Így használd az olajat!

Miután kiderült, hogy a zsír mértékkel használva korántsem konyhai közellenség, Sárdi Dani most bemutatja, hogyan használjuk főzéshez a különféle olajokat, miből mennyit, és melyiket!

Azt vallom, majd minden ételben van helye egy kis zsiradéknak. Megadja az étel ízét, zamatát és segít az elkészítésben is. Az is biztos, hogy nem mindegy milyen zsiradékot használunk. Legutóbb a zsírról írtam, most az olajfélék jönnek, legközelebb pedig a vaj témáját járjuk körbe.

Egy bizonyos: olaj mindig legyen otthon! Jól eltartható dolog, néhány hónapot mindenképpen kibír még felnyitva is (akár fél évet is), nem avasodik meg. Néha érezni lehet ugyan egy kis avas szagot az olajosüveg szájánál, de ez általában csak az oldalára száradt olaj illata. Nagyon sokféle olaj van és javaslom, hogy többfélét használjunk!

Tartsunk étolajat, azaz napraforgó étolajat!

Mindennap használjuk, megszoktuk, abban lehet sütni, rántani, lehet vele rántást készíteni. Ez az olaj iparilag készült, nincsen különösebben karakteres íze sem, ez néha előnye is lehet. Sütés után, ha nem égettük el, érdemes leszűrni és újrahasznosítani. Ha már többedszer használtuk, akkor se a lefolyóba öntsük, hanem inkább adjuk le az erre szakosodott benzinkutakon.

Legyen a spejzban vagy a polcon olívaolaj!

Lehetőleg extraszűz, vagyis mechanikailag sajtolt olaj. Ha még ráadásul hidegen sajtolt olajat veszünk (ami már nem lesz túl olcsó!), akkor ínyencnek is gondolhatjuk magunkat. Az olívaolaj sok örömet szerez majd nekünk amikor tésztákat, salátákat készítünk, hiszen önmagában is nagyon finom zamatot kölcsönöz az ételnek.

A hidegen sajtolt, a tökmag és a többi...

Nem árt, ha van van otthon egy kis hidegen sajtolt napraforgóolaj. Ez nem túl drága és nagyon finom dolog, olyan, mintha szotyit „kortyolnánk”, sokszor helyettesíteni lehet vele a sima napraforgóolajat, például pesztókhoz, párolt zöldségekhez nagyon jól passzol.

Nagyon egészséges, különösen férfiaknak ajánlott a tökmagolaj, ami csak úgy, kenyérrel is nagyon finom. Ha keleti ételeket készítünk, a főzés végén megbolondíthatjuk őket egy kis pirított szezámolajjal.

Tarthatunk otthon mákolajat, paprikaolajat, mogyoró- vagy dióolajat és még sok sok félét ízlésünktől és pénztárcánktól függően. Arra vigyázzunk, hogy minél többféle olajunk van otthon, annál lassabban fog fogyni, így könnyen ránkavasodhat a drága gyűjtemény.

Recept: Petrezselyem pesztó

Nagyon egyszerű, nagyon finom kenyérre, tésztára és télen is elkészíthető!

  • Pirítsunk meg egy kevés hántolt napraforgómagot (kb. 5 dkg). Vigyázzuk ne égessük meg, folyamatosan figyeljük, rázogassuk, ha már kezd pattogni és kezd illata lenni, akkor jó. Ehhez a recepthez sajnos kell aprítógép, anélkül nem lehet elkészíteni.
  • Amikor meghűl a napraforgómag, akkor egy pár csipet sót, két csomag szártalanított petrezselymet, két gerezd fokhagymát, és kezdésnek fél deci hidegen sajtolt napraforgóolajat teszünk az aprítógépbe, majd bekapcsoljuk. Időnként kinyitjuk, igazítunk a hozzávalókon a kés útjába tesszük őket, ha úgy érezzük kevés olajat még öntönk hozzá.
  • Mikor egynemű kóstoljuk, ha kell még sózzuk, üvegbe tesszük a tetejét olajjal felöntjük, hogy teljesen lezárja, így hűtőben hetekig eláll.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!