Górcső alatt az öt másodperces szabály

Brit kutatók megvizsgálták az öt másodperces szabályt, és arra jutottak, a kórokozóknak tényleg időbe telik, míg rátapadnak a földre esett ételre. Bátran kapjuk hát fel őket!

Az élelmiszerekkel kapcsolatos városi legendák közül az öt másodperces szabályról valószínűleg mindenki hallott. Engem legelőször a padtársam világosított fel egy földre esett tízórai kapcsán, de azóta szinte alig telik el kétbalkezes hét, hogy ne emlegetné fel valaki. A szabály szerint a földet érés pillanatától számított öt másodpercen belül még nyugodtan fölvehetjük az ételt, ugyanis a baktériumok még nem tapadtak rá. Angliai tudósok most bebizonyították, a szóbeszédnek van némi valóságalapja.

A kutatócsoport különböző típusú ételekkel (szárazakkal és ragacsosokkal), illetve különböző padlófelületekkel (csempe, parkett, szőnyeg stb.) kísérleteztek, és megállapították, hogy az idő döntő tényező a kártékony mikroorganizmusok tapadásában. Magyarán megerősítették eddigi sejtésünket, miszerint annál több baktérium kerül az élelmiszerre, minél hosszabb ideig marad a padlón.

Emellett arra is rájöttek, hogy a padlófelület típusa is befolyásolja a szabályt. A csempe és a parkett esetében a kórokozók sokkal gyorsabban áttapadnak, mint a szőnyegek esetében. Egy szőnyegre esett szárazabb harapnivaló - például keksz vagy pirítós - felületén a kis élőlények száma még 30 másodperc után is elhanyagolható volt.

Fellélegezhetnek hát az üres markúak, nincs veszve semmi. Senki nem szólhat már meg minket, hiszen mostantól a tudomány is mellettünk, a szabályban hívők mellett áll. De amúgy sem lennénk egyedül, egy minifelmérésből ugyanis kiderült, hogy az emberek 87 százaléka különösebb vívódások nélkül emeli föl a padlóra esett uzsonnáját.

A tudóstársadalom egésze azonban nem ennyire lelkes. Sokak szerint az egész kérdés nem az időtől és nem is a felület milyenségétől, hanem a padlón található baktériumok fajtájától függ: az utcán járva cipőnk is hazahurcolhat olyan veszélyes mikroszkopikus lényeket, amelyek normális esetben nem találhatók meg otthonainkban, ilyenkor pedig nagy valószínűséggel a leesett pizzaszelet is összeszed valami szörnyűséget. Az öt másodperces szabály ellenségei szerint pont emiatt hazárdjátékot játszunk minden alkalommal, mikor felemelünk egy kekszet a szőnyegről.

(via Food Republic és NPR.org)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.