Fürdőzzünk az olaszrizlingben!

Van az úgy, hogy annyira természetessé válik valaminek a jelenléte környezetünkben, hogy már fel sem kapjuk a fejünket nevének hallatán. Kimondom hát azt, hogy olaszrizling.

Na ugye! Hát ember nincs, aki ne ismerné ebben az országban. Az olaszrizling a miénk, szinte már úgy kezeljük, mint hungaricumot. Abba most nem mennék bele, hogy honnan jött – tudomásom szerint egyébként német területről valamikor a 19. században – , de arra igenis érdemes odafigyelni, hogy hová tart.

A magyar borászatban tapasztalható pozitív változásoknak, az egyre tudatosabb szőlőművelésnek és borkészítésnek köszönhetően évről évre jobbnál jobb tételek kerülnek palackba. Meghálálja a rá fordított időt és a szorgalmas munkát. Kiválóan tudja hasznosítani a talajban megbújó ásványi anyagokat, ezért ahány termőhely, annyi féle olaszrizling. Hosszan elnyúló szép őszökön jó sok cukrot gyűjt magába, és az aszúsodásra is hajlamos. Igazi kezes bárány ő. Ha akarjuk üde, friss és ásványos, vagy komolyabb és testesebb. Nem csak nekünk olyan kedves: déli szomszédainknál, a horvátoknál is szép borokat készítenek belőle. Nekünk olaszrizling, nekik graševina. Történt augusztusban, hogy Horvátországban jártam, ahol is letértem a turista ösvényekről, és jó nagy vargabetű leírásával kóstoltam bele az ottani borászatok grasevinájába.

A jó hír az, hogy most nem kell messzire nyújtani a poharat egy finom a graševináért.

Figyelem! Újra Olaszrizling Október.

Második alkalommal állítja a figyelem középpontjába az olaszrizling szőlőfajtát az Olaszrizling Október elnevezésű programsorozat – 2013 után tehát az idei október is a hazánkban legnagyobb területen termesztett szőlőfajtáról szól majd. Az eseményhez szerte az országban éttermek, borkereskedések csatlakoznak, borkereskedések állítanak össze olaszrizlingekből álló csomagokat, és szerveznek a fajtával foglalkozó kóstolókat. Az éttermek olaszrizlingekkel és azok házasításaival bővítik a borlapjukat, és pohárra is több bort kínálnak e fajtából, mint az év többi részében.

Több mint hatvan pincészet részvételével idén is megrendezik a Nagy Olaszrizling Kóstolót október 11-én a Sofitel Budapest szállodában, ahol a horvát graševinákról is szó lesz, és természetesen kóstolni is lehet.

Az országos programkínálatról és a Nagy Olaszrizling Kóstolóról további információkat itt találhattok. A rendezvénynek van Facebook-oldala is, amit pedig ide kattintva érhettek el.

Októberben tehát a világ az olaszrizling körül forog!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek