Utánanéztünk, ugyanolyan egészséges-e a fagyasztott bogyós gyümölcs, mint a friss

A bogyós gyümölcsök szezonjának vége, így kézenfekvő, hogy a fagyasztott részleg felé veszed az irányt. De vajon ugyanolyan egészséges a fagyasztott bogyós gyümölcs, mint a friss? Eláruljuk!

Apró méretük ellenére a bogyós gyümölcsök igazi tápanyagbombák, azonban rendkívül rövid a szezonjuk. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy a téli hónapokban ne élvezhetnéd az általuk nyújtott előnyöket egy áfonyás muffin vagy epres galette formájában. Az alapanyagokat azonban nem a friss gyümölcsök között érdemes keresned, hanem a fagyasztóban!

Bizony, a fagyasztott bogyós gyümölcs is ugyanolyan egészséges – és finom –, mint a friss, sőt, szezonon kívül még jobb választásnak is bizonyul.

fagyasztott bogyósok tálban
A fagyasztott bogyós gyümölcs is ugyanolyan egészséges – és finom – mint a friss!

Mi történik, amikor leszedik bogyós gyümölcsöt?

A bogyós gyümölcsök – különösen a három legnépszerűbb: az eper, az áfonya és a málna – rendkívül táplálóak, tele vannak C-vitaminnal, antioxidánsokkal és polifenolokkal.

De amint leszedik őket, megkezdődik a transzpiráció nevű folyamat, amelynek során a héjukon keresztül vizet (és fokozatosan tápanyagokat) veszítenek. Minél hosszabb ideig áll a bogyó a leszedés után, annál inkább csökken a tápértéke.

Érettség: a rejtett tápanyag-tényező

A szupermarketek gyümölcsös polcaira szánt bogyós gyümölcsöket nem a legérettebb állapotban szüretelik, hanem a szállítás során való sérülés elkerülése érdekében még azt megelőzően. Az eper például 80–85%-os, az áfonya körülbelül 90%-os, a málna pedig közel 95 százalékos érettségi állapotban kerül szüretelésre. Ez a különbség fontos: a legérettebb állapotban szüretelt bogyós gyümölcsök és a korábban szüreteltek között 10–20 százalékos különbség lehet a tápanyagszint és az íz tekintetében.

A fagyasztásra szánt bogyós gyümölcsöket azonban 100 százalékos érettségi állapotban szüretelik, majd szinte azonnal gyorsfagyasztják. Ez a folyamat „bezárja” a tápanyagokat, az antioxidánsok és a polifenolok lényegében sértetlenek maradnak, és csak minimális C-vitamin-veszteség következik be.

Friss vagy fagyasztott? Szinte mindegy!

  • A friss, helyi, szezonális bogyós gyümölcsök egyértelműen előnyösebbek tápértékük szempontjából. Gyakran a legérettebb állapotban szüretelik őket, és néhány napon belül már el is fogyasztják őket, így minimálisra csökken a tápanyagveszteség.
  • A télen importált friss bogyós gyümölcsöket kevésbé éretten szüretelik és hosszabb ideig tárolják, ami a tápanyagok fokozatos csökkenéséhez vezet.
  • A fagyasztott bogyós gyümölcsök a szüretelés napjától függetlenül megőrzik tápértékük jelentős részét.

Melyiket válaszd végső soron?

Nincs annál jobb, ha a bogyókat közvetlenül a termelőtől, frissen szerzed be. Ez azonban csak a rövidke szezon idején lehetséges, és akkor is csak korlátozott mennyiségben.

Szezonon kívül érdemes a távolról importált friss gyümölcs helyett a fagyasztottat választanod, ha maximalizálni szeretnéd a bogyók tápanyagtartalmát.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...