Gyomorforgató körülmények között készült a piskótatekercs és a linzer egy budai sütőüzemben

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy budapesti finom pékáru és cukrászati termék előállító üzem működését.

Rendkívül rendezetlen körülményekkel szembesültek a Nébih szakemberei egy budapesti finom pékárut és cukrászati termékeket előállító üzemben tartott helyszíni ellenőrzés során. Az egységben a legalapvetőbb élelmiszer-biztonsági és higiéniai követelmények sem teljesültek:

  • az üzem technológiai helyiségeinek mennyezetét, illetve oldalfalait penész és pókháló borította, festésük több helyen foltokban levált,
  • a nyílászárók felülete megkopott és kiszálkásodott, a fali csővezetékek rozsdásak és festékhiányosak voltak,
  • a padozat rendkívül szennyezett, lisztes, poros, zsíros volt, a gépek, berendezések alatt a szennyeződés vastagon felhalmozódott,
  • a technológiai helyiségben rágcsálóürülék is akadt,
  • a takarítást az üzemi tevékenységhez nem illő tárgyak (pl. használaton kívüli ventilátor, elektromos szerelési anyagok) nehezítették.
  • a pékség területén nem volt megoldott a különböző higiéniai megítélésű élelmiszerek (alapanyag, félkész és késztermék, csomagolt és csomagolatlan áru) elkülönített tárolása, az alapanyagokat nyitott zsákokban, az élelmiszert tartalmazó rekeszeket a piszkos padozaton találták a Nébih ellenőrei,
  • a dolgozók a tészta bekeveréséhez egy erősen szennyezett építőipari fúrógépet használtak, a készáru bevonása pedig egy takaríthatatlan kartonlapon történt.

De voltak még további problémák is. A cukrászatban – a kazán meghibásodása miatt – nem volt például meleg folyóvíz. Az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező eszközök mosogatását a zsírral és sárral erősen szennyezett ládamosóban végezték el. Mindkét üzemrész kézmosóinál hiányoztak a higiénikus kézfertőtlenítéshez szükséges eszközök.

Az üzem a jogszabályi és tevékenyégére vonatkozó saját előírásai ellenére az által előállított termékek vonatkozásában nyomon követési dokumentációt nem vezetett. A lejárt minőségmegőrzési idő miatt 3, jelöletlenségből adódó nyomon követési hiányosságok miatt 14 tétel, összesen 580,8 kg élelmiszer – köztük alapanyagok, félkész- és késztermékek – forgalomból történő kivonását és a nyomon követési dokumentáció hiányában az üzem által előállított termékek visszahívását rendelte el a hatóság.

A Nébih a súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő, műszaki és higiéniai körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az egység működését. Az üzem csak a hiányosságok kijavítása után, ismételt hatósági ellenőrzést követően kezdhette meg tevékenységét.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk