Grillparti a vulkánon

Korábban kísérleteztek már a villám általi sütéssel, most pedig egy angol páros próbált láván marhahúst sütni. Az eredmény meglepően jó lett.

A brit kreatív duó, a Bompas&Parr nagyszabású gasztronómiai kísérleteivel hívta fel magára a figyelmet. Korábban próbálkoztak már mesterségesen létrehozott villámlás segítségével megsütni egy szelet húst, ez alkalommal pedig forró láván csinálták ugyanezt.

A legprofibb éttermek milliókat költenek egy-egy 300 Celsius-fok hőmérsékletet elérő sütőre, a mesterségesen előállított vulkánban viszont ennél valamicskével több, 1150 fok körüli hőmérséklet uralkodott. A kísérletező kedvű páros egyik tagja elmesélte, hogy az ötletet egy igazi japán vulkán adta, amelyet a kalandvágyó helyiek néha bizony főzésre is használnak. A gondolat annyira izgalmasnak tűnt, hogy hazatérve Sam Bompas egyből felkereste azt az egyetemi professzort, aki mesterséges vulkánok létrehozásával foglalkozik.

Együttműködésükből az alábbi videón is látható "grillparti" nőtte ki magát. Kukoricát és marhahúst sütöttek a forró láva fölött, Bompas elmondása szerint – bár a kísérlet nem volt veszélytelen – a végeredmény a legjobb steak lett, amit valaha is kóstolt.

(via FoodNetwork.com)

B&P Cook Out from robert wysocki on Vimeo.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek