Győztesek csemegéje: sajttorta

Nem újdonság, ha azt mondjuk, hogy az ókori görögök találmánya a sajttorta. De tudtátok, hogy az olimpiai játékok győztesének is ezzel kedveskedtek? Dopping ókori módra!

Mindenkinek van egy recepje

Na persze, az a sajttorta még nem olyan volt, mint a mai változatok. Először a rómaiak alakítgattak rajta kicsit, majd a francia és az olasz konyha, egy cseppet az angolok is belenyúltak, míg aztán a kivándorlók elvitték az Újvilágba, ahol, akárcsak a hamburgernél, megint jól lenyúlták a licencet, elé biggyesztettek egy New York-i jelzőt, és csináltak egy világsikert. Ja, kérem, a marketinghez érteni kell. Rendben, ne bántsuk őket, hiszen a németek is készítenek sajttortát, csak túróból, az olaszok is, csak ricottából vagy mascarponéból, de a híres, New York-i sajttortta csak krémsajtból készülhet.

Sajttorták a világ minden tájáról itt >>

Pofonegyszerű szabályok

A sajttortát meglehetősen nehéz elrontani, különösen, ha betartjuk az alapszabályokat. Mert anélkül viszont nagyon könnyen a pocsékba mehet.

  • A New York-i sajttorta (alias cheesecake) krémsajtból készül, tehát semleges ízű, zsíros tejkészítményből. Itthon leginkább a Philadelphia márkájú hasonlít rá vagy Cserpes mester krémsajtja. A mascarpone is ideális, bár akkor nem amerikai, hanem olasz lesz. De minek az a sok sznobság.
  • Alapját készíthetjük omlós tésztából vagy kekszes-vajas alapból.
  • Süthetjük, de akár a sütőben „főzhetjük" is, mint a pudingot. Ilyenkor a kapcsos tortaformát vízzel teli, nagyobb tepsibe kell állítani, az ideális állag így érhető el. Ehhez azonban előtte alaposan bugyoláljuk be alufóliába a formánkat, nehogy beázzon.
  • Szobahőmérsékletű krémsajttal dolgozzunk, ha hideg, akkor nagyon nehéz homogénre keverni, csomósodni fog.
  • Ha a krémsajt darabos marad, a torta a darabok mentén megrepedhet sülés közben.
  • Ne süssük túl a tortát, mert megrepedhet! Ha a széle kész, de a közepe még kicsit rezeg, kapcsoljuk le a sütőt, nyissuk ki a sütőajtót, és hagyjuk kicsit állni.
  • Vajazzuk ki vastagon a formát, mert ha nem csúszik eléggé, a forma leválasztásakor szintén megrepedhet. Szintén sokat segít, ha késsel körbevágjuk a forma levétele előtt.
  • Fogyasztás előtt egy éjszakára tegyük hűtőbe, a maximális ízélmény kedvéért.

Sajttorták a világ minden tájáról itt >>

Készítsd el velünk a sajttortát! >>

Sajttorta elkészítése lépésről lépésre

Hasznos és olcsó tippek a tároláshoz! >>

Megtaláltuk a legjobb tejfölt! >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...