Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hasznos ételek a szoptatás idejére

Egyél drágám, kettő helyett kell most – szól a gyakori mondás, melyet várandós és szoptatós anyukák hallgatnak nap mint nap. Mégis mi jó és mi kerülendő ebben az időszakban?

Nem a mennyiségen, a minőségen van a hangsúly. Valóban kevésbé figyelünk oda táplálkozásunkra egy átlagos napon, de terhesség és szoptatás alatt a baba és saját érdekünkben érdemes körültekintően válogatni az egyes élelmiszerek közül. Ahogy az anyaméhben a magzatvízen- úgy a szoptatás alatt az anyatejen keresztül gyermekünk is részesül a bevitt táplálékok jótékony és káros hatásaiból egyaránt. A kismamák a folyamatos orvosi-, védőnői felügyelet és a laboreredmények alapján pontosan megtudhatják milyen hiánypótlásra van szüksége szervezetüknek. Az alábbiakban – korábbi cikkeinkből összeollózott – néhány nyomelem pótlására alkalmas illetve ajánlott és kerülendő ételeket, italokat mutatunk:

Folyadékbevitel!

Az első és legfontosabb a folyadékpótlás, de ezt egy szoptatós kismamának mondani se kell, szervezete azonnal jelez. A legjobb, ha miközben a baba eszik, az anyuka odakészít magához egy nagy üveges ásványvizet! Az anyatej termelésének ugyanis fontos alapja a megfelelő mennyiségű, napi 2-3 liter folyadék, a rendszeres étkezés és a minél több pihenés!

Miért fontos a folyadékpótlás? Olvasd el cikkünket itt!

Többször kevesebbet

A legmegfelelőbb energiaforrások a szénhidrátok, közülük is elsősorban az összetettek – fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült pelyheket, kenyér- és tésztaféléket. A jó minőségű fehérje is elengedhetetlen a megfelelő minőségű anyatej termeléséhez – együnk tojást, joghurtot, kefirt, túróval készült ételeket, kevés zsiradékkal elkészített könnyű húsételeket. Zsiradékok közül kiemelkedő az omega-3 zsírsavak jelentősége, amelyeket a tengeri halak, a len-, a dióolaj biztosít az édesanya számára. Vitaminforrások természetesen a gyümölcsök és a zöldségek, egy finom gyümölcssaláta, friss zöldsaláta, egy gyors turmix az időhiányban szenvedő anyukáknak is jó szolgálatot tehet.

A kisbaba mellett alig van időnk az étkezésre, mégis figyeljünk oda, együnk gyakrabban keveset. Kérjünk bátran segítséget szüleinktől, barátainktól egy-egy ebéd erejéig, raktározzunk be gyorsan elkészíthető ételek receptjeiből.

Szülés után: több salátát – tudd meg, miért!

Kalciumforrás

Egészséges felnőttnek napi 1000 mg kalcium javasolt. A hazai táplálkozási ajánlás fél liter tej vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását tanácsolja, ebből 570 mg kalciumhoz jut a szervezetünk, a többit más forrásokból fedezzük (zöldségből, gyümölcsből, gabonafélékből alkalmanként édesvízi vagy tengeri halakból, tojásból.) Bizonyos állapotokban, például várandósság és szoptatás alatt nő a szervezet kalciumigénye, ilyenkor javasolt plusz egy adag jól hasznosuló kalciumforrást beiktatni az étrendünkbe, például egy pohár natúr joghurtot vagy kefirt, sajtot, zöldfűszeres túrókrémet.

Kalcium a csontok egészségéért, olvass róla többet itt!

Folsav pótlása

Napi ajánlott beviteli mennyiség csecsemők számára 35 mikrog, kisgyermekek számára 50-150 mikrog, 15 évnél idősebb gyermekek, felnőttek számára 200 mikrog. Fokozott folsavigény merül fel várandósság idején, ezért a nőknek érdemes a tervezett fogantatást megelőző 3 hónapos időszakban és különösen a terhesség I. trimeszterében a folsavbevitelüket növelni, részükre az ajánlott napi beviteli érték 400 mikrog, a szoptatás időszakában 300 mikrog.

Folsav, a sejtjeink egészségének őre – olvass még többet róla itt!

Szelént tartalmazó ételek

Európában a különböző élelmiszerek közül a legjobb szelénforrások a tengeri halak, a kagylófélék, a rákok és egyéb tenger gyümölcsei. Tartalmaznak szelént a belsőségek, a húsok és a tejtermékek is. Kapható továbbá számos szelénnel dúsított élelmiszeripari termék, például reggeliző pehely, müzliszelet, kenyér, margarin, gyümölcslé, valamint étrendkiegészítő termékek is.
Fontos azonban azt is tudni, hogy a túlzott szelénbevitel káros. Túladagolása veszélyezteti az idegrendszer, a bőr, a keringés valamint az emésztőrendszer egészségét. Legyünk ezért körültekintőek, és mielőtt magas szeléntartalmú készítményeket fogyasztanánk, konzultáljuk orvossal annak szükségességéről.

Tudj meg többet a szelénről itt!

Cinkutánpótlás

A legtöbb cinket a vörös húsok, és szárnyasok által fogyasztjuk, de jó cinkforrások még a bab, a lencse, az olajos magvak, a gabonafélék, a búzacsíra, valamint a tejtermékek és a halak. Érdekesség, bár hazánkban ennek táplálkozás élettani jelentősége kicsi, hogy az osztriga cinktartalma a legmagasabb.

Miért fontos a cink? Itt olvashatsz róla bővebben!

Vastartalmú ételek

Szervezetünk működésében a vasnak számos feladata van, ezek közül a legjelentősebb, hogy a vér oxigénszállító funkcióját ellátó hemoglobin része, hozzá kötődve jutnak el az oxigénmolekulák a tüdőtől a sejtekig. A nem megfelelő vasbevitel egyik legfőbb következménye a vashiányos vérszegénység.

A napi ajánlott vasbevitel gyermeknél életkortól függően 8-12 mg, felnőtt férfiak esetében 12 mg, felnőtt nők esetében 15 mg, terhesség esetén +5–15 mg/nap, szoptató nők esetében 20 mg/nap.

További tippeket vasbevitelére itt találsz!

Mit lehet enni, és mit kerüljön étkezésében a kismama

Abban is van igazság, hogy a 'k' betűvel kezdődő zöldségeket kerülni kell szoptatás idején, vagyis a karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, káposzta mennyiségét célszerű csökkenteni. Ezen kívül a szintén puffasztó brokkoli, borsó, paprika, paradicsom, retek, kivi, narancs sem ajánlott.
A nehezen emészthető gomba sem jó választás, óvakodjunk a túlzott fokhagyma- és a nyers újhagymahasználattól is.

Egy tapasztalt nagymama – Mari nagyi menüje kismamáknak – olvasd el most!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kisreni
kisreni Wed, 2016-01-06 21:15

Az utolsó bekezdésben leírtakra reagálnék, szerintem ez nagyon fontos téma!
"Mindent ehet a szoptatós anyuka (normális keretek között), amíg a babának nincsenek panaszai. K-betűsöket, apró magvasokat, mézet, tejet is. Az a legjobb, ha a szoptató anyuka kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes, lehetőleg változatos táplálkozást folytat. Nincs szükség semmilyen étel és ital tiltására addig, amíg a csecsemő tünet- és panaszmentes.
Érdemes figyelni a babát, mert lehet, hogy vannak olyan ételek, amiket nem szeret vagy problémát okoznak neki. Ezeket egyedileg lehet kitapasztalni, mert amíg az egyik étel semmilyen gondot nem okoz az egyik babának, addig a másiknál mégis.
Van elég gondja az anyáknak, semmi ok fölöslegesen sanyargatni magukat. Az a baj, hogy ezek a hiedelmek okozzák többek között azt, hogy sokan a szoptatást nehéznek, bonyolultnak, fárasztónak tartják. Sok baba nem „néhány hónapig”, hanem „néhány évig” szopik, ennyi idő alatt az anyuka szervezetére káros is lehet, ha sokféle, egyébként nagyon egészséges táplálékot megvon magától.
Az, hogy a puffasztó ételek a babánál hasfájást okoznak, teljesen irreális, ugyanis a puffasztó ételekben egyeseknél puffadást okozó cellulózmolekulák olyan óriási méretűek, hogy nem is képesek bejutni az anyatejbe! Szó sincs ugyanis arról, hogy oda minden bejut, amit az anya eszik, iszik, és ami bejut, az sem egy az egyben, hanem bizonyos esetekben igen kicsi mennyiségben. Egy kisbaba elég sokféle okból sírhat. A legeslegkevésbé valószínű ok az anyukája étrendje."
Forrás: Szoptatási tanácsadás kérdezz-felelek facebook-csoport fájljai között található "Kérdések és válaszok a szoptatás alatti táplálkozásról és a tejserkentőkről" c. dokumentum részletei, W. Ungváry Renáta, Sződy Judit és Rózsa Ibolya IBCLC tanácsadók írásaiból.