Fürdőzzünk az olaszrizlingben!

Van az úgy, hogy annyira természetessé válik valaminek a jelenléte környezetünkben, hogy már fel sem kapjuk a fejünket nevének hallatán. Kimondom hát azt, hogy olaszrizling.

Na ugye! Hát ember nincs, aki ne ismerné ebben az országban. Az olaszrizling a miénk, szinte már úgy kezeljük, mint hungaricumot. Abba most nem mennék bele, hogy honnan jött – tudomásom szerint egyébként német területről valamikor a 19. században – , de arra igenis érdemes odafigyelni, hogy hová tart.

A magyar borászatban tapasztalható pozitív változásoknak, az egyre tudatosabb szőlőművelésnek és borkészítésnek köszönhetően évről évre jobbnál jobb tételek kerülnek palackba. Meghálálja a rá fordított időt és a szorgalmas munkát. Kiválóan tudja hasznosítani a talajban megbújó ásványi anyagokat, ezért ahány termőhely, annyi féle olaszrizling. Hosszan elnyúló szép őszökön jó sok cukrot gyűjt magába, és az aszúsodásra is hajlamos. Igazi kezes bárány ő. Ha akarjuk üde, friss és ásványos, vagy komolyabb és testesebb. Nem csak nekünk olyan kedves: déli szomszédainknál, a horvátoknál is szép borokat készítenek belőle. Nekünk olaszrizling, nekik graševina. Történt augusztusban, hogy Horvátországban jártam, ahol is letértem a turista ösvényekről, és jó nagy vargabetű leírásával kóstoltam bele az ottani borászatok grasevinájába.

A jó hír az, hogy most nem kell messzire nyújtani a poharat egy finom a graševináért.

Figyelem! Újra Olaszrizling Október.

Második alkalommal állítja a figyelem középpontjába az olaszrizling szőlőfajtát az Olaszrizling Október elnevezésű programsorozat – 2013 után tehát az idei október is a hazánkban legnagyobb területen termesztett szőlőfajtáról szól majd. Az eseményhez szerte az országban éttermek, borkereskedések csatlakoznak, borkereskedések állítanak össze olaszrizlingekből álló csomagokat, és szerveznek a fajtával foglalkozó kóstolókat. Az éttermek olaszrizlingekkel és azok házasításaival bővítik a borlapjukat, és pohárra is több bort kínálnak e fajtából, mint az év többi részében.

Több mint hatvan pincészet részvételével idén is megrendezik a Nagy Olaszrizling Kóstolót október 11-én a Sofitel Budapest szállodában, ahol a horvát graševinákról is szó lesz, és természetesen kóstolni is lehet.

Az országos programkínálatról és a Nagy Olaszrizling Kóstolóról további információkat itt találhattok. A rendezvénynek van Facebook-oldala is, amit pedig ide kattintva érhettek el.

Októberben tehát a világ az olaszrizling körül forog!

Címlapról ajánljuk

Húsvéti sütik gyerekeknek

A legkisebbekre is gondoljunk húsvétkor, akiknek jó, ha egy kis cukisággal vagy kedves formai trükkel adjuk el a süteményeket. Szerencsére a nyuszi segít húsvéti sütit választani a gyerekeknek!

Nosalty

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!