FüstmentesINDEX: Javítsuk együtt a levegő minőségét!

A törvényi szabályozások és innovatív technológiák egyre javítják a levegő minőségét, az alábbi faktorok figyelembevételével magánemberként is hozzájárulhatunk a sikerhez – kezdjük a saját háztartásunkban.

A Magyarországon megtermelt áram mintegy 15 százaléka származik megújuló forrásból, vagyis aki hazánkban hálózati forrásból áramot vételez, alapvetően fosszilis fűtőanyaggal vagy a megújulókénál szintén nagyobb CO2-kibocsátással rendelkező atomenergiával termelt áramot fogyaszt. A felhasználás csökkentése így minden esetben mérsékli az üvegházgáz-kibocsátást.

A három lehetséges fő irány az energiatakarékosabb háztartási berendezések használata, elsősorban a nagyfogyasztók – hűtő, sütő, mosógép – esetén, a fölösleges használatok elkerülése, illetve a háztartási napelem felszerelése.

A napkollektor, a napenergiás vízmelegítő a használati meleg víz előállítására képes, segítségével a hőenergia-fogyasztás mintegy 20 százaléka takarítható meg. 20 négyzetméternyi napelemfelülettel – ami, ahogyan a neve is mutatja, áramot termel – egy átlagos fogyasztású családi ház áramszükséglete előállítható, vagyis az áramszámla „lenullázható”. A háztartási eszközök, mint a hűtőszekrény vagy a mosógép energiatakarékosra cserélésével összesen nagyjából 15-20 százalékos megtakarítás érhető el. 

Az energiahasználat elsősorban az évmilliókkal korábban élt állati és növényi szervezetek maradványiból képződött fosszilis tüzelőanyagok elégetésével járul hozzá a földi életfeltételek romlásához. A füst szén-dioxid-tartalma a légkörben üvegházhatású gázként viselkedve fokozza a felmelegedést. Nem ártalmatlan ugyanakkor a füstgáz többi összetevője sem: az égéstermékek számos légúti és daganatos megbetegedés okozójaként ismertek. 

Az ártalomcsökkentés nemcsak az energiafelhasználás optimalizálásával, illetve a fenntartható módszerekre való áttéréssel érhető el. Az olyan mindennapi tevékenységeink során is keletkezik ugyanis egészségkárosító füst, mint például a dohányzás, a zöldhulladék-égetés vagy éppen bizonyos konyhai tevékenységek.

Éppen ezért fontos, hogy sütés-főzés közben is odafigyeljünk a károsanyag-kibocsátásra.

A jó néhány receptünk mellett megtalálható Füstmentes index megmutatja, hogy az étel elkészítése közben mennyi káros anyaggal terheljük a környezetünket.

Minél nagyobb érték szerepel az ötös skálájú indexen, annál nagyobb a károsanyag-kibocsátás az adott étel elkészítése során a konyhában.Figyelj Te is jobban!


Az index társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. megrendelésére készült.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek