A hét szakácsa: CulinaRita

E heti kiemelt szakácsunk, Rita első főzése még távirányításból folyt. Mára kiforrott stílusa van, melynek glutén- és laktózérzékenysége sem szab határokat. Ismerjétek meg!

A családi konyhát 19 éves koromig csak kívülről figyelgettem. Csodáltam! Néha panírozgattam ugyan, de soha nem főztem. Mégis valahogy az volt a megérzésem, hogy tudnék, és mindig egyértelmű volt, hogy bizony ez az én pályám.

CulinaRita szakács

Az első főzésem azonban nem ezt igazolta. Angliában éltem, és kitaláltam, hogy tojásos nokedlit készítek, mert az mindig olyan egyszerűnek tűnt, ahogy láttam. Telefonon mondta anyu lépésről-lépésre a teendőket, én pedig lelkesen és magabiztosan főztem életem első ételét. Immáron 23 éve örök sztori, hogy az azóta is tartó irántam érzett szeretet miatt fogyott el az egyébként ehetetlen étel.

Ezeket olvastad már?

Ez inspirált arra, hogy recepteket tépegessek ki színesebbnél színesebb magazinokból, amin tetszett a kép, és ami mára igen komoly gyűjteménnyé vált, kiegészülve a saját, egyelőre kifogyhatatlannak tűnő ötleteimmel. Bár a tanulmányaim teljesen más irányba tereltek, a szüntelen érdeklődésem miatt évek alatt sok praktikát megtanultam, vagy ellestem. Imádok enni és etetni, de tudtam, hogy nem engedhetem el csak úgy ezt a vágyam. Pár éve elvégeztem egy szakács szakmunkásiskolát, és egy 5 csillagos budapesti szálloda konyháján töltött szakmai gyakorlatom idején kiváló mentorok irányítása alatt finomíthattam a tudásomon.

Ezeket olvastad már?

Időközben kiderült, hogy komoly glutén- és laktózérzékeny vagyok, ami egy barátnői sugallatra meghatározta a gasztronómiai helyem. Az élet alkalmat adott arra, hogy a főztömmel idegen hasakat bejárva baráti kötelékekre tegyek szert, aminek köszönhetem a kapott gasztronevem is, a CulinaRita-t! Szeretetből! Mint ahogyan főzök. Mert ezt nem lehet máshogyan.

Ezeket olvastad már?

Mivel az idő fontos tényező az életemben, arra törekszem, hogy a konyhában töltött idő ne töltse ki az egész napomat, de kellemes és hatékony legyen. Ezért gyorsan elkészíthető, de tartalmas ételekre koncentrálok, amelyek tálalása szerda reggel ugyanolyan fontos, mint egy vasárnapi ünnepi ebéd során. A fotókat a telefonommal készítem, tehát mindenkit bíztatok, hogy csinálja utánam! Legyen kedv, bátorság a saját ízvilág megtalálására, és akkor minden megy!

Legújabb receptek

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Spenótos-zöldborsós quiche

A quiche receptje sokakat elrettent, leginkább azért, mert nehéznek mutatja magát. Az alábbi verzió ezt próbálja fellazítani, ugyanis mind a tészta, mind a töltelék összeállítás ...

Címlapról ajánljuk

4+1 tipp grillezéshez a Praktiker szakértőitől

Nem kell tapasztalt profinak lenni, akár kezdőként, kisebb tudással is simán belevághatunk nyári grillpartik szervezésébe. Erről a Praktiker grill workshopján is meggyőződhettünk, ahol Abonyi Péter és Boncz Péter, a Praktiker szakértői adtak hasznos tanácsokat, tippeket, Lázár Chef pedig ínycsiklandó fogásokat készített.

Hirdetés

4 virágzó cserje a nyár második felére, mely bírja a...

Az elmúlt évek viszontagságosan forró nyarai után idén sem lehet kíméletes időjárásra számítani. A hőség nemcsak az embereket és állatokat, hanem a növényeket is megviseli, azonban, ha nem szeretnénk lemondani a virágzó kertről, akkor muszáj úgy megválasztani növényeinket, hogy bírják a meleget. Íme, 4 virágzó cserje a nyár második felére!

Nosalty

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...