A hétvégi Főzdefeszten a lager a sláger

Ezen a hétvégén, a városligeti Napozóréten kerül megrendezésre a 11. Főzdefeszt - hogy miben lesz más, mint az eddigi rendezvények, azt az előkóstolón tudtuk meg!

Ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk, nyár elején ismét Főzdefeszt - a sör szerelmesei most is megismerkedhetnek a hazai kisüzemi sörgyártás legújabb fenegyerekeivel, és nosztalgiázhatnak a régi motorosokkal. Helyszín szempontjából mondhatni minden változatlan - a Főzdefeszt ismét továbbköltözött, ezúttal a városligeti Napozórét árnyas sétányai alakulnak át sörfellegvárrá három napra.

A mostani fesztiválon visszatér a készpénzes fizetés a kártyás mellett, belépő helyett pedig továbbra is egy-egy pohár megvásárlásával támogathatjuk, hogy a Főzdefeszt következő alkalommal is összehozhasson több ezer sörrajongót - ráadásul a szervezők nagy örömére ez alkalommal igazán elegáns Spiegelau poharakból kortyolhatjuk a söröket. A fesztivál legnagyobb újdonsága azonban az, hogy a sörforradalom új szintre lépett, és most a mindenki által elérhető ivósört tűzte ki a zászlajára.

A 11. Főzdefeszt szlogenje, a return of the lager sokat elárul - az elmúlt években a magyar sörgyártás kivívta helyét a gasztronómiában különleges söreivel, így imperial stoutok, IPA-k, goose-ok és egyéb extremitások kerültek ki a hazai sörfőzők kezei alól. A sörforradalom kezdetekor szükség volt ezekre a különlegességekre, hogy meghozzák az érdeklődést az újhullámos sörök iránt. Az elmúlt években szerencsére rengeteg vendéglátóipari hely állt át ezeknek a söröknek az értékesítésére, és ma már bőven belefuthatunk egy-egy sörkülönlegességbe az újhullámos sörözők világán kívül is.

Bart Dániel sörszakértő, főszervező szerint azonban ezek a helyek nem tudnak tovább nőni anélkül, hogy az itthoni fogyasztók kilencven százaléka által kedvelt, alapvető, világos lagert árulnának. Bart szerint a magyar sörfőzés elképesztő különlegességekkel szolgált az elmúlt években, de nem igazán sikerült összeraknia egy jó minőségű, egyszerű ivósört - pedig a kisüzemi sörök csak akkor fognak tudni végleges diadalt aratni, ha a fogyasztó megkapja azt a klasszikus életérzést, amihez kétszáz éve szocializálódott. A szervezők célja, hogy a közönségnek meglegyen az igénye erre az élményre, mert ha van igény, előbb-utóbb a sörfőzők is elkezdenek ilyen típusú söröket gyártani. "A magyar ember kétszáz éve rá van szoktatva, hogy a világos lager az ő ivósöre - és fontos, hogy mikor nem akar gondolkozni a sörön, akkor is ihasson craft beert. Jelenleg leginkább akkor iszunk a craft beert, amikor geekeskedünk, el akarjuk kényeztetni magunkat, vagy van egy csomó pénzünk, és le akarunk nyűgözni egy nőt. A craft beer különleges, valamit mutatni akarunk vele, a cél pedig az lenne, hogy a magyar sörpiacon is 18% legyen a craft beer részesedése, mint Amerikában, ez pedig csak úgy megvalósítható, ha jó ivósört is kínálunk" -mondta Bart a Főzdefeszt előkóstolóján.

A hétvégi esemény, ahogy azt már megszokhattuk, nemcsak a sörről szól - az ételkínálat is egyre komolyabb. Bemutatkozik a Mangalica Barbecue Show, melyhez a bbq-trailerek egyenesen Kansasből érkeztek, ott lesz a Zabáljcsak! a Butcher's Kitchen, a Che-che Bistro, a Kanálgép, és bemutatkozik a LekkerStoopwafel is, akik a karamelles ostyáikat kínálják ízes barna sörök mellé.

A 11. Főzdefesztről még több információt itt találhattok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek