Húsvéti citrusos répatorta

Lassan itt a Húsvét, a répát pedig nem csak a nyuszi szereti. Készítsetek ti is egy ínycsiklandó nyalánkságot!

Mi más kerülhetne terítékre így Húsvét közeledtével, mint a kettős érzelmeket kiváltó répatorta. Ezt vagy szeretjük, vagy nem. Sokáig nem is hallottam erről a fantasztikus süteményről, mígnem elkezdtek érdekelni a zöldségekből készíthető édességek. Ekkor rengeteg ismerősöm ajánlotta kipróbálásra a répatortát, ezért úgy éreztem, most itt a remek alkalom, hogy nekifogjak. Keresgéltem recepteket, és természetesen kinél ragadtam volna le, ha nem az egyik kedvencemnél, Jamie Olivernél. Így neki is köszönhető, hogy megszületett a mostantól örök kedvenc répatorta.

A sok kutakodás közben rábukkantam arra is, hogy ez a sütemény nem a modern gasztronómia kreációja, hiszen már a középkorban is ismerték a répa előnyös oldalát: magas cukortartalmát kihasználva helyettesíteni tudták vele a drága cukrot. Ezt követően a II. világháború időszakából, Angliából találhatunk arra utaló bizonyítékokat, hogy akkoriban is nagyon népszerű volt, így számomra ismételten bebizonyosodott: egy kimondottan alacsony költségű finomság is lehet igazán ízletes.

Végül az 1960-as évektől vált hivatalosan is elérhető édességgé először az Egyesült Államokban, ahol az étteremben illetve cukrászatokban is megvásárolható volt. Persze ez már egy továbbfejlesztett változat volt, mely több alapanyagból tevődött össze, mint pár száz évvel előtte. Ugyan eleinte a szokatlanság fuvallatával hatott a vásárlókra, de az 1970-es években már az amerikai TOP 5 sütemények között tudhattuk cream-cheese icing réteggel gazdagított változatát.

Ezt követően más országokban is egyre népszerűbbé vált, később pedig - a kezdeti fenntartásokat leküzdve - hazánkban is sokak kedvence lett.

Nálam ugyan még csak most készült először, de sikerének köszönhetően biztosan nem utoljára. Igazán szaftos, répás piskótalapok, közte a citrusos mascarponekrém, majd a tetején kandírozott répa, az ízlelőbimbók nagy-nagy örömére. Így mindenkinek ajánlom, aki szereti, és annak is, aki most birkózik a gondolattal, miszerint a RÉPA NEM CSAK SÓS ÉTELEKHEZ VALÓ!

Hozzávalók

  • 35 dkg liszt

  • 35 dkg sárgarépa

  • 35 dkg barnacukor

  • 8 dkg mazsola

  • 4 dkg szeletelt mandula

  • 3 tojás

  • 3,5 dl napraforgóolaj

  • 1/2 narancs kifacsart leve

  • 2 teáskanál sütőpor

  • 1 teáskanál szódabikarbóna

  • 2 teáskanál őrölt fahéj

  • 1 teáskanál őrölt gyömbér

  • 1 teáskanál szerecsendió

  • vaníliaaroma és rum

Krémhez

  • 50 dkg mascarpone

  • 1/2 grépfrút kifacsart leve

  • 1/2 narancs kifacsart leve

  • 1 citrom kifacsart leve

  • vaníliaaroma

  • porcukor

Kandírozott répa

  • kb. 30 dkg répa vékonyan felszeletelve

  • 3 dl víz

  • 30 dkg cukor

  • 2 evőkanál méz

  1. A piskótához a répát megpucoljuk, lereszeljük, közben a mazsolát kevés rumba áztatjuk, majd a tojásokat kikeverjük a cukorral, az olajjal, a narancslével, és az ízlés szerint adagolt vaníliaaromával.

  2. Ezután a száraz hozzávalókat összeforgatjuk, a mazsolát lecsepegtetjük, és a répával együtt mindent hozzákeverünk a folyékony alaphoz. Ekkor a sütőt előmelegítjük 170 fokra, majd egy 24 cm-es, kapcsos tortaformába sütőpapírt helyezünk, és a tészta harmadát beleöntjük.

  3. Végül 30-35 perc alatt készre sütjük - akkor biztosan jó, mikor még kicsit ruganyos a sütemény teteje, de már szép színt kapott. Rövid ideig a formában hagyjuk állni, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

  1. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, így kapunk három külön lapot. Ezalatt a kandírozott répát is elkészítjük. Szintén megpucoljuk a répát, majd vékonyan felcsíkozzuk. A vizet cukorral, mézzel felforraljuk, majd hozzáadva a répát, kb. 2 óra alatt, nagyon lassú forralás közben szép sötét narancssárgára főzzük. Ezt követően sütőpapírra helyezzük, és 140 fokon 10-15 perc alatt készre karamellizáljuk. Ekkor nagyon gyorsan át kell rakosgatni őket egy másik sütőpapírra, hogy ott hűljenek, mert könnyen hozzáragadhat a régihez.

  2. Utolsó lépésben a krémet készítjük el. A mascarponét felhabosítjuk, a kifacsart narancs-, grapefruit- és citromlevet hozzákeverjük, majd addig verjük, míg egy egészen kemény krémet kapunk.

  3. Közben ízesítjük porcukorral és vaníliaaromával, végül pedig jöhet az összeállítás. A tortalapokat a krémmel rétegezve egymásra helyezzük, majd a végén kirakosgatjuk a tetejét a kandírozott répacsíkokkal. Most már csak a kóstolás van hátra!

Címlapról ajánljuk

További cikkek