Ha már gasztrodivat: lehet a lángosból is burger?

Tombol a hamburgerőrület - óriási divat lett az elmúlt egy-két évben. A klasszikus alapokon kívül pedig már rengetegféle egyéb, különleges alapanyaggal készítve is kapható.

Marhahúsból, sertésből, bárányból, kacsából, libából, halból, különböző zöldségekből, szinte mindenből készül.Hát persze!Ez most az aktuális gasztrodivat. Igaz, ez is csak divat a divaton belül - és szerencsére a divatok gyorsan változnak.Ez így van a gasztronómiában illetve a vendégigényekben is. Ne feledjük a '70-es és '80-as években egyszer már elborított mindent a hamburger és a hotdog, aztán jött a McDonald’s, és minden a helyére került.Ezek az ételek megszokottá váltak, és elfoglalták a megfelelő helyüket ezen a színes gasztropalettán. Persze most, 2015-ben - 30-40 évvel később - sokkal színesebb ez a hullám, hiszen a médiának köszönhetően az egész világ gasztrokultúrájára nyílt ablak.Tehát manapság az új jelszó: éljen a street food!

A hamburgert mindenki ismeri, így remek bevezetője az utcai ételek mindent elsöprő áradatának. Hozzáteszem igen változatos, és nagyon jó ízű áradat.Az utcai étel (street food) legfőbb ismérve, hogy utcai árusoknál, pavilonokban, büfékben kapható, különösebb infrastruktúrát nem igénylő, egyszerűen készülő, elvihető, de helyben is fogyasztható gyors és finom étel.

Minden népnek megvannak a jellemző utcai ételei.Japánban különböző rizsgombócokat és palacsintaféléket ettem az utcán, Németországban sokféle kolbászt, Angliában rántott halat sült burgonyával, Törökországban gyrost, köftét, Libanonban humuszt, Spanyol- és Olaszországról meg ne is beszéljünk. Azért ezeket az ételeket emeltem ki, mert itthon mindezek megtalálhatóak. Sőt, még ennél is jóval több! Ezeket az alapokat aztán a kreatív emberek a végtelenségig fokozzák.

Ennek az eredménye, hogy az éttermek világát is meghódította az utcai étel. Ma már nincsen éttermi választék valamilyen burger, szendvics vagy toast nélkül, persze az adott étterem stílusában.Mindenhol finomak ezek az ételek, ha néhány műfaji feltételnek megfelelnek. Az utcán vagy kis helyen is el lehet készíteni őket, ahol lehetetlen készletet tartani. Ezért alapelv, hogy a street food mindig friss alapanyagból készül.

Másik fontos alapvetés, hogy egy helyen nem tarthatnak túl sokféle ételt a választékban. Ennek is a helyhiány az oka. Az igazi árusnak egy, legfeljebb két étele van, vagy több, de akkor azok mindig az alapételnek további egyszerűbb változatai.

A street food mindig megehető kézzel vagy maximum egy evőeszközzel. Ne feledjék: elvihető, becsomagolható, és ezért menet közben is fogyasztható, nem csak asztalnál.Fontos, hogy gyorsan megkapjuk, mert az ember, ha éhes, akkor azonnal enni szeretne valamit, mert nagyon frusztrált. Legalábbis én ilyen vagyok. Ezért fordulunk a gyors ételek felé. A street food étel is gyorsétel.

Az utcai étel legfőbb ismérve, hogy mindig étvágykeltően gusztusos - ha meglátjuk, vágyjunk rá. És az sem baj, ha a készítése is látványos.

A mi legfontosabb „street food”-unk a lángos, és ezt összehozni egy magyar ízvilággal rendelkező burgerhússal szerintem jó gondolat - ennek csakis jó vége lehet. Ezért készítettem Önöknek ezt az ételt.

Lángosszendvics - recept

„Egyenek mindig jót, és élvezzék az ízeket”

Buday Péter

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütikkel gyarapítsuk a recepttáraitokat.