Gócpontok a lakásban - ahol mindig rumli van

Egy cuki amerikai hölgy hitvallása szerint otthonunk megrontói, a kupleráj fő okozói az úgynevezett Hot Spotok - ez nagyjából a Gócpont kifejezéssel rokonítható. De mik ezek?

Az irodában közös erővel találtunk rá a neten az irtó jó humorú amerikai hölgyre, aki FLyLady (LégyLédi) névre hallgat, és háztartási tippeket ad gyakorló háziasszonyoknak. Az ő fejéből pattant ki a Hot Spot kifejezés is. Hogy mik is ezek? Minden olyan - főleg vízszintes - felület, ami szem előtt van, sokszor a szoba közepén, de mindig könnyen útba eső helyen, ezért előszeretettel pakolunk rá bármit, amink van - főleg lustaságból. Egyszerűen kínálja magát, hívogat, fülünkbe suttogja, hogy „Gyere, halmozz rám mindent!” – nekünk meg több se kell. A lakás adott pontjain már áll is a bál, levelek-reklámújságok-komplett bevásárlás szatyrostul-bögrék-tányérok-körömvágó olló, talán csak a cipőnk nem.

Lehet ez az íróasztal, a szék vagy fotel háttámlája, a kanapé, a kisasztal az előszobában, a dohányzó- vagy konyhaasztal. Mennyivel könnyebb lenne az élet lefelé lejtő asztalokkal!

Átlagos esetben a megoldás erre, és most piruljon el mindenki, aki bűnős, hogy amikor meguntuk vagy vendég érkezik, egy mozdulattal egy kosárba/dobozba/zacsiba söprünk minden Gócponton található tárgyat, és eldugjuk a szekrény mélyére, hogy ne is lássuk. Na hát, egy szó van erre: struccpolitika. Szóval erről ennyit, FlyLady most megmondja a tutit:

1. Pakoljunk el egyből!

Próbáljunk meg ne úgy hazaérkezni, hogy az egész bevásárlás a kezünkben van, a másikban a kulcs, ha lenne harmadik, abban meg a gyereket tartanánk meg a kutya pórázát. Ez ugyanis oda vezet, hogy egyből letesszük a málhát, és hova egyszerűbb rakodni, mint ami az utunkba esik és vízszintes a felülete? Pl.: a konyhaasztalra. Ne vállaljuk túl magunkat, vagy forduljunk többször a kocsitól, ha azzal vagyunk, és rögtön pakoljuk el a bevásárlást vagy a postát - közhely, de csak így működik.

2. Két perc naponta a Gócpontok kiirtásáért

FlyLady szerint napi 2-szer 2 percet kell mindössze rááldoznunk, akár stopperrel mérve, hogy a fő gócpontokról elpakoljuk a dzsumbujt. Gyorsan kukába a szemetet, elpakolni a bevásárlást, a szétdobált ruhákat felakasztani vagy szennyesbe dobni, a tegnapi vacsis tányért meg elmosni. Ha mindez rendszeres, nem lesz ideje túlnőni rajtunk a pokolnak. (Szerintem napi 1-szer 2 perc is elég.)

3. Az életmentő váza

Viccesen hangzik, de ha valamilyen dísztárgy, főleg, amire még vigyázunk is, mert törékeny és szeretjük, vagy váza, terítő, cserepes növény stb. áll a csábító asztal közepén, kétszer is meggondoljuk, hogy letegyük-e mellé a kakaós bögrénket. Egyszerű, nem?

Így lehet mindig rend és tisztaság

Ezt is érdemes elolvasni:

4. Kukát a közelbe

Ma már simán lehet szép kukákat, papírszemeteseket kapni: piciket, nagyokat, fonottat, designos műanyagot, amit csak akarunk. Rakjunk a Gócpontok közelébe egyet, (dohányzóasztal alá, konyhába, a fürdőbe), így minimalizálva az esélyét, hogy a szemét szem előtt maradjon.

Ha ezeket betartjuk, már pár nap múlva fel fogunk oldódni a rend okozta mámorban, és áldani fogjuk FlyLadyt, de legfőképpen magunkat. Le a Gócpontokkal!

Nektek hol vannak a gócpontok a lakásban?

A videó angolul van, de remélem, megnézitek páran:

Címlapról ajánljuk

Az alulsült torták és piskóták 4 ismérve

Még a legegyszerűbb torta vagy piskóta is elrontható akkor, ha nem sütjük elég ideig a masszát – az átsülés helyzetét pedig kívülről bizony nem mindig tudjuk megállapítani egyértelműen. A Napi Tipp segít ebben, pontosabban az alulsült tészták felismerésében.

Lakos Benedek

További cikkek