Hadd keljen meg a cipó!

A frissen sült kenyér illatához semmi sem hasonlítható. Házi sütödénk slágere most a szárított paradicsomos cipó, de erős versenyző a tökmagos és a sima vekni is.

Mintha pékségben ébredtem volna a minap. Lányom már este bekeverte a nyár hozadékát, a hosszas dagasztás mellőzésével készülő kenyér tésztáját.

A receptet Katától, a köveskáli étterem kísérletező kedvű főnökasszonyától kapta, aki mindig újít valamit az étlapon, maga kísérletezik az ízekkel, előbb kipróbálja az új ételt, majd, ha jónak ítéli, felveszi a kínálatba. Ez a kenyérrecept is jónak ítéltetett, és ezt immár helybenhagyóan mi is megerősíthetjük.

Házi kenyér egyszerűen recept

Tényleg csak pár perc előkészületet igényel, és gyerekjáték a tészta összeállítása, ami kézzel vagy konyhai keverő masinával is elvégezhető. Majd pihen egy éjszakát a matéria, és kora reggel mehet a sütőbe. Így aztán ébredés után már a frissen sült kenyeret falatozza unokám, és mivel már iskolás, kerül belőle a tízórais csomagba is.

Amúgy több napig friss, élvezhető maradna, de az erős fogyás miatt másnaponként kerül újabb sülésű cipó az asztalra. Én is elkészítettem a másik unokámnak, az ő kedvence a tökmagos változat lett. Kísérletezhetünk a belevalókkal bátran, bármilyen liszttel és különféle magvakkal vegyítve finom.

Most egy ideig nem sütök, és az írásnak is búcsút mondok, mert útra kelek a tengerentúlra. Barátnőmet látogatom meg, akinek most lett kész az új háza, és ilyenkor kenyeret és sót illik vinni ajándékba. Egy vekni kenyérrel azért mégsem indulok el, de legalább a receptjét viszem a tarsolyomban. Mivel a kenyér és a só az élet és a folytonosság szimbóluma is, remélem, ha visszatérek, újra találkozunk!

Mari nagyi

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.