Hogy használd a barabolyt?

Aki szereti a fehérrépát, az biztosan szeretni fogja a barabolyt is. A Konyhafőnök mai adásában ez volt az egyik különleges alapanyag, amivel főzni kellett.

Igazi kihívás a konyhában, ha olyan alapanyaggal kell dolgoznunk, amelyet nem ismerünk. Különösen igaz ez, ha nyomás alatt, vagy időre dolgozunk - mint a Konyhafőnökben. A mai adásban az egyik csapatnak csokipasztillát, bébipulykát és barabolyt kellett felhasználnia. A csoki és a pulyka még rendben is van - na de mi az a baraboly?

A zellerfélék családjába tartozó gyökérzöldség sokban hasonlít a fehérrépához - íze azonban nyersebb és vadabb, lévén vadon terem. Ma már leginkább csemegebaraboly vagy turbolyarépa néven ismerik, de népnyelven különböző vicces elnevezései is vannak, melyek megszűntek a gyökér felhasználásával együtt. Régen Európa-szerte termesztették, ma főleg vadon található meg. Ha rábukkanunk, érdemes vele kísérletezni, ugyanazt készíthetjük belőle, mint a fehérrépából: gratant, krémlevest, pürét, esetleg zöldségchipset. Régen nyersen rágcsálták, az ország keleti felében pedig savanyítva volt népszerű, mint Zalában a kerekrépa.

Ezeket olvastad már?

Tudj meg még többet a konyhafőnökről itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek