából is erre kell következtetnem. A fentiekben igyekeztem részletesen reagálni. üdv Sárdi Dani

Törölt felhasználó

Kedves Dani! Engem az érdekelne, hogy melyik hidegen sajtolt olaj alkalmas sütésre-f?zésre? a bioboltban azt javasolták hogy csak hidegen sajtolt olajjal f?zzek, be is vásároltam repcéb?l, olívaolajból, napraforgóból, sz?l?magból,aztán kés?bb olvastam hogy a hidegen sajtolttal nem lehet f?zni mert magas h?fokon már ég és rákkelt? anyagok szabadulnak fel benne...hogy is van ez?

sardidani

Kedves Asdf, Igen, mindenképpen alkalmasak f?zésre, csak nem szabad túlforrósítani ?ket. Máskor javaslom ne vásárolj be négyféle olajat, hanem egyesével próbáld ?ket felhasználni, tesztelni, hogy melyik mire válik be neked. Mindenek karakteres íze is van, nem biztos, hogy neked ízlik majd az étel, amit velük készítesz, de az is lehet, hogy többé más hozzávalóval el sem tudod majd képzelni. A f?zés valójában egy nagy kísérletezés és tanácsokat, javaslatokat ugyan szerezhetünk, de saját magunknak is meg kell tapasztalnunk egyet, s mást. Hidegen mindegyik olaj, nagyon jól használható salátákhoz, pesztókhoz, itt megint az ízek harmóniájét kell megtalálni. B? olajban sütésre már csak az áruk miatt sem igazán alkalmasak, erre használhatsz étolajat, zsírt, vagy akár kókuszolajat is (mint az egy fentebbi kommentb?l látszik). üdv Sárdi Dani

Törölt felhasználó

Nem reklámnak szánom els?sorban, de szerintem sok jó dolog le van írva a különféle olajak ismertet?iben és még magyar is!!!! http://www.bathaporta.hu

sardidani

kedves HajnalBrs, köszönöm! Igyekszem meglátogatni, ha arra járok, nagyon jó hely lehet. üdv Sárdi Dani

Törölt felhasználó

Kedves Dani, Hát..valóban semmi újat nem tanultam ebbol a cikkbol. Semmi információ nincs benne, hogy mi mennyire egészséges, milyen vitamin van benne. A tokmagolaj jó a férfiaknak, azt írod, de azt nem, miért. ën tudom, de ha már cikket írsz, igazán megemlíthetnéd.

sardidani

Kedves Diaana, az olajakról lesz majd még egy cikk, ott igyekszem kicsit b?vebben kifejteni, de azt azért hangsúlyoznám, hogy nem vagyok dietetikus ez pedig nem egy táplálkozási tanácsadó rovat, hanem egy alap háztartástan. üdv Sárdi Dani

Törölt felhasználó

Kedves Dani! Ha alaposabban körbejárjuk az olaj témát, azt az egyet biztosan le tudjuk szögezni: finomított olajat NEM használunk (és persze margarint sem) az OK számtalan tanulmányban, technológiai leírásban megtalálható. Ha annyira fontos a b? zsírban sütés, akkor ott a kiváló kókuszolaj még h?t? sem kell hozzá, a szagtalanított bármire alkalmas, semmi kókusz feelingje nincs, lényegesen h?állóbb, mint a napraforgóolaj, könnyebben emészthet? stb. DE akár a nem finomított napraforgóolaj is jobb (persze kontrollált h?mérsékleti tartományban. Szóval legközelebb használd a keres?t "finomított étolaj" miel?tt tanácsot adsz.

sardidani

Kedves Gabica, Köszönöm a kommentet, röviden hadd reagáljak: Ez egy alaptanfolyam, olyanoknak szól, akik egyáltalán nem f?znek, akik bizonytalanok, akiknek egyszer?en igyekszem elmondani, hogy f?zni nem olyan bonyolult dolog. Akiket igyekszek rávezetni arra, hogy a megszokott és évtizedeken át látott módok mellett más módok is vannak és hozzávalók is vannak, de mindezt csak óvatosan. Szerintem azt nem lehet elvárni, hogy egyb?l a kókuszolaj kerüljön a serpeny?be (frit?zbe), ez azért nem az els? 50-100 legfontosabb hozzávaló, ami egy mai átlagos magyar háztartásban fellelend?, ráadásul bizonyosan messzebbr?l érkezik nagy az ökológiai lábnyoma. üdv Sárdi Dani

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!