FüstmentesINDEX: Javítsuk együtt a levegő minőségét!

A törvényi szabályozások és innovatív technológiák egyre javítják a levegő minőségét, az alábbi faktorok figyelembevételével magánemberként is hozzájárulhatunk a sikerhez – kezdjük a saját háztartásunkban.

A Magyarországon megtermelt áram mintegy 15 százaléka származik megújuló forrásból, vagyis aki hazánkban hálózati forrásból áramot vételez, alapvetően fosszilis fűtőanyaggal vagy a megújulókénál szintén nagyobb CO2-kibocsátással rendelkező atomenergiával termelt áramot fogyaszt. A felhasználás csökkentése így minden esetben mérsékli az üvegházgáz-kibocsátást.

A három lehetséges fő irány az energiatakarékosabb háztartási berendezések használata, elsősorban a nagyfogyasztók – hűtő, sütő, mosógép – esetén, a fölösleges használatok elkerülése, illetve a háztartási napelem felszerelése.

A napkollektor, a napenergiás vízmelegítő a használati meleg víz előállítására képes, segítségével a hőenergia-fogyasztás mintegy 20 százaléka takarítható meg. 20 négyzetméternyi napelemfelülettel – ami, ahogyan a neve is mutatja, áramot termel – egy átlagos fogyasztású családi ház áramszükséglete előállítható, vagyis az áramszámla „lenullázható”. A háztartási eszközök, mint a hűtőszekrény vagy a mosógép energiatakarékosra cserélésével összesen nagyjából 15-20 százalékos megtakarítás érhető el. 

Az energiahasználat elsősorban az évmilliókkal korábban élt állati és növényi szervezetek maradványiból képződött fosszilis tüzelőanyagok elégetésével járul hozzá a földi életfeltételek romlásához. A füst szén-dioxid-tartalma a légkörben üvegházhatású gázként viselkedve fokozza a felmelegedést. Nem ártalmatlan ugyanakkor a füstgáz többi összetevője sem: az égéstermékek számos légúti és daganatos megbetegedés okozójaként ismertek. 

Az ártalomcsökkentés nemcsak az energiafelhasználás optimalizálásával, illetve a fenntartható módszerekre való áttéréssel érhető el. Az olyan mindennapi tevékenységeink során is keletkezik ugyanis egészségkárosító füst, mint például a dohányzás, a zöldhulladék-égetés vagy éppen bizonyos konyhai tevékenységek.

Éppen ezért fontos, hogy sütés-főzés közben is odafigyeljünk a károsanyag-kibocsátásra.

A jó néhány receptünk mellett megtalálható Füstmentes index megmutatja, hogy az étel elkészítése közben mennyi káros anyaggal terheljük a környezetünket.

Minél nagyobb érték szerepel az ötös skálájú indexen, annál nagyobb a károsanyag-kibocsátás az adott étel elkészítése során a konyhában.Figyelj Te is jobban!


Az index társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. megrendelésére készült.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

9 étel, melyet a nyárkedvenc lecsó ihletett

A lecsó a kedvenc nyári ételeink dobogósa – bár most tényleg eszméletlen drágának számít sajnos, néhány paradicsom és paprika, no meg némi hagyma felhasználásával és egy szuper recepttel simán feldobhatunk vele egytálételeket, húsokat, pitéket, rizses fogásokat is!

Nosalty

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.