Étkezés után nem szabad megfeledkeznünk fogaink védelméről. A savas ételek okozta fogkopás – vagyis a saverózió – a korai szakaszban felismerhető és megelőzhető! (x)
Láthatatlan ellenség
A savas ételek okozta fogkopás, amit saveróziónak is nevezünk, a fogakat borító fogzománc elvékonyodása és fokozatos elkopása, amiért a mindennapok során fogyasztott modern étrendben található savak a felelősek. A saveróziós tünetek a korai szakaszban láthatatlanok a laikusok számára. Ezért, ha szeretné elkerülni a saveróziót, nagyon fontos, hogy első lépésként keresse fel fogorvosát, aki megvizsgálja fogain a saverózió esetleges tüneteit, és tanácsokkal tud szolgálni az étrendjének megfelelő fogmosási szokásokat illetően.
A legnagyobb ellenség: a szénsavas üdítőital
A húsz-harminc éves korosztály a legveszélyeztetettebb célcsoport, hiszen az elsősorban gyermekkorban nagy mennyiségben fogyasztott szénsavas üdítőitaloknak köszönhetően fogzománcuk mára erősen sérült. A megváltozott és felgyorsult táplálkozási szokások nagyban hozzájárulnak a fiatalok körében magas saveróziós aránynak.
Az üdítő- és energiaitalok a legnagyobb ellenségei a fogzománcnak, olyannyira, hogy egy pohár szénsavas ital kémhatását körülbelül tíz pohár lúgos víz tudná ellensúlyozni. Szerencsére egyszerűbb módja is van az erózióval szembeni védekezésnek!
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...
Mai menünkben húst mentünk hortobágyiba, sült céklát teszünk a salátánkhoz, és még egy madártejet is összehozunk a megmaradt tojásfehérjéket használva.
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
A Lidl Magyarország Kft. a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatósággal együttműködve elővigyázatosságból visszahívta egy népszerű termékét a boltok polcairól.
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...
A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...