FüstmentesINDEX: Javítsuk együtt a levegő minőségét!

A törvényi szabályozások és innovatív technológiák egyre javítják a levegő minőségét, az alábbi faktorok figyelembevételével magánemberként is hozzájárulhatunk a sikerhez – kezdjük a saját háztartásunkban.

A Magyarországon megtermelt áram mintegy 15 százaléka származik megújuló forrásból, vagyis aki hazánkban hálózati forrásból áramot vételez, alapvetően fosszilis fűtőanyaggal vagy a megújulókénál szintén nagyobb CO2-kibocsátással rendelkező atomenergiával termelt áramot fogyaszt. A felhasználás csökkentése így minden esetben mérsékli az üvegházgáz-kibocsátást.

A három lehetséges fő irány az energiatakarékosabb háztartási berendezések használata, elsősorban a nagyfogyasztók – hűtő, sütő, mosógép – esetén, a fölösleges használatok elkerülése, illetve a háztartási napelem felszerelése.

A napkollektor, a napenergiás vízmelegítő a használati meleg víz előállítására képes, segítségével a hőenergia-fogyasztás mintegy 20 százaléka takarítható meg. 20 négyzetméternyi napelemfelülettel – ami, ahogyan a neve is mutatja, áramot termel – egy átlagos fogyasztású családi ház áramszükséglete előállítható, vagyis az áramszámla „lenullázható”. A háztartási eszközök, mint a hűtőszekrény vagy a mosógép energiatakarékosra cserélésével összesen nagyjából 15-20 százalékos megtakarítás érhető el. 

Az energiahasználat elsősorban az évmilliókkal korábban élt állati és növényi szervezetek maradványiból képződött fosszilis tüzelőanyagok elégetésével járul hozzá a földi életfeltételek romlásához. A füst szén-dioxid-tartalma a légkörben üvegházhatású gázként viselkedve fokozza a felmelegedést. Nem ártalmatlan ugyanakkor a füstgáz többi összetevője sem: az égéstermékek számos légúti és daganatos megbetegedés okozójaként ismertek. 

Az ártalomcsökkentés nemcsak az energiafelhasználás optimalizálásával, illetve a fenntartható módszerekre való áttéréssel érhető el. Az olyan mindennapi tevékenységeink során is keletkezik ugyanis egészségkárosító füst, mint például a dohányzás, a zöldhulladék-égetés vagy éppen bizonyos konyhai tevékenységek.

Éppen ezért fontos, hogy sütés-főzés közben is odafigyeljünk a károsanyag-kibocsátásra.

A jó néhány receptünk mellett megtalálható Füstmentes index megmutatja, hogy az étel elkészítése közben mennyi káros anyaggal terheljük a környezetünket.

Minél nagyobb érték szerepel az ötös skálájú indexen, annál nagyobb a károsanyag-kibocsátás az adott étel elkészítése során a konyhában.Figyelj Te is jobban!


Az index társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. megrendelésére készült.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek