Hasznos ételek a szoptatás idejére

Egyél drágám, kettő helyett kell most – szól a gyakori mondás, melyet várandós és szoptatós anyukák hallgatnak nap mint nap. Mégis mi jó és mi kerülendő ebben az időszakban?

Nem a mennyiségen, a minőségen van a hangsúly. Valóban kevésbé figyelünk oda táplálkozásunkra egy átlagos napon, de terhesség és szoptatás alatt a baba és saját érdekünkben érdemes körültekintően válogatni az egyes élelmiszerek közül. Ahogy az anyaméhben a magzatvízen- úgy a szoptatás alatt az anyatejen keresztül gyermekünk is részesül a bevitt táplálékok jótékony és káros hatásaiból egyaránt. A kismamák a folyamatos orvosi-, védőnői felügyelet és a laboreredmények alapján pontosan megtudhatják milyen hiánypótlásra van szüksége szervezetüknek. Az alábbiakban - korábbi cikkeinkből összeollózott - néhány nyomelem pótlására alkalmas illetve ajánlott és kerülendő ételeket, italokat mutatunk:

Ezeket olvastad már?

Az első és legfontosabb a folyadékpótlás, de ezt egy szoptatós kismamának mondani se kell, szervezete azonnal jelez. A legjobb, ha miközben a baba eszik, az anyuka odakészít magához egy nagy üveges ásványvizet! Az anyatej termelésének ugyanis fontos alapja a megfelelő mennyiségű, napi 2-3 liter folyadék, a rendszeres étkezés és a minél több pihenés!

Miért fontos a folyadékpótlás? Olvasd el cikkünket itt!

Ezeket olvastad már?

A legmegfelelőbb energiaforrások a szénhidrátok, közülük is elsősorban az összetettek – fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült pelyheket, kenyér- és tésztaféléket. A jó minőségű fehérje is elengedhetetlen a megfelelő minőségű anyatej termeléséhez – együnk tojást, joghurtot, kefirt, túróval készült ételeket, kevés zsiradékkal elkészített könnyű húsételeket. Zsiradékok közül kiemelkedő az omega-3 zsírsavak jelentősége, amelyeket a tengeri halak, a len-, a dióolaj biztosít az édesanya számára. Vitaminforrások természetesen a gyümölcsök és a zöldségek, egy finom gyümölcssaláta, friss zöldsaláta, egy gyors turmix az időhiányban szenvedő anyukáknak is jó szolgálatot tehet.

A kisbaba mellett alig van időnk az étkezésre, mégis figyeljünk oda, együnk gyakrabban keveset. Kérjünk bátran segítséget szüleinktől, barátainktól egy-egy ebéd erejéig, raktározzunk be gyorsan elkészíthető ételek receptjeiből.

Szülés után: több salátát - tudd meg, miért!

Ezeket olvastad már?

Egészséges felnőttnek napi 1000 mg kalcium javasolt. A hazai táplálkozási ajánlás fél liter tej vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását tanácsolja, ebből 570 mg kalciumhoz jut a szervezetünk, a többit más forrásokból fedezzük (zöldségből, gyümölcsből, gabonafélékből alkalmanként édesvízi vagy tengeri halakból, tojásból.) Bizonyos állapotokban, például várandósság és szoptatás alatt nő a szervezet kalciumigénye, ilyenkor javasolt plusz egy adag jól hasznosuló kalciumforrást beiktatni az étrendünkbe, például egy pohár natúr joghurtot vagy kefirt, sajtot, zöldfűszeres túrókrémet.

Kalcium a csontok egészségéért, olvass róla többet itt!

Ezeket olvastad már?

Napi ajánlott beviteli mennyiség csecsemők számára 35 mikrog, kisgyermekek számára 50-150 mikrog, 15 évnél idősebb gyermekek, felnőttek számára 200 mikrog. Fokozott folsavigény merül fel várandósság idején, ezért a nőknek érdemes a tervezett fogantatást megelőző 3 hónapos időszakban és különösen a terhesség I. trimeszterében a folsavbevitelüket növelni, részükre az ajánlott napi beviteli érték 400 mikrog, a szoptatás időszakában 300 mikrog.

Folsav, a sejtjeink egészségének őre – olvass még többet róla itt!

Ezeket olvastad már?

Európában a különböző élelmiszerek közül a legjobb szelénforrások a tengeri halak, a kagylófélék, a rákok és egyéb tenger gyümölcsei. Tartalmaznak szelént a belsőségek, a húsok és a tejtermékek is. Kapható továbbá számos szelénnel dúsított élelmiszeripari termék, például reggeliző pehely, müzliszelet, kenyér, margarin, gyümölcslé, valamint étrendkiegészítő termékek is.Fontos azonban azt is tudni, hogy a túlzott szelénbevitel káros. Túladagolása veszélyezteti az idegrendszer, a bőr, a keringés valamint az emésztőrendszer egészségét. Legyünk ezért körültekintőek, és mielőtt magas szeléntartalmú készítményeket fogyasztanánk, konzultáljuk orvossal annak szükségességéről.

Tudj meg többet a szelénről itt!

Ezeket olvastad már?

A legtöbb cinket a vörös húsok, és szárnyasok által fogyasztjuk, de jó cinkforrások még a bab, a lencse, az olajos magvak, a gabonafélék, a búzacsíra, valamint a tejtermékek és a halak. Érdekesség, bár hazánkban ennek táplálkozás élettani jelentősége kicsi, hogy az osztriga cinktartalma a legmagasabb.

Miért fontos a cink? Itt olvashatsz róla bővebben!

Ezeket olvastad már?

Szervezetünk működésében a vasnak számos feladata van, ezek közül a legjelentősebb, hogy a vér oxigénszállító funkcióját ellátó hemoglobin része, hozzá kötődve jutnak el az oxigénmolekulák a tüdőtől a sejtekig.A nem megfelelő vasbevitel egyik legfőbb következménye a vashiányos vérszegénység.

A napi ajánlott vasbevitelgyermeknél életkortól függően 8-12 mg, felnőtt férfiak esetében 12 mg, felnőtt nők esetében 15 mg, terhesség esetén +5–15 mg/nap, szoptató nők esetében 20 mg/nap.

További tippeket vasbevitelére itt találsz!

Ezeket olvastad már?

Abban is van igazság, hogy a 'k' betűvel kezdődő zöldségeket kerülni kell szoptatás idején, vagyis a karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, káposzta mennyiségét célszerű csökkenteni. Ezen kívül a szintén puffasztó brokkoli, borsó, paprika, paradicsom, retek, kivi, narancs sem ajánlott.A nehezen emészthető gomba sem jó választás, óvakodjunk a túlzott fokhagyma- és a nyers újhagymahasználattól is.

Egy tapasztalt nagymama - Mari nagyi menüje kismamáknak – olvasd el most!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?