Filléres tippek biotakarításhoz

Jó pár olyan trükköt lehet beépíteni a mindennapokba, melyekkel nemcsak pénzt spórolhatsz, hanem a lelkiismeretedet is megnyugtathatod, mert kíméled a környezetedet.

Végre csökkentheted a környezetedre rótt terheket! Filléres trükkök ezek, a takarítást megkönnyítendő, arról nem beszélve, hogy az egészségedet is kímélik!

Ha ablakpucolásra vetemednél, ahhoz először ezúton is gratulálunk, mert már maga az elhatározás is nehezen születik meg, pláne, ha még tettek is követik. Nyugodtan használj ecetet a mosáshoz, semmilyen hiper-szuper, csillogást ígérő vegyszer nem veheti fel vele a versenyt, s ha akad otthon halmozódó újságpapír, még a papírtörlőn is spórolhatsz. Érdemes előbb valamilyen szappanos vízzel kezdeni, majd a fényesítést ecetes öblítéssel végezni. A hűtőt egyébként szinte csak és kizárólag ecettel ajánlott tisztítani, mert az erős vegyszerek maradványai nem jelentenek túl jó kombinációt a frizsiderben tárolt élelmiszerekkel. A hűtő szagtalanítására a kávét ajánlom, mert magába szívja a szagokat.

A szódabikarbóna az edények, fazekak fehérítésére is alkalmas, némi dörzsölés után nagyon szépen megtisztítja őket. Arról nem is beszélve, hogy mindenféle drága lefolyótisztítók helyett, az ecetsav és szóda keverékével a kisebb dugulások könnyen megszüntethetők. Ha a kettőt összeöntjük, első körben fel fog habzani és pezsegni – nem kell megijedni, ez természetes jelenség.

A citrom is alkalmas vízkőoldásra, fertőtlenítésre, illetve, ha pár percre egy citrom kifacsart levét a mikróba tesszük egy tányérkában, simán leold minden szennyeződést – nem vicc, kipróbáltuk! Az illatáról egyébként is mindig a tisztaság jut eszünkbe, így akár a házilag főzött mosogatószerbe is cseppenhetsz belőle. A nem túl makacs foltokkal is megbirkózik, a savas közeg könnyedén oldja a kisebb szennyeződéseket a textíliából. Pláne, hogy a citromsav is fehérít. Ha van bármilyen tipped, ami nálad bevált és szerinted másnak is hasznára lehet, ne habozz, oszd meg velünk!

Az ÖkoSalty korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

Csak egy dolog kell, hogy soha többé ne duguljon el...

A mosogató lefolyóján napi szinten rengeteg apró kosz, ételmaradék és egyéb szennyeződés utazik, és bizony nem mindig akarnak véglegesen távozni. A dugulás elhárításához szerencsére csak egy egyszerű dolog kell. Otthon Tippünkben felfedjük, mi is ez pontosan!

Nosalty

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.