Győztesek csemegéje: sajttorta

Nem újdonság, ha azt mondjuk, hogy az ókori görögök találmánya a sajttorta. De tudtátok, hogy az olimpiai játékok győztesének is ezzel kedveskedtek? Dopping ókori módra!

Mindenkinek van egy recepje

Na persze, az a sajttorta még nem olyan volt, mint a mai változatok. Először a rómaiak alakítgattak rajta kicsit, majd a francia és az olasz konyha, egy cseppet az angolok is belenyúltak, míg aztán a kivándorlók elvitték az Újvilágba, ahol, akárcsak a hamburgernél, megint jól lenyúlták a licencet, elé biggyesztettek egy New York-i jelzőt, és csináltak egy világsikert. Ja, kérem, a marketinghez érteni kell. Rendben, ne bántsuk őket, hiszen a németek is készítenek sajttortát, csak túróból, az olaszok is, csak ricottából vagy mascarponéból, de a híres, New York-i sajttortta csak krémsajtból készülhet.

Sajttorták a világ minden tájáról itt >>

Pofonegyszerű szabályok

A sajttortát meglehetősen nehéz elrontani, különösen, ha betartjuk az alapszabályokat. Mert anélkül viszont nagyon könnyen a pocsékba mehet.

  • A New York-i sajttorta (alias cheesecake) krémsajtból készül, tehát semleges ízű, zsíros tejkészítményből. Itthon leginkább a Philadelphia márkájú hasonlít rá vagy Cserpes mester krémsajtja. A mascarpone is ideális, bár akkor nem amerikai, hanem olasz lesz. De minek az a sok sznobság.
  • Alapját készíthetjük omlós tésztából vagy kekszes-vajas alapból.
  • Süthetjük, de akár a sütőben „főzhetjük" is, mint a pudingot. Ilyenkor a kapcsos tortaformát vízzel teli, nagyobb tepsibe kell állítani, az ideális állag így érhető el. Ehhez azonban előtte alaposan bugyoláljuk be alufóliába a formánkat, nehogy beázzon.
  • Szobahőmérsékletű krémsajttal dolgozzunk, ha hideg, akkor nagyon nehéz homogénre keverni, csomósodni fog.
  • Ha a krémsajt darabos marad, a torta a darabok mentén megrepedhet sülés közben.
  • Ne süssük túl a tortát, mert megrepedhet! Ha a széle kész, de a közepe még kicsit rezeg, kapcsoljuk le a sütőt, nyissuk ki a sütőajtót, és hagyjuk kicsit állni.
  • Vajazzuk ki vastagon a formát, mert ha nem csúszik eléggé, a forma leválasztásakor szintén megrepedhet. Szintén sokat segít, ha késsel körbevágjuk a forma levétele előtt.
  • Fogyasztás előtt egy éjszakára tegyük hűtőbe, a maximális ízélmény kedvéért.

Sajttorták a világ minden tájáról itt >>

Készítsd el velünk a sajttortát! >>

Sajttorta elkészítése lépésről lépésre

Hasznos és olcsó tippek a tároláshoz! >>

Megtaláltuk a legjobb tejfölt! >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Címlapról ajánljuk

Húsvéti sütik gyerekeknek

A legkisebbekre is gondoljunk húsvétkor, akiknek jó, ha egy kis cukisággal vagy kedves formai trükkel adjuk el a süteményeket. Szerencsére a nyuszi segít húsvéti sütit választani a gyerekeknek!

Nosalty

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!