Fibermaxxing – Mi ez az új diétatrend, és miért éri meg kipróbálni?

A közösségi média már régóta a fehérjék körül forog, de egyre inkább előtérbe kerülnek a rostokra épülő trendek is – az egyik ilyen a „fibermaxxing”, aminek lényege, hogy egy étkezés vagy recept minél több gramm rostot tartalmazzon.

A fibermaxxing trend, ami egyébként a TikTokon indult hódító útjára, Észak-amerikai gyökerekkel rendelkezik, ami nem meglepő. A közösségimédia-platformokon egyre többen beszélnek arról, hogy a fiatal amerikaiakat sokkal gyakrabban diagnosztizálják vastagbélrákkal, mint fehérjehiánnyal – így egyre kevesebben összpontosítanak a fehérjefogyasztás fontosságára, szemben a rostbevitellel.

Salátatál
Fibermaxxing – Mi az új diétatrend?

Most megvizsgáljuk, miért olyan fontos a rost, pontosan mi is a fibermaxxing, hogyan próbálhatjuk ki otthon, és mire kell odafigyelnünk, ha növelni szeretnénk a rostbevitelünket.

Miért fontos a rost?

A rost egy növényi eredetű szénhidrátfajta, amit két fő típusba sorolhatunk: oldható és oldhatatlan rostokra. Az oldható rost vízben oldódik, és zselés állagúvá válik. Segít csökkenteni a koleszterinszintet a bélben lévő zsírokhoz kötődve, valamint stabilizálja a vércukorszintet. Az oldhatatlan rost viszont nem oldódik, tömeget ad a székletnek, és támogatja a rendszeres bélmozgást.

De a rost előnyei itt még nem érnek véget: a vastagbélben lévő baktériumok fermentálják az oldható rostokat, így jönnek létre az úgynevezett rövid láncú zsírsavak, amelyek csökkentik a máj koleszterintermelését, és tovább csökkentik a vér koleszterinszintjét.

Ezek a jótékony baktériumok a bélflórában nemcsak az emésztésnek tesznek jót, de hozzájárulnak az immunrendszer, az agy és a szív egészségéhez is. Ezzel a rost segít csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, lassítja az emésztést, ezáltal hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak, csökkenti az étkezés utáni vércukorszint-ingadozást, és stabilizálja az energiaszintet.

Receptajánlónk:

Miben van rost?

Szinte minden teljes értékű, növényi eredetű élelmiszer tartalmaz valamennyi rostot – gyakran az oldható és az oldhatatlan formában is –, de vannak kiemelkedően jó rostforrások is.

Az oldható rostban gazdag alapanyagok közé tartoznak például: zab, alma, bab, bogyós gyümölcsök, borsó, magvak, avokádó, banán, citrusfélék.

Az oldhatatlan rostok fő forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, korpa, zeller, diófélék, karfiol és héjával együtt fogyasztott burgonya.

Hogyan fibermaxxoljunk a mindennapokban?

A rost jótékony hatásai bőven indokolják, hogy növeljük a bevitelét – de hogyan kezdjük ezt el? Szerencsére erre többféle módszerünk is van, a tudatos táplálkozástól az étrend-kiegészítőkig.

Például: ha reggelire joghurtot eszünk, akkor úgy fibermaxxolhatjuk, hogy a joghurthoz adunk teljes kiőrlésű granolát és bogyós gyümölcsöket. Ha mondjuk tojásrántottát kívánunk, akkor fogyasszuk pirított zöldségekkel, mellé pedig teljes kiőrlésű pirítóst is ehetünk.

Még azok a saláták is, amelyek egyébként is gazdagok rostokban, bátran „felturbózhatók” főtt teljes kiőrlésű gabonával, plusz zöldségekkel, magvakkal, diófélékkel vagy avokádóval.

További egyszerű trükknek számít, hogy ne hámozzuk meg a zöldségeket-gyümölcsöket, ha nem muszáj, hiszen így több rost marad bennük. Vagy: cseréljük a feldolgozott nassolnivalókat rostos alternatívákra (pl. zöldséghasáb és humusz a chips helyett), illetve részesítsük előnyben a turmixokat, amelyek egész gyümölcsöket és zöldségeket tartalmaznak – szemben a levekkel, amelyekből a rost nagy része hiányzik.

A cél az, hogy minden étkezés és nassolás tartalmazzon legalább egy-két rostban gazdag hozzávalót.

Ha viszont valaki nem szereti a rostos ételeket, vagy egészségügyi okokból kerülnie kell őket, akkor fibermaxxingként szóba jöhet a útifűmaghéj vagy más rostkiegészítő is.

Színes salátatál
A feldolgozott nassolnivalókat rostos alternatívákra cseréljük

Lehet túl sok rostot enni?

Az amerikai táplálkozási irányelvek napi legalább 25 gramm rost bevitelét javasolják a felnőttek számára, ám kor, nem és életmód függvényében ez akár 38 gramm is lehet. Ha most még messze elmaradunk ettől, akkor érdemes fokozatosan emelni a rostbevitelt.

Ha ugyanis túl gyorsan tesszük ezt – és különösen ha nem iszunk hozzá elég vizet, ami segít a rostok továbbításában az emésztőrendszerben –, akkor kellemetlen tünetek jelentkezhetnek: puffadás, gázképződés, hasi fájdalom, székrekedés, vagy akár bélelzáródás is.

A túl sok rost csökkentheti bizonyos tápanyagok felszívódását is, mivel megkötheti azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyeket a szervezetünk amúgy hasznosítana. De ezek a negatív hatások általában akkor jelentkeznek, ha hirtelen növeljük meg drasztikusan a rostbevitelt, nem iszunk elég vizet, vagy tartósan nagyon magas mennyiséget fogyasztunk, ez nagyjából 60 gramm feletti mennyiség naponta.

Forrásunk volt.


Még több érdekesség:

Legújabb receptek

Sajtos tönköly pálcika

Több fajta lisztet tartok itthon, és előszeretettel használom. Szeretek kísérletezni! Ez is egy finom ropogós pálcika, amit mindig jó eszegetni!!! Dobozba téve sokáig eltartható, persze ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...