Bevallom őszintén, pont ezekkel az akadályokkal birkóztam mindaddig, amíg nem találkoztam a Bujdosó család Klári mamájával. Viszonylag hamar elszállt minden gondom–bajom, ahogy megérkeztem Szemesre. A Balaton közelsége eleve plusz energiákat mozgat meg bennem, és ezt minimum kettővel kell szorozni, ha az időt jó emberek és finom borok társaságában tölthetem el. Most mindkettőből jutott bőven.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/6r/fr/Nuu2DJBfGnhOT57zL6YszwpU3H8Zaq9PfkEzVE9Z.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=6d8880a03f664ea3b4c44d3f57788cf9)
Klári mama semmit sem bízott a véletlenre. A receptet Magyar Elektől leste el, a rongyossá forgatott Ínyesmester szakácskönyvéből. Arra a kérdésemre, hogy mennyire szereti ezt a szakácskönyvet, röviden és határozottan így válaszolt: NAGYON!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/IF/Jm/OjnBWhkIDAxvDNqyWQYCj9AMbwcgWG37LZeiaJUO.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=ba8cce2ce275177ee37f7e41c0bdfb42)
Magyar Elek
A Pesti Naplóban inkognitóban, Ínyesmester álnéven évekig vezette Fejezetek az ínyesmesterség köréből címmel a gasztronómiai rovatot, minden vasárnap egy teljes újságoldalon jelentek meg a konyhaművészettel foglalkozó írásai. Az ínyesmester szakácskönyve című könyve a gasztronómiai irodalom egyik legismertebb műve ma is. Babits kritikájában így ír róla: "az Ínyesmester könyve minden európai látóköre - vagy mondjuk inkább: ízléshorizontja - mellett is teljesen magyar könyv ... noha bizonyára kevesebb embernek fog eszébe jutni hogy odasorozza." 1945 után a Képes Figyelőben is vezette a konyhaművészeti rovatot. Az Ínyesmester éléskamrája című összeállítás 1973-ban jelent meg, amit a tartósításról, befőzésről, zöldségek, gyümölcsök eltevéséről szóló írásaiból leszármazottai, családtagjai rendeztek sajtó alá - írja a wikipedia.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/pY/CP/SYLC9Fi9rXksH3Jq9wKFHybohCWmW1HWDlvGwLhM.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=1455aeefb22ae87bf569e2904c79c763)
Egy kis bejglitörténelem
Mi magyarok teljességgel sajátunknak érezzük a bejglit. Persze nem mindenki van így ezzel, a franciák például - meglepő módon - lengyelnek vélik. Mindezek ellenére már olyan szinten ivódott be kultúránkba, hogy a hozzá fűződő viszonyunkat és azt, hogy nélküle nem igazi a karácsony, már senki sem vonhatja kétségbe. Mi úgy tudjuk, hogy eredete a XIV. századik vezethető vissza egészen Sziléziáig, persze ekkor még nem bejglinek hívták. A XIX. században már jelen van nálunk is, receptjét először 1830–ban veti papírra Cifray István, igaz ő még Posonyi finom mákos kalátsként. Magyar Elek 1932–ben pedig már pejglinek nevezi.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/80/ka/R2pgArMfv5djHjgLxhHJXAxCWxp2TRzI8hVT14l7.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=2296e95935185bb12368a93156525181)
Na de kanyarodjunk vissza Balatonszemesre a Bujdosó pincéhez. A tészta már nyújtásra készen állt és, a töltelékek is a sorukra vártak. Én pedig a törkölypálinkára.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Nt/L6/hI0RxEzxyH1R0OqIFiSRnktHrVHT2qj6Egs1qJGP.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=c6048f598885389412f456a9b4020835)
A tészta nyújtásánál és a töltelék egyengetésénél segédkeztem, közben Ferenc, Klári mama fia borkóstolót tartott lenn a pincében, amit ugyancsak lázas érdeklődéssel fogadtam, ezért le–leszaladtam néha, nehogy kimaradjak valamiből.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/06/GP/o5Gqz4MxiKwd3CRrI5ONMef3f7QHOL6Tpbo15al4.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=7ae24953cf1c87f90c5b5d2472f74729)
Alig fordultam kettőt, a bejglik már szép csendben sorakoztak a sütőben. Ezt teszi a rutin!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/zz/yW/grcVIpyzcuRJykC68IRaqRyZUrkh800Q5iI6sRZH.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=6fc00d9a5b764a0405c0689a4d3b9040)
Amíg sültek, mi kóstoltunk tovább, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb bort a desszerthez. A választásunk a Tramontanára esett, ami egy késői szüretelésű bor a Dél-Balaton egyik legszebb dűlőjéből, a Csirip-tetőről.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/xb/bz/h6fthBIL8d7Jrw9V6VB6Bi8km6E9wkSGyW9nNYKS.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=be136b24a04132386b7cc26540b00c18)