Ha fogyni szeretnél, inni is kell!

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás kulcskérdés a testsúlycsökkentés idején. Lássuk, mire kell figyelni! (X)

A megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitel kiemelkedő jelentőségű egészségünk szempontjából. Ennek hiánya csökkenti a szellemi és fizikai teljesítőképességet, károsítja a szervezet hőszabályozó képességét, a keringési funkciókat, és fejfájáshoz, ingerlékenységhez, álmossághoz vezethet. Felnőttkorban a napi ajánlott mennyiség minimum 2–2,5 liter folyadék.

A testsúlycsökkentés idején is fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, mert

  • segíti anyagcserénk megfelelő működését,
  • szükséges a (remélhetőleg) fokozott fizikai aktivitás során elvesztett folyadék pótlásához,
  • dehidratáltság esetén fáradtak vagyunk, rossz a közérzetünk - így kevésbé tudjuk fokozni fizikai aktivitásunkat, és nehezebben tartjuk meg a motivációnkat.

Mit igyunk?

Mivel a sikeres, kiegyensúlyozott testsúlycsökkentés egyik pillére a megfelelő energiabevitel, ezért nagyon fontos, hogy az egy napra jutó kalóriamennyiség nagy részét ne üdítőitalokból, gyümölcslevekből fedezzük. Ha pl. napi 1400-1500 kcal a súlyunk fokozatos csökkenéséhez szükséges napi energiabeviteli értékünk, akkor látható, hogy 1 l 100%-os gyümölcslével, ami 450-500 kcal körül van, már ennek harmadát „elhasználtuk", anélkül, hogy akár csak egy falatot ettünk volna.

Ideális szomjoltók testsúlycsökkentés idején a csapvíz, az ásványvizek (velük nem csak folyadékot, hanem ásványi anyagokat is pótlunk), vagy ha már elegünk van a semleges ízekből, akkor az energiamentes ízesített ásványvizek és az édesítés nélkül vagy energiamentes édesítőszerrel készített teák, akár hidegen is fogyasztva.

Tipp

A négy ízben (ananász-grapefruit, alma-áfonya, citrom-gyömbér, málna) kapható Apenta Light üdítők cukormentesek, természetes ásványvízzel készülnek, a még frissítőbb hatás érdekében enyhén szénsavasak. Mivel nem túl édesek, így igazi szomjoltók, sőt, teljesen energiamentesek.

Mikor igyunk?

A folyadékbevitel eloszlása legyen a nap során kiegyensúlyozott, ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk, igyunk rendszeresen 1-1 pohárral. Mindig tartsunk magunknál palackban vagy kulacsban innivalót, ha elfelejtkeztünk róla, ne sajnáljuk rá az időt, térjünk be egy boltba.

Ha edzésre megyünk vagy otthon tornázunk, az edzés alatt (és után) is igyunk, hogy mindenképpen pótoljuk az izzadással elvesztett folyadékot. Rendszeres fizikai aktivitás esetén folyadékszükségletünk is nő, ekkor elérheti a napi 2,5-3 litert is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek