Gyógyteával az egészségért

Kis mértékben orvosság, nagymértékben méreg – tartja a mondás. A természetben pedig szinte minden problémára akad gyógyír.

Chai tea recept

A gyógyteák gazdag világa, a kombinációik sokfélesége végtelen lehetőséget rejt magában.

Az alapok

Gyógyító füveket mindig is használt az ember, a modern kor embere mégis hajlamos elfeledkezni a természetes gyógymódokról. De még mielőtt felvásárolnák számtalan féle gyógyfüvet egy otthoni patikához, érdemes elmélyedni a gyógyteák világában, nehogy ellentétes hatást érjünk el.

Az első és legfontosabb, hogy kitartás nélkül ez sem működik, bár a gyógyteák, akárcsak a természet és az emberi szervezet, a ciklikusság elvén működnek: időnként érdemes pihentetni őket. A másik fontos dolog, hogy apró kortyokban fogyasszuk, élvezzük, hagyjuk, hogy szétáradjon testünkben, a hatás ugyanis lelki ellazulás nélkül nem teljes. Szintén fontos, hogy a teát mindig tiszta és lehetőleg zománcozott edényben főzzük!

Ezeket olvastad már?

Forrón vagy hidegen

A gyógyteák forrázatból (főzet), vagy hideg áztatással készülhetnek. Az előbbi esetében forró vízzel leöntjük a füvet, és lefedve áztatjuk. Teánként változhat az áztatás ideje, néhány perc, de akár 10-20 perc is lehet. A hideg áztatás egy fél vagy akár egy egész napot is igénybe vehet - azért jó, mert így a gyógyfüvekben rejlő vitaminok szinte teljesen megmaradnak.

Jó példa erre a csipkebogyó: ha késő ősszel megcsípte a dér, szedjünk két marékkal, mossuk meg, vágjuk be kissé a bogyók felületét, hogy könnyebben kiázhassanak, és hagyjuk 1-1,5 liter előzőleg felforralt, majd kihűtött vízben állni. A csipkebogyótea igen magas C-vitamin tartalmú, remek immunrendszer-erősítő, bátran fogyasszuk!

A kúra hossza

A gyógyteák különböznek a napi bevitel mennyisége és a fogyasztás időtartama szerint is. Egyeseket rövid ideig, megelőzésképpen vagy éppen orvosságként iszunk, másokat kúraszerűen, akár több hétig is használhatunk.

Az apróbojtorjánból készült tea például torok-, íny- vagy hangszálprobléma esetén segít, mérsékli a gyulladást, fertőző hasmenésnél pedig antibiotikumként hat. A kúra idején naponta 2-3 pohárral is ihatunk belőle.

A csalánt érdemes legalább egy hónapig fogyasztani, napi egy bögrével. Legjobb, ha védett helyen, erdőben (nem út széléről) friss csalánt szedünk, és a megmosott leveleket leforrázzuk. Az egyik legjobb méregtelenítő, vértisztító növényünk. Kipucolja a teljes emésztőcsatornát, emellett vizeletkiválasztó, megakadályozza a vese- és hólyagkő-képződést. Mellesleg serkenti a hajnövekedést, és jótékonyan hat a körmökre.

A gyömbér illóolaja csökkenti a nyálkahártyák irritációját, nyugtatja a gyomrot. Emésztésserkentő, étvágygerjesztő, hányingercsökkentő, immunerősítő, lázcsillapító, és enyhíti a fájdalmat. Éppen ezért jól alkalmazható megfázásos, valamint lázzal és gyulladással járó betegségek kezelésére.

Ezeket olvastad már?

Az ánizs illóolaja köhögéscsillapító, emésztést elősegítő, köptető, felfúvódást oszlató hatású. A bazsalikom szintén csökkenti a a felfúvódást, valamint gyomorrontás esetén is kiváló. Emellett idegerősítő, köhögéscsillapító, vizelethajtó, de alkalmazható bőrgyulladások és rovarcsípések esetén is.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek