Nem újdonság, ha azt mondjuk, hogy az ókori görögök találmánya a sajttorta. De tudtátok, hogy az olimpiai játékok győztesének is ezzel kedveskedtek? Dopping ókori módra!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/zx/AF/insdRkiadSYXgEC5CpGGgTR1Cb8qJ5cI6QRZBWCN.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=aa63bb93213d2104a3f9fe48b40c6f2c)
Mindenkinek van egy recepje
Na persze, az a sajttorta még nem olyan volt, mint a mai változatok. Először a rómaiak alakítgattak rajta kicsit, majd a francia és az olasz konyha, egy cseppet az angolok is belenyúltak, míg aztán a kivándorlók elvitték az Újvilágba, ahol, akárcsak a hamburgernél, megint jól lenyúlták a licencet, elé biggyesztettek egy New York-i jelzőt, és csináltak egy világsikert. Ja, kérem, a marketinghez érteni kell. Rendben, ne bántsuk őket, hiszen a németek is készítenek sajttortát, csak túróból, az olaszok is, csak ricottából vagy mascarponéból, de a híres, New York-i sajttortta csak krémsajtból készülhet.
Sajttorták a világ minden tájáról itt >>
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/N2/nz/zGUO47VOPqDLDhA92JrbQgY3wH1BshaTHa0RWuEU.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=000ef4e1baa7329d280791de60b70499)
Pofonegyszerű szabályok
A sajttortát meglehetősen nehéz elrontani, különösen, ha betartjuk az alapszabályokat. Mert anélkül viszont nagyon könnyen a pocsékba mehet.
- A New York-i sajttorta (alias cheesecake) krémsajtból készül, tehát semleges ízű, zsíros tejkészítményből. Itthon leginkább a Philadelphia márkájú hasonlít rá vagy Cserpes mester krémsajtja. A mascarpone is ideális, bár akkor nem amerikai, hanem olasz lesz. De minek az a sok sznobság.
- Alapját készíthetjük omlós tésztából vagy kekszes-vajas alapból.
- Süthetjük, de akár a sütőben „főzhetjük" is, mint a pudingot. Ilyenkor a kapcsos tortaformát vízzel teli, nagyobb tepsibe kell állítani, az ideális állag így érhető el. Ehhez azonban előtte alaposan bugyoláljuk be alufóliába a formánkat, nehogy beázzon.
- Szobahőmérsékletű krémsajttal dolgozzunk, ha hideg, akkor nagyon nehéz homogénre keverni, csomósodni fog.
- Ha a krémsajt darabos marad, a torta a darabok mentén megrepedhet sülés közben.
- Ne süssük túl a tortát, mert megrepedhet! Ha a széle kész, de a közepe még kicsit rezeg, kapcsoljuk le a sütőt, nyissuk ki a sütőajtót, és hagyjuk kicsit állni.
- Vajazzuk ki vastagon a formát, mert ha nem csúszik eléggé, a forma leválasztásakor szintén megrepedhet. Szintén sokat segít, ha késsel körbevágjuk a forma levétele előtt.
- Fogyasztás előtt egy éjszakára tegyük hűtőbe, a maximális ízélmény kedvéért.
Sajttorták a világ minden tájáról itt >>
Készítsd el velünk a sajttortát! >>
Sajttorta elkészítése lépésről lépésre
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
Hasznos és olcsó tippek a tároláshoz! >>