Gyerekekre ártalmas gyógynövények

Ha ősz, akkor hideg és betegségek. Természetes, hogy először a házi gyógymódokhoz fordulunk szülőként, de bizonyos gyógynövényeket inkább kerüljünk el, ha gyerekekről van szó.

Amint beköszöntött az ősz és vele együtt az óvodába járás, a gyerekeim körében azonnal megnőtt a zsebkendőfogyasztás. Mivel tapasztalatból tudom, hogy nagyjából az egész őszi-téli időszak így fog telni, már rég nem fordulok minden csip-csup megfázással a gyerekorvoshoz, már csak azért sem, mert a váróteremben aztán minden esélyük megvan rá, hogy valami komolyabb betegséget is benyeljenek. Ezért amíg nagy bizonyossággal itthon is el tudunk bánni a megfázással, addig igyekszem a házi gyógymódokat alkalmazni. Ez elsősorban mézes teát és megnövelt gyümölcsfogyasztást jelent nálunk. De vajon melyek azok a gyógynövények, amelyeket már kisgyerekkorban is alkalmazhatunk csemetéinken?

Az édeskömény
Egy éves kor alatt szinte semmit. Kivétel persze az egy édeskömény, illetve az abból készült tea, de az inkább emésztési problémákra javallt a babáknak. Nagy biztonsággal alkalmazhatjuk a kakukkfüvet is, a belőle készült tea kitűnő orvosság megfázásra és légúti megbetegedésekre, a babáknak azonban inkább csak a fürdővizükbe tegyük. Készíthetünk gyerekteát hibiszkuszból és csipkebogyóból is, ezeket érdemes hideg vízben áztatva elkészíteni, így megőrzik magas vitamintartalmukat.

De mit ne?

Kamilla: bár az egyik legelterjedtebb természetes orvosságnak számít, kisgyerekeknél fokozottan ügyeljünk a használatára, vagy inkább teljesen kerüljük el, az arra érzékenyeknél ugyanis igen komoly gyulladásos tüneteteket okozhat. Híg forrázatát teaként alkalmazhatjuk, de kizárólag alkalmanként, betegség esetén, huzamosabb ideig semmiképp.

Menta: inhalálásra egyáltalán ne alkalmazzuk ezt a gyógynövényt gyerekeknél, mert erős aromája belélegezve légúti görcsöket okozhat.
Orbáncfű, echinacea, csalán: magas hatóanyagtartalmuk miatt ezek a növények is kerülendőek 12 éves kor alatt.
Lándzsásútifű szirup: alkoholtartalma miatt nem ajánlott a kicsiknek. Ha sikerül alkoholmentes verziót előállítanunk otthon, azt 4-5 éves kor után, köhögés esetén adhatjuk gyerekeknek is.
Hársfavirág: 5-6 éves kor fölött, megfázás esetén alkalmazható rövidebb ideig, de egyéb esetekben inkább kerüljük a kicsiknél.
Méz: bár nem gyógynövény, de házi orvosságnak tekinthető, ezért szót ejtek róla. Egy éves kor alatt allergizáló hatása miatt nem javasolt a fogyasztása.
Természetesen minden gyermek és minden betegség egyedi bánásmódot igényel. Vannak esetek, amikor a fenti gyógynövények is alkalmazhatóak, és olyanok is akadnak, amikor a teljesen biztonságosnak tűnőek sem. Érdemes tehát szakértővel konzultálni a kezelés megkezdése előtt. Az mindenesetre aranyszabálynak tűnik, hogy semmilyen gyógynövényt ne alkalmazzunk huzamosabb ideig. A megelőzés céljából fogyasztott főzeteket vagy fürdőket is időnként váltogassuk a gyerekeknél is, és tartsunk szüneteket a használatukban.

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.